Gå til forsiden av matoppskrift.no

Flintstek. saftig grillsnadder.

Oppdatertdato: 16.07.2017 Publisert først: 01.06.2010 Tema: Svin Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Per Alfsen, Kim Holthe


I grillsesongen som nå er begynt er en av mine store favoritter flintstek. Vi har funnet ut at disse, og gjerne fedigmarinerte, er saftige, rimelige og har masse smak. Og samtidig er det jo så enkelt å bare legge de direkte på grillen. Og jeg vet at vi ikke er alene om å like disse.

Flintstek

Flinstek er skinkeskiver av svin. De kommer fra låret og er ferdig oppdelt. Har gjerne bein i midten. Selges fersk eller veldig ofte marinert. Man kan selvfølgelig selv marinere disse og på den måten styre smaken selv. Er som regel bare i salg i grillsesongen.
En god grillsaus er fint å ha til pensling men er ikke nødvendig når den er ferdigmarinert. Flintstek passer og sammen med annen grillmat, og kan brukes som hovedrett med andre småting som grilles. Til flintstek passer selvfølgelig en god salat, en god saus, evt mais, potetsalat, grillede tomater mm.
Under her ser jeg på noen oppskrifter og noe tilbehør.

Grillet flintstek

4 personer

1 flintstek, lårskive fra svin, ca 1 kg
1 ts nykvernet rosèpepper
1 ts salt
2 ss olje
1 ss frisk oregano, eventuelt timian, pesille, gressløk

1. Lag snitt i svoren, slik at flintsteken ikke krøller seg ved grilling.
2. Dryss over nykvernet pepper og salt.
3. Grilles ca 10- 15 minutter på middels varme, Må snues ofte. Mot slutten av steketiden legger du kjøttet på en kjøligere del av grillen, og legger lokket på. Er du heldig får du sprø svor!
4. Rett før servering drypper du over med litt olje, og masse hakkete friske urter.

Server med grillet mais, og en grønn salat.
Flintsteken kan du også pensle godt med grillsaus, hvis den ikke er marinert på forhånd.

Flintstek på grill med schaschlik-saus

4 personer

2 mellomstore flintsteker, tynne
salt
pepper

2 ss tomatpuré
2 ss ketchup
2 ts karripulver
2 fedd knust hvitløk
2 ts grovmalt svart pepper
1 dl appelsinjuice

Hvis det er svor på steken, må du snitte opp kanten, spesielt rundt kulebeinet, ellers vil flintsteken vrenge seg på grillen. La den bli romstemperert og vel så det før du griller.

Salte og pepre kjøttet, legg det på grillen og prøv å få det godt svidd. 5-10 min på hver side. Når det pipler ut kjøttsaft på oversiden bør den få 2 min. til. Deretter snur du steken og lar den grille 2 min på baksiden. La hvile 4-5 min.

Bland ingrediensene til sausen som skal ha en dominerende, kraftig smak av svart pepper. Spe med appelsinjuice til konsistensen er riktig. Fordel sausen på kjøttet og del opp.

Søt flintstek

2 personer

1 liten flintstek ca. 500 g
1/2 dl sviskejuice
8 svisker
10 druer
2 ringer ananas

1. Legg flintsteken i en plastpose og hell på sviskejuice. La dette marinere i minst to timer.
2. Ta ut flintsteken, pensle med olje, og grill den ved middels varme ca. 10 minutter på hver side avhengig av tykkelsen.

Server med druer, ananas og sviske, salat og brød / loff.

Aktuelle sauser og tilbehør

Madeirasaus

2 sjalottløk
1 dl rødvin
1/2 dl kraft/ buljong
1/2 dl madeira
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 sitron, saften
2 ts maizenna
2 ss vann
2 ss smør

1. Hakk løken og kok den sammen med rødvin i ca. 10 minutter. Hell på kraft og madeira og la det koke uten lokk i 10 minutter til
2. Sil vekk løken, smak til med salt, pepper og sitron. Rør maizenna ut i vann, og rør dette inn i sausen. Rør inn smøret til slutt.

Fiken- og aprikosmarmelade

4 porsjoner

1 pk tørket fiken, 250 g
1 pk tørkede aprikoser, 250 g
1 1/2 dl portvin
1 nett stjerneløk
2 ss smør
1 dl balsamicoeddik
2 ss brunt sukker

1. Legg fiken og aprikoser i portvin natten over.
2. Rens løken og surr den forsiktig gyllen i smør.
3. Ha i fiken og aprikoser, tilsett eddik og sukker og la det småkoke under lokk i 10-15 minutter.

