Gå til forsiden av matoppskrift.no


Fest med kalkun

Oppdatert: 28.12.2013 Publisert: 28.03.2006 Tema: Kalkun Forfatter: Fotograf: Astrid Hals
Vi gir deg tipsene til hvordan du får et vellykket måltid med kalkun.

Hovedregelen sier at du bør beregne 500 g kalkun per person. Er mange av gjestene unge voksne med god matlyst, bør man legge på til 600 g per person. Med andre ord trenger du en kalkun på 6 kilo til et selskap med 10 personer med god matlyst. Skal du ha flere gjester enn det er mat til på én kalkun, kan du steke en kalkun ekstra eller suplere med noen marinerte kalkunbryst. For å gjøre serveringen enkel kan kjøttet på den ekstra kalkunen eller kalkunbrystet skjæres opp i skiver og anrettes rundt den hele kalkunen. Har du ikke stort nok fat kan du gjerne kle en langpanne eller en treplate med aluminiumsfolie. Et slikt "hjemmelaget" fat blir for tungt å sende rundt bordet, men er godt egnet på en buffet.

Dette gjøres først

Det tar et par døgn å tine en kalkun. For eksempel bør du da ta ut nyttårskalkunen din fra fryseren i løpet av 29.12. Kalkunen bør tines på et kjølig sted, helst i kjøleskap eller kjølerom. Hvis kjøleskapet er helt fullt må kalkunen settes i det kaldeste rommet man har.

Dagen før dagen

Når kalkunen er tint må innmatsposen, som ligger inne i hulrommet, tas ut og kokes til kraft. Kraft lager du enkelt ved å først brune innmaten i en panne og deretter legge den over i en kjele som ikke er for stor. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum vekk det som flyter opp. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke et par timer og så er den ferdig. Av sjyen kan du enten lage en saus helt fra bunnen av etter oppskrift eller du kan bruke den gode kraften i stedet for vann, dersom du pleier å lage saus fra pose. Sausen kan du gjerne lage ferdig dagen før selskapet. Uansett hvordan du har laget sausen; den har godt av å bli tilsatt den gode stekesjyen som du får i langpannen etter at kalkunen er ferdig stekt.

Desserten kan man også lage ferdig på forhånd, og bordet kan dekkes. Jo mer som er forberedt, dess bedre tid får du til å kose deg med matlagingen selve dagen.

Inn i ovnen med kalkunen

I motsetning til mye av den andre julematen, må ikke kalkunen serveres glohet. Den tåler godt å bare være lun, mens alt det andre tilbehøret som saus og poteter serveres rykende varmt. Et godt, praktisk råd er derfor: Stek kalkunen ferdig før du går i dusjen! Da slipper du å være redd for å søle fett på festklærne dine, og kalkunen får den hviletiden den har godt av før oppskjæring. Dekk den eventuelt til med litt aluminiums-folie og legg et tykt håndkle over. Slik holder den seg passe lun i to-tre timer. En annen fordel med å la kalkunen hvile såpass lenge, er at det blir enklere å skjære kjøttet i pene skiver.

Mange tror at kalkunen blir saftigere når du fyller den med stuffing, men dette er nok bare en myte. Saftigst kjøtt får du ved å steke fuglen bare til den er akkurat gjennomstekt, og ikke noe mer enn det. Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt anbefaler 1/2 times steketid per kilo. Det vil si at en kalkun på 6 kilo trenger 3 timer i stekeovnen ved 160 °C. Er den fylt, bør man plusse på 1/2 - 3/4 time på steketiden.

Har du mulighet for å kjøpe en fersk kalkun, bør du slå til! Fersk kalkun gir helt klart det aller beste resultatet.

Drikke til maten

Det er ikke vanskelig å finne passende drikke til kalkun. Når det gjelder vinvalg bør vi ta mer hensyn til tilbehøret enn til fuglen - den passer til alt. Be gjerne ekspeditøren på Vinmonopolet gi deg en anbefaling. Best veiledning får du sikkert om du styrer unna det verste julerushet. Som alkoholfritt alternativ kan vi gjerne servere farris eller eplemost.

Dessert som passer

Når man skal velge dessert bør man tenke på hva som er egnet for å lage i store porsjoner. I tillegg er det en fordel at så mye som mulig kan forberedes og gjøres klart. Karamellpudding er alltid velegnet som en selskapsdessert, fordi flere former kan stekes samtidig og den lages ferdig på forhånd. Her få du oppskrift på en italiensk festdessert som direkte oversatt betyr "kvikk meg opp". Den er forholdsvis mektig og bør serveres så kald som mulig. Denne italienske oppkvikkeren kan lages ferdig i god tid og bare få den siste "finishen" før servering.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt anbefaler denne festmenyen:
Helstekt kalkun
Valnøttstuffing med tørkede frukter
Kokte grønnsaker
Fløtesaus med en "touch" av portvin
Kokte mandelpoteter

Tiramisu
- en italiensk oppkvikker

Helstekt kalkun med valnøttstuffing og fløtesaus

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 10

1 stk. kalkun, ca. 6 kg (beregn 500 g per person)
3 ss smeltet smør til pensling
ca. 1 ts salt
ca. ½ ts pepper

Valnøttstuffing med tørkede frukter:

1 stk. løk
300 g skorpefri loff i terninger
2 ss smør til steking
150 g valnøttkjerner
100 g tørket aprikos
75 g tørkede fiken
75 g svisker
1 stk. eple
2 stk. egg
1 ts salt
½ ts pepper

Fløtesaus med en "touch" av portvin:

1 ½ l kalkunkraft (laget på innmatposen i kalkunen)
1 ½ dl hvetemel
2 dl kremfløte
ca. 2 ss portvinsgelé , evt. ripsgelé
4 ss soyasaus
salt og pepper etter smak
ca. 5 dråpe sukkerkulør til fin farge på sausen

Kraft lager du enkelt ved å først brune innmaten i en panne og deretter legge den over i en kjele som ikke er for stor. Hell over kaldt vann til innmaten er dekket. Kok opp og skum vekk det som flyter opp. For å få ekstra god kraft tilsetter du litt oppdelt løk og gulrot. La kraften trekke et par timer og så er den ferdig.

