Gå til forsiden av matoppskrift.no

Festival piknik

Oppdatert: 12.07.2010 Publisert: 12.07.2010 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: brodogkorn.no




Det er høysesong for festivaler av alle slag. Festivaler er blitt mer og mer populært i de siste årene, og er et sted hvor mange tusen mennesker møtes. Festivalmat er også blitt et begrep og flere festivaler vektlegger skikkelig matservering.
Opplysningskontoret mener at brød og kornprodukter egner seg godt til festivalmat og ønsker å bruke festivalarenaen for å fremme et sunt og variert kosthold basert på grove kornprodukter og spennende måltidsløsninger. I 2009 samarbeidet Opplysningskontoret for brød og korn med to bachelorstudenter innen samfunnsernæring for å utvikle et piknikkonsept rettet mot festivalpublikum. Denne festivalmenyen er utviklet i forbindelse med dette arbeidet.

Vegetarblings

Et smakfullt øllebrød med hummus og grillede grønnsaker.

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 1

Ingredienser:
1 Øllebrød (se oppskrift nederst i artikkelen)

Hummus:
1 boks hermetiske kikerter (240g)
saften av 1 stk sitron
2 båt hvitløk
½ ts salt
½ dl olje
1 krm malt spisskummen
2 stilk bladpersille

Grillede grønnsaker:
2 stk gulrot
2 stk rød paprika
1 stk grønn squash
1 stk aubergine
½ stk knollselleri (sellerirot)
2 stk løk
4 ss sesamfrø
4 ss balsamicoeddik
4 ts salt

Fremgangsmåte:
Vegetarblings:
1 øllebrød
2 ss hummus
100 g grillede grønnsaker

Skjær opp langpannebrødet i passende firkanter. Del dem i to på langs. Smør undersidene med hummus og fordel grønnsaksfyllet oppå. Legg på toppene.

Hummus:
Ha kikerter i en foodprocessor sammen med sitronsaft, hvitløk, salt, olje og spisskummen. Tilsett persillen helt til slutt, slik at ikke hummusen blir grønn. Sett hummusen kaldt. Den er holdbar i 3 dager i kjøleskap.

Grillede grønnsaker:
Rens, skyll og skjær grønnsakene i strimler. Grill dem i grillpanne eller stek de i litt olje i en panne. Sett dem til avkjøling i minst 30 minutter. Rist sesamfrøene i tørr panne. Bland grønnsakene og resten av ingrediensene.

Sommerblings

Denne påsmurte, sommerlige havrebriksen smaker himmelsk! Blingsen er smurt med hjemmelaget pesto og fylt godt med salat, skinke, ost og tomat.

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser:
1 stk havrebriks

1 ss pesto
2 stk salatblad
2 skive tomat
2 skive kokt skinke
30 g vellagret ost (2 skiver)

Pesto:
1 potte frisk basilikum
½ bunt bladpersille
30 g solsikkekjerner
2 båt hvitløk
2 dl olje
1 dl parmesan
1 ts salt

Fremgangsmåte:
Pesto:
Kjør basilikum, persille, solsikkekjerner og hvitløk i en foodprocessor. Tilsett oljen i en tynn stråle. Ha tilslutt i finrevet parmesan og smak til med salt.

Skjær havrebriksen i to. Smør pesto på begge halvdelene. Legg salat, tomat, skinke og ost på den ene halvdelen. Legg på den andre og trykk lett sammen.

Bærmuffins

Supergode, store muffins med fyll av skogens bær.

Tid: 20-40 min.
Vanskelighetsgrad: Middels
Porsjoner: 10

Ingredienser:
3 dl hvetemel
3 dl sammalt hvete, fin
1,5 dl sammalt hvete, grov
1 dl sukker
4,5 ts bakepulver
½ ts salt
2 stk egg
1,5 dl appelsinjuice
2 dl melk
1 dl olje
3 dl frossen skogsbærblanding

Fremgangsmåte:
Bland mel, sukker, bakepulver og salt i en bolle. Visp sammen egg, appelsinjuice, melk og olje. Rør blandingene lett sammen.
Vend forsiktig inn skogsbærene, ikke rør for mye. Fordel røren i smurte muffinsformer og sett på stekeplate.
Stek muffinsene på nederste rille i ovnen ved 200 °C i ca. 15 minutter. Avkjøles på rist.

Fullkornspinner med dipp

Fullkornspinnene er et godt og smakfullt alternativ til alle typer salt snacks. 100 % grove! Kesamdippen er prikken over i-en.

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser:
2,5 dl vann
½ pk gjær
250 g fibramel
1 ts salt
½ ts grovmalt pepper
1 ss olivenolje
olivenolje til pensling

flaksalt og grovkvernet pepper til pynt

Kesamdipp:
1 beger kesam
2 ss friske urter (f.eks rosmarin, basilikum, timian) , hakkede
½ ts salt
½ ts pepper
saften av ½ stk sitron

Fremgangsmåte:
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C.

Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann, oljen og pepperen til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Når deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen skal nå være smidig og ha en blank overflate. Tilsett deretter olivenoljen og pepperen, og bland disse inn i deigen på sakte fart.
Dekk bakebollen med plast, og la den heve i en halv time. Hell deigen ut på bakebordet. Brett den sammen og legg den tilbake i bollen. La deigen heve videre i ca. 1 time.
Ta deigen ut på et melet bakebord og skjær ut tynne strimler. Strekk strimlene ut på en plate med bakepapir. Det er viktig at strimlene ikke blir for tynne, men heller ikke for tykke.
Pensle strimlene med olivenolje, og strø med litt flaksalt og grovkvernet pepper. La dem heve i 10 minutter.
Stek brødpinnene i midten av ovnen ved ca. 220 °C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.
Kesamdipp:
Bland alle ingrediensene og server som dipp til Fullkornspinnene.

Peprede brødpinner

Peprede brødpinner passer godt som festsnacks eller som appetittvekker, og er et spennende alternativ til potetgull. Knasende gode!

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Middels

Ingredienser:
4,5 dl vann
500 g hvetemel
2 ts salt
½ pk gjær
½ ts grovmalt pepper
2 ss olivenolje
Olivenolje til pensling, flaksalt til pynt

Fremgangsmåte:
Varm vannet til det er fingervarmt, 37 °C. Bland alle ingrediensene, men hold igjen 1 dl vann, oljen og pepperen til senere. Elt deigen godt for hånd eller med kjøkkenmaskin. Start med lav hastighet og øk etter hvert dersom du bruker kjøkkenmaskin. Nar deigen er nesten ferdig, tilsettes det siste vannet litt etter litt i små mengder. Deigen skal nå vare smidig og ha en blank overflate. Tilsett deretter olivenoljen og pepperen, og bland disse inn i deigen på sakte fart.

Dekk bakebollen med plast, og la den heve i en halv time. Hell deigen ut på bakebordet. Brett den sammen og legg den tilbake i bollen. La deigen heve videre i ca. 1 time.

Ta deigen ut på et melet bakebord og skjær ut tynne strimler. Strekk strimlene ut på en plate med bakepapir. Det er viktig at strimlene ikke blir for tynne, men heller ikke for tykke.

Pensle strimlene med olivenolje, og strø med litt flaksalt eller havsalt. La dem heve i 10 minutt er.
Stek brødpinnene i midten av ovnen ved ca. 220 °C i 10–15 minutter til de er gyllenbrune. Avkjøles på rist.

Øllebrød

Saftig og smaksfullt grovbrød med øl og honning.

Tid: Over 60 min.
Vanskelighetsgrad: Vanskelig
Porsjoner: 12

Ingredienser:
150 g hvete, helkorn
4 dl vann
5 dl øl
30 g honning
½ pk gjær
500 g hvetemel
250 g sammalt hvete, fin
250 g sammalt rug, grov
20 g salt

Topp:
3 ss olivenolje
2 ts flaksalt
1 ts grovkvernet pepper
1 ts malt spisskummen

Fremgangsmåte:
Gir en langpanne, ca.12 stk.

Legg helkornene i kaldt vann natten over eller i kokende vann i 2 timer før baking. Hell av eventuelt overflødig vann. Varm ølet til det er fingervarmt, 37 °C, og bland i honningen og gjæren. Bland resten av ingrediensene i en bakebolle og tilsett gjærblandingen. Elt deigen for hånd eller i en kjøkkenmaskin til den blir smidig. Deigen skal ikke være for fast. Dekk bollen med plast, og la den stå til heving i ca. 1 time.
Slå deigen sammen, og legg i en langpanne med bakepapir. Dekk langpannen med kjøkkenhåndkle og/eller plast. La den heve til dobbel størrelse i ca. 30-40 minutter.
Pensle olivenolje på toppen av deigen og strø over flaksalt, pepper og spisskummin.
Stek langpannebrødet nederst i ovnen ved 220 °C i ca. 30 minutter. Avkjøl på rist.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1936


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!