Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Flintstek, saftig grillsnadder. ::

Flintstek. saftig grillsnadder.

I grillsesongen som nå er begynt er en av mine store favoritter flintstek. Vi har funnet ut at disse, og gjerne fedigmarinerte, er saftige, rimelige og har masse smak. Og samtidig er det jo så enkelt å bare legge de direkte på grillen. Og jeg vet at vi ikke er alene om å like disse.

Flintstek

Flinstek er skinkeskiver av svin. De kommer fra låret og er ferdig oppdelt. Har gjerne bein i midten. Selges fersk eller veldig ofte marinert. Man kan selvfølgelig selv marinere disse og på den måten styre smaken selv. Er som regel bare i salg i grillsesongen.
En god grillsaus er fint å ha til pensling men er ikke nødvendig når den er ferdigmarinert. Flintstek passer og sammen med annen grillmat, og kan brukes som hovedrett med andre småting som grilles. Til flintstek passer selvfølgelig en god salat, en god saus, evt mais, potetsalat, grillede tomater mm.
Under her ser jeg på noen oppskrifter og noe tilbehør.

Grillet flintstek

4 personer

1 flintstek, lårskive fra svin, ca 1 kg
1 ts nykvernet rosèpepper
1 ts salt
2 ss olje
1 ss frisk oregano, eventuelt timian, pesille, gressløk

1. Lag snitt i svoren, slik at flintsteken ikke krøller seg ved grilling.
2. Dryss over nykvernet pepper og salt.
3. Grilles ca 10- 15 minutter på middels varme, Må snues ofte. Mot slutten av steketiden legger du kjøttet på en kjøligere del av grillen, og legger lokket på. Er du heldig får du sprø svor!
4. Rett før servering drypper du over med litt olje, og masse hakkete friske urter.

Server med grillet mais, og en grønn salat.
Flintsteken kan du også pensle godt med grillsaus, hvis den ikke er marinert på forhånd.

Flintstek på grill med schaschlik-saus

4 personer

2 mellomstore flintsteker, tynne
salt
pepper

2 ss tomatpuré
2 ss ketchup
2 ts karripulver
2 fedd knust hvitløk
2 ts grovmalt svart pepper
1 dl appelsinjuice

Hvis det er svor på steken, må du snitte opp kanten, spesielt rundt kulebeinet, ellers vil flintsteken vrenge seg på grillen. La den bli romstemperert og vel så det før du griller.

Salte og pepre kjøttet, legg det på grillen og prøv å få det godt svidd. 5-10 min på hver side. Når det pipler ut kjøttsaft på oversiden bør den få 2 min. til. Deretter snur du steken og lar den grille 2 min på baksiden. La hvile 4-5 min.

Bland ingrediensene til sausen som skal ha en dominerende, kraftig smak av svart pepper. Spe med appelsinjuice til konsistensen er riktig. Fordel sausen på kjøttet og del opp.

Bourbon Street New York Steak

4 personer

1 flintstek, en lårskive fra svin, ca 800 g
3 dl bourbon whiskey
1 dl mørkt brunt sukker

Nydelig grillet kjøtt med en sødme som vil gjøre at venner og familie vil trygle om mer.

1. Lag snitt i svoren med en skarp kniv. Legg kjøttet i en form, og hell over whiskey.
2. Strø sukker på den ene siden av kjøttet, og la det stå kjølig 1-3 timer.
3. Legg flintsteken på en varm grill med sukkersiden ned. La den steke til sukkeret er karamellisert 3-5 minutter, snu steken og la den steke ca 10 minutter til den er gjennomstekt.

Serveres med grillet maiskolbe med grillsmør

Søt flintstek

2 personer

1 liten flintstek ca. 500 g
1/2 dl sviskejuice
8 svisker
10 druer
2 ringer ananas

1. Legg flintsteken i en plastpose og hell på sviskejuice. La dette marinere i minst to timer.
2. Ta ut flintsteken, pensle med olje, og grill den ved middels varme ca. 10 minutter på hver side avhengig av tykkelsen.

Server med druer, ananas og sviske, salat og brød / loff.

Flintsnadder

2 personer

1 liten flintstek ca. 500 g
2 ss olivenolje
3 ss appelsinmarmelade

1. Bland oljen med appelsinmarmelade og mariner flintsteken i dette i ca. 2 timer eller mer.
2. Grill flintsteken ca. 8-10 min på hver side til den er gjennomstekt.

Server gjerne med en god appelsinskive og frisk salat.

Aktuelle sauser og tilbehør

Madeirasaus

2 sjalottløk
1 dl rødvin
1/2 dl kraft/ buljong
1/2 dl madeira
1 ts salt
1/2 ts pepper
1/2 sitron, saften
2 ts maizenna
2 ss vann
2 ss smør

1. Hakk løken og kok den sammen med rødvin i ca. 10 minutter. Hell på kraft og madeira og la det koke uten lokk i 10 minutter til
2. Sil vekk løken, smak til med salt, pepper og sitron. Rør maizenna ut i vann, og rør dette inn i sausen. Rør inn smøret til slutt.

Fiken- og aprikosmarmelade

4 porsjoner

1 pk tørket fiken, 250 g
1 pk tørkede aprikoser, 250 g
1 1/2 dl portvin
1 nett stjerneløk
2 ss smør
1 dl balsamicoeddik
2 ss brunt sukker

1. Legg fiken og aprikoser i portvin natten over.
2. Rens løken og surr den forsiktig gyllen i smør.
3. Ha i fiken og aprikoser, tilsett eddik og sukker og la det småkoke under lokk i 10-15 minutter.

BBQ grillsaus

2 båter hvitløk. Presset
2 dl ketchup
1/2 dl varm honning
1 ss olje
2 ts karri
1 ss worcestershiresaus
1 ts paprikapulver
2 ts sitronsaft
1 ts tabasco
litt nykvernet pepper
½ ts salt

Alt røres sammen og pensles på flintsteken under grillingen

Eksotisk grillsaus

4 porsjoner

1/2 finhakket paprika
2 ss mangochutney
2 ss olje
1 ss honning
1/2 ts paprikapulver

Ingrediensene blandes godt sammen og kan enten pensles på kjøttet eller brukes som grillsaus ved siden av. Grillsausen passer spesielt godt sammen til svinekjøtt, men kan godt brukes til pølser, lam og storfe.

Grillede tomater

4 porsjoner

4 tomater
smeltet smør til pensling
½ ts salt
¼ ts pepper
1 ts oregano
1 dl revet ost (40 g)

Skjær et kryss med en skarp kniv i topp og bunn på tomatene. Ha tomatene i kokende vann ca 10 sekunder, til skinnet løsner og kan fjernes. Pensle tomatene med smeltet smør og dryss over salt, pepper og oregano. Strø til slutt over revet ost. Grill tomatene i ca 10 minutter.

Grillet mais

Maiskolber
Smør
Salt
Pepper

Maiskolber kan stekes både med og uten folie.
Den blir ekstra saftig foliestekt med en god klatt smør og får fin smak med et dryss salt og pepper. Beregn ca. 20 min.

Ha en god grillkveld!!

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:850

FAKTA/BYLINE
Publisert: 01.06.2010
Oppdatert: 07.06.2013
Tema: Svin
Forfatter:
Fotograf: Astrid Hals, Per Alfsen, Kim Holthe
Meld deg på nyhetsbrev