Gå til forsiden av matoppskrift.no

Flest salmonellasmittet i syden

Oppdatert: 11.06.2004 Publisert: 11.06.2004 Tema: Mathelse Forfatter: Fotograf: Mattilsynet




Skal du på ferie til syden i sommer? Da kan det være lurt å vite hvordan du skal unngå salmonellasmitte. I 2003 ble det rapportert 1 538 sykdomstilfeller i Norge. 1 227 av disse ble smittet i utlandet, på reise i typiske turistland som Spania, Hellas, Thailand, Tunis, Portugal og Tyrkia.

Salmonella smitter vanligst via kjøttprodukter, særlig fra svin og fjørfe, men også via egg, eggprodukter, melk, skalldyr og krydder. Smitteoverføring gjennom ikke-desinfisert drikkevann kan forekomme. Salmonellabakterien overlever lenge i tørre matvarer som for eksempel krydder og tørrmelk. Den tåler nedfrysing, men dør ved koking, steking og pasteurisering.
Mange kan være smittet uten å bli syke, eller har så milde symptomer at de ikke oppsøker lege. Det er anslått at kanskje bare om lag 10-15 prosent av salmonellainfeksjonene avdekkes.
Smitte fra person til person via kontakt med avføringen til en som er smittet kan forekomme, likeså fra husdyr og kjæledyr (hund, katt, fugler og reptiler) til mennesker. En god håndvask etter kontakt med smittede mennesker og dyr forhindrer bakterieoverføring.

Forebyggende tiltak
  • hamburgere, kjøttkaker og annen farsemat bør være godt gjennomstekt/kokt
  • andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten
  • unngå ikke-desinfisert drikkevann
  • unngå upasteurisert melk og melkeprodukter
  • vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging
  • vask kniver, skjærefjøler og annet kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer
  • unngå kontakt med ville fulger


Ved reiser til områder med dårlige hygieniske forhold, eller land hvor man vet forekomsten av salmonella kan være høy, er følgende viktig for å unngå å bli smittet:

  • unngå ukokte grønnsaker, salater, majones, iskrem og frukt som ikke kan skrelles
  • unngå ikke-meieripakket iskrem, bløtkokte egg, vann som ikke selges på flasker (isbiter i drikke)
  • påse at grønnsaker og frukt er godt vasket med rent vann
Salmonellainfeksjoner skal meldes til kommunelegen som informerer Mattilsynet og MSIS, Folkehelseinstituttet.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:282


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!