BBQ grillsaus

2 båter hvitløk. Presset
2 dl ketchup
1/2 dl varm honning
1 ss olje
2 ts karri
1 ss worcestershiresaus
1 ts paprikapulver
2 ts sitronsaft
1 ts tabasco
litt nykvernet pepper
½ ts salt

Alt røres sammen og pensles på flintsteken under grillingen

Eksotisk grillsaus

4 porsjoner

1/2 finhakket paprika
2 ss mangochutney
2 ss olje
1 ss honning
1/2 ts paprikapulver

Ingrediensene blandes godt sammen og kan enten pensles på kjøttet eller brukes som grillsaus ved siden av. Grillsausen passer spesielt godt sammen til svinekjøtt, men kan godt brukes til pølser, lam og storfe.

Grillede tomater

4 porsjoner

4 tomater
smeltet smør til pensling
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ts oregano
1 dl revet ost (40 g)

Skjær et kryss med en skarp kniv i topp og bunn på tomatene. Ha tomatene i kokende vann ca 10 sekunder, til skinnet løsner og kan fjernes. Pensle tomatene med smeltet smør og dryss over salt, pepper og oregano. Strø til slutt over revet ost. Grill tomatene i ca 10 minutter.

Grillet mais

Maiskolber
Smør
Salt
Pepper

Maiskolber kan stekes både med og uten folie.
Den blir ekstra saftig foliestekt med en god klatt smør og får fin smak med et dryss salt og pepper. Beregn ca. 20 min.

Ha en god grillkveld!!



Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Bourbon Street New York Steak.

Bourbon Street New York Steak


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 28.10.2005
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 flintstek, en lårskive fra svin, ca 800 g
3 dl bourbon whiskey
1 dl mørkt brunt sukker


Nydelig grillet kjøtt med en sødme som vil gjøre at venner og familie vil trygle om mer.


Fremgangsmåte

Nydelig grillet kjøtt med en sødme som vil gjøre at venner og familie vil trygle om mer.

1. Lag snitt i svoren med en skarp kniv. Legg kjøttet i en form, og hell over whiskey.
2. Strø sukker på den ene siden av kjøttet, og la det stå kjølig 1-3 timer.
3. Legg flintsteken på en varm grill med sukkersiden ned. La den steke til sukkeret er karamellisert 3-5 minutter, snu steken og la den steke ca 10 minutter til den er gjennomstekt.

Serveres med grillet maiskolbe med grillsmør

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 131,64 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,26 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 1,36 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,24.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Flintsnadder.

Flintsnadder


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 27.11.2005
Denne retten tar ca 40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 liten flintstek ca. 500 g
2 ss olivenolje
3 ss appelsinmarmelade


En av sommerens store favoritter er flintstek. Svinekjøtt passer godt sammen med frukt, og her er en oppskrift med appelsinmarmelade.


Fremgangsmåte

1. Bland oljen med appelsinmarmelade og mariner flintsteken i dette i ca. 2 timer eller mer.
2. Grill flintsteken ca. 8-10 min på hver side til den er gjennomstekt.

Server gjerne med en god appelsinskive og frisk salat.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 226,11 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,77.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Svinefilet med urtefølge.

Svinefilet med urtefølge


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 20.03.2008
Denne retten tar ca 60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Gilde
Bildet er tatt av Gilde

Ingredienser

600 g Gilde Urtemarinert Svin Indrefilet
1 stk pk Gilde Spesial Hot Grill
2 stk ferske maiskolber

Rosmarinsmør:
100 g romtemperert meierismør
2 ss fersk rosmarin
½ stk hvitløksfedd
1 ts salt
¼ stk sitron (saften av sitron)

Bakt potet med urtekrem:
12 stk nypoteter
50 g crème fraîche
2 ss gressløk
2 ss basilikum
2 ss kjørvel eller flatpersille
noen dråper sitronsaft
1 ts salt



Fremgangsmåte

Grill svinefileten etter anvisning på pakken. Grill pølsene og server. Kok maiskolbene i ca. 6 minutter. Smør de inn med smør eller olje og grill de lett. Skjær av fine flak og legg urtesmøret oppå mens maisen ennå er varm.

Rosmarinsmør
Rør det romtempererte smøret smidig med visp i en bolle. Hell i sitronsaften og rør til smøret har tatt opp sitronen. Tilsett finhakket rosmarin, evt. hvitløk og salt. La stå i romtemperatur inntil det skal legges på maisen.

