Gå til forsiden av matoppskrift.no

Fenalår vil likestilles med Parma-skinke

Oppdatertdato: 14.08.2015 Publisert først: 12.08.2015 Tema: Forfatter: Fotograf: Matmerk Kilder: Prm: Matmerk


- I dag (11.08.2015) sendte vi søknaden til EU for å få Fenalår fra Norge inn i den europeiske mateliten, og beskyttet som nasjonal matskatt på linje med Parma-skinke og Pata Negra-skinke. Det er en herlig dag for norsk spekemat og matkultur, sier adm.dir Nina Sundqvist i Matmerk.
Norsk fenalår er en nasjonal matskatt og har en Beskyttet Geografisk Betegnelse i Norge. Nå har produsentsammenslutningen Fenalår fra Norge startet med eksport til bl.a Frankrike og Sveits, og da er det viktig å sikre seg mot kopiering og juks i det europeiske markedet. Ved å søke EU blir Fenalår fra Norge beskyttet på linje med Parmaskinke, Pata Negra, Roquefort og Champagne. Søknaden ble sendt i dag fra Matmerk på vegne av produsentsammenslutningen som består av ni norske fenalårprodusenter.

- Det kan ta opp mot to år før EU har behandlet ferdig søknaden. EU stiller strenge krav til dokumentasjon og etterprøvbarhet for å oppnå denne formen for juridisk beskyttelse. Vi er særdeles optimistiske fordi vi har dokumentert at fenalår er et unikt norsk produkt, at produksjonsmåten og kvaliteten har lang autentisk historie og at det har et sterkt omdømme i Norge. Fenalåret er et produkt som går tilbake til vikingtiden, og som har skriftlig dokumentasjon siden middelalderen, sier Sundqvist entusiastisk. Og fortsetter; - Eksportsatsingen til Frankrike og Sveits har vært helt avhengig av å kunne bruke det kvalitetsstempelet en Beskyttet Betegnelse gir som salgsargument. I motsetning til de fleste nordmenn, vet franske forbrukere og kokker hvilken kvalitetsverdi og hvor mye arbeid som ligger bak å få lov til å bære denne lille logoen. Kan vi få bruke EUs logo og stempel i det europeiske markedet, styrker det produktet og lover godt for fremtidig eksport av Fenalår fra Norge.

Fra før av er det kun Tørrfisk fra Lofoten som har klart å få en slik beskyttelse og kvalitetsstempel i EU.

Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som sikrer at norske matskatter får den beskyttelsen og anerkjennelse de fortjener. 23 produkter har denne anerkjennelsen i Norge.

Det norske regelverket er tilsvarende EU sitt regelverk, men siden Norge ikke er medlem av EU må det søkes om godkjennelse for å bruke EUs logo dersom produktene skal selges med en beskyttelse i EU. EU har 1200 produkter med Beskyttet Betegnelse.

Carpaccio med fenalår, ruccola og parmesanost


Prøv også Carpaccio med fenalår, ruccola og parmesanost.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

100 g fenalår
200 g ruccola
100 g parmesanost i små skiver
2 ss extra vergin olivenolje
½ ts grovkvernet sort
1 sitronFremgangsmåte

1.Vask ruccola og legg utover et fat.

2.Dekk over med fenalår. Tilsett skivene med parmesanost.

3.Drypp over med olje, og kvern over litt pepper. Del sitronen i 8 båter og legg over.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 180,74 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,52 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 13,2 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,51.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3005

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.