Gå til forsiden av matoppskrift.no

Flor del Montgo 2006

Oppdatert: 23.01.2008 Publisert: 23.01.2008 Tema: Rødvin Forfatter:




Yecla god

Ung vin, gamle druer. Flor del Montgo 2006 fra Yecla i Spania er mye vin for 100-lappen.

- For Flor del Montgo-serien har vi valgt å bruke lokale druer som gir Spania identitet som vinnasjon. Valget har derfor falt på druer fra vinmarker med spesielt gamle vinstokker og lav avkastning, forteller produsenten VinNico.

Denne vinen skal være et motangrep mot det produsenten kaller en trist utvikling i Spania. Mange av de gamle vinmarkene blir plantet om fordi bøndene får for dårlig betalt for druene sine. De planter heller internasjonale sorter med høy avkastning for å tjene mer penger. Produsenten mener dette er med på å ødelegge Spanias vinidentitet.

Yecla ligger i Sørøst-Spania, om lag sju mil inn i landet fra Alicante og Murcia. Området er på 4500 hektar og er delt inn i de to områdene Campo Abajo og Campo Arriba som ligger på henholdsvis 500 og 700 meter over havet. Druene til denne vinen kommer fra begge stedene. Abajo har monastrelldruer som er over 30 år og Arriba har monastrell på opp mot 65 år. Avkastