Gå til forsiden av matoppskrift.no

Festmeny fra Finnmark

Oppdatert: 23.11.2004 Publisert: 23.11.2004 Tema: Fest Forfatter: Fotograf: Kim Holthe, Opplysningskontoret for meieriprodukter




Jeg har tatt tak i noen av de retter som brukes i vår nordlige landsdel og brukt de råvarer som finns her oppe. Skal man bruke friske multer er dette en meny for sensommeren.

Menyforslag:
Bidos med vørterkake
Multekrem til fest

Bidos
4 personer
500 g benfritt reinsdyrkjøtt
5 dl vann
1 ts salt
6-8 poteter
1 løk
2 gulrøtter
1/4 ts pepper
1/4 ts timian

Skjær kjøttet i terninger på ca 2x2 cm. Kok opp vannet og tilsett kjøtt og salt. Skru ned varmen og la det trekke ved ca 85 C i 30-45 minutter, eller til kjøttet er mørt.

Skrell poteter, gulrøtter og løk. Dette skjærer du i terninger og har opp i gryten. La alt koke opp og så trekke til potetene er møre, ca 30 minutter.

Tilsett timian og smak til med salt og pepper. Serveres med tyttebær, vørterbrød eller loff.

Vørterbrød fra Finnmark
750 g siktet rug
450 g hvetemel
1/2 ts salt
5 dl lettøl
100 g gjær
2 dl sirup
1 ss ingefær
1 ts anis
1 ts nellik
1 ts allehånde
100 g rosiner

Vørterbrød blir brukt stort sett over hele landet, men i Finnmark ser det ut til å ha en større appell enn noen annen plass. Det blir blant annet brukt sammen med "Bidos" til bryllupsmat, og det brukes ofte til kaffemat, da dyppet i kaffekoppen.

Lunk ølet og rør ut gjæren, før rugmel og salt tilsettes. Rør deigen godt i bakebollen før den settes bort til heving.
Kok opp sirup, krydder og smør og avkjøl. Når deigen er ferdighevet, tilsettes sirupsblandingen, rosinene og så mye hvetemel at deigen blir lett å arbeide med. Den må arbeides svært godt før den formes til brød, som legges på platen til etterheving. Pensle med lettøl og stek den ved 175 C i ca 75 minutter.

Multekrem spesial
3 dl kremfløte
1 dl syltetøy eller 2 dl friske bær tilsatt 2 ss sukker
1-2 ss sukker
har du litt Lakka i huset smaker denne likøren utrolig godt i moltekrem...

Visp kremen "slapp". Rør inn syltetøy eller bær (og Lakka). Serveres fra bolle eller fyll kremen i sandkaker eller krumkaker. Om du velger å fylle kremen i småkakene må dette gjøres like før servering ettersom de på grunn av fuktigheten i kremen vil bli myke etter en kort stund!












Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:274


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!