Bakt potet
Kok og grill eller bak potetene i stekeovn aluminiumsfolie. De nye potetene har et tynt og godt skall som er fullt spiselig. Rør sammen alle ingrediensene til en krem. Lag et snitt i toppen på poteten og klem slik at den åpner seg og gjør plass til kremen.
Legg en spiseskje urtekrem på poteten og pynt med litt grønt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 135,71 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 8,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 10,05.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Marinert flintstek med grillede grønnsaker.

Marinert flintstek med grillede grønnsaker


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 04.11.2008
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

2 stk. marinert flintstek
8 stk. tomat
4 stk. vårløk
2 båt hvitløk
4 ss finhakket frisk timian
2 ts salt
1 ts pepper
2 ss olivenolje
1 ss balsamicoeddik



Fremgangsmåte

Lag små snitt i svoren, slik at den ikke krøller seg når den legges på grillen.
Grill flintsteken i 15-20 minutter, på sterk varme de første 5 minuttene (ca 2 minutter på hver side). Snu den ofte mot slutten.
La den hvile 10 minutter. Flintsteken kan du dele i 2 eller 4 stykker og spise som biff, eller skjære den i skiver som en stek. Skjær tomatene i skiver og kutt vårløken i ringer. Finhakk hvitløksbåtene. Legg tomatskivene, vårløken og hvitløken på store aluminiumsfolieark.
Ha på hakket timian, salt og pepper. Bland sammen olje og balsamicoeddik og drypp det over grønnsakene.
Pakk hvert folieark godt sammen. Legg dem på grillen i ca 10 minutter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 129,99 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,3 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,31 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,41.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Flintstek i stekepannen.

Flintstek i stekepannen


Antall porsjoner = 5
Dato lagt inn eller oppdatert 05.08.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

ca 1 kg flintstek. Det kan gjerne brukes den som er ferdig marinert for grilling.
Smør
salt og pepper


Flintstek er enkelt og det fins nå forskjellige ferdig marinerte versjoner. Og i stekepannen smaker dette bedre enn koteletter


Fremgangsmåte

Tørk flintsteken godt og stek 2-3 minutter på hver side ved sterk varme.
Krydre og sett ned varmen, legg på lokk og la stå å småsteke i ca 20 minutter.
La steken hvile litt før den skjæres i skiver på tvers av trtevlene
Server med ris og evt småstekte tomater.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 196,23 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 14,67 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,29.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillet svinefilet med Rosemaries spesial potetsalat.

Grillet svinefilet med Rosemaries spesial potetsalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.06.2014
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Rodriguez
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

Ca 800 gr fersk svinefilet

MARINADE:
4 ss olivenolje
2 ss sitronsaft
1,5 dl hvitvin
2 stk pepperkorn, grovknuste
2 ss finhakket persille
1 ts sterk sennep
2 ts soyasaus

Potetsalat
4 store kokte poteter
2 kokte egg
1 hakket selleri stang
0,5 hakket løk
1dl hakket sylteagurk med saft
1/8 ts hvitløksalt
1/8 ts sellerisalt
2 ts sennep
malt sort pepper etter smak
2 ss majones


Potetsalaten er perfekt til grillmat. Den er litt gammeldags med masse smak. Kan og spises alene som smårett. Perfekt når man har kokte poteter til overs.


Fremgangsmåte

Kjøttet og marinaden
Bland sammen ingrediensene til marinaden. La det stå et par timer før kjøttet legges i. Det er enkelt å ha marinade og kjøtt i en kraftig plastpose og knytte godt igjen. Legges i kjøleskap over natten

Tørk godt av kjøttet før det legges på varm grill. Først ca. 4 minutter på hver side på rist nær varmen, så flyttes risten opp og fileten får 3-4 minutter på hver side. Man kan pensle med en grillsaus under grillingen eller marinaden. Sjekk om det er nok stekt etter dine egne ønsker. Krydre evt kjøttet og la det hvile noen minutter før du skjærer i det.

Potetsalat
Kokte poteter skrelles og deles i terninger. Hardkokte egg skrelles og deles i biter. Selleri og løk deles opp. Poteter, egg, selleri og løk legges i en bolle.
Alt det andre blandes sammen i en annen bolle.
Så helles det over potetblandingen og blandes forsiktig sammen. Kan med fordel kjøles ned i kjøleskap før servering, men ofte kan en potetsalat være god lunken. Ved servering kan man pynte med egg.

Server gjerne med en grønn salat

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 125,84 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,01 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,59 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,47.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:850





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.