Begynn med å lages stuffingen. Finhakk løk og stek den raskt sammen med loffterningene til brødet er gyllent. Ha brød og løk over i en arbeidsbolle. Tilsett hakkede valnøtter og tørket frukt. Bland inn grovrevet eple. Rør inn sammenvispede egg. Stuffingen kan enten fylles i kalkunen eller stekes i en ildfast form ved siden av kalkunen, de siste 30-40 minuttene av steketiden.

Dekk en langpanne med aluminiumsfolie og pensle den med smeltet smør. Legg kalkunen i pannen og bøy vingene bakover til kalkunen ligger med vingene "på nakken". Da ligger den stødigere i pannen og det er enklere å skjære brystfileten i skiver etter steking. Skal kalkunen fylles bør fyllet has i før bena på kalkunen knytes sammen. Pensle hele kalkunen med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Fyll ca. 3 dl vann i langpannen før den settes inn i ovnen. Vannet gjør at stekesjyen ikke brennes fast i pannen, men bevares og kan brukes i sausen.

Stek kalkunen ved 160 °C i 1/2 time per kg. Vil du ha ekstra gyllen farge på skinnet kan du pensle den flere ganger med smør eller stekesjy i løpet av steketiden. La kalkunen bare stå og slå av seg litt etter at den er tatt ut av stekeovnen. Flytt den etter hvert over på en fjel og pakk den eventuelt inn som forklart over. Sil stekesjyen og ha den i sausen for å få ekstra god saus.

Mål opp kraft som er kokt på innmaten. Spe på med utblandet hønsebuljong til riktig mengde. Kok opp og tilsett hvetemel ristet ut i ca. 2 dl vann. La sausen småkoke ca. 5 minutter. Ha i fløte og smak til med portvinsgelé, soyasaus, salt og pepper. Ha til slutt i stekesjyen som har dannet seg i langpannen under steking.

Skjær ut brystfiletene langs hele brystbenet. Skjær et snitt på yttersiden fra vingefestet mot lårfestet, til brystfileten er løs. Skjær brystfiletene i ca. 1/2 cm tykke skiver. Legg alt tilbake på skroget og server med rykende varm saus, kokte grønnsaker og poteter. Til annengangs servering skjæres lårene løs. Ta ut bena og skjær kjøttet i så hele skiver som du får til.

Tiramisu (til selskap)

Tidsforbruk: over 60 min
Vanskelighetsgrad: vanskelig
Porsjoner: 12

Sukkerbrød:

12 stk. egg
4 dl sukker
7 dl hvetemel
2 ts bakepulver

Ostekrem:

8 stk. gelatinplater
14 stk. eggeplomme
3 dl melis
500 g mascarponeost eller naturell kremost
6 ss konjakk
revet skall av ½ stk. appelsin
2 ss kakaopulver
revet skall av ½ stk. sitron

Dynking:

1 ½ dl sterk kaffe
1 ½ dl marsalavin (evt, sherry el. portvin)
4 ss konjakk
ca. 50 g kokesjokolade

Del gjerne oppskriften i to. Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i to smurte former, 24 cm. i diameter, ved 160 °C i 45 minutter. Avkjøl sukkerbrødene på rist.

Legg gelatinplatene i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Pisk eggedosis av eggeplommer og melis. Bland inn Mascarponeost (naturell kremost), konjakk og litt revet appelsin- og sitronskall.

Ta opp gelatinplatene og klem ut vannet. Kok opp 1/2 dl vann. Ta kjelen av platen. Ta opp én og en gelatinplate og klem forsiktig ut litt vann. Rør dem ut i det varme vannet til de er helt oppløst før neste plate tilsettes. Hell gelatinblandingen i ostekremen i en tynn stråle mens du rører det raskt inn. Gelatin som røres for sakte inn rekker å danne gelatintråder.

Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen uten at luften i eggehvitene røres ut. Eggehvitene gjør kremen luftig. Sett kaldt i 10 minutter.

Skjær sukkerbrødene i flak og legg dynk dem godt. Legg dynkede sukkerbrødflak, ostekrem og kakaodryss lagvis i én eller to former dekket med plast. Sett desserten i fryseren til den er nesten frossen. Hvelv ut desserten og skjær den i riktig antall porsjoner. Sett alle porsjonene på et brett og sett det i kjøleskap frem til servering.

Når desserten skal serveres legges hver porsjon på en desserttallerken og drysses med kakao og revet kokesjokolade på toppen.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:56

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Helstekt kalkun med forskjellige stuffinger (fyll) og sauser.
Helstekt kalkun med...
Prøv også Farsert kalkunfilet med portvinssaus.
Farsert kalkunfilet...
Prøv også Kalkunfilet på partyseng.
Kalkunfilet på party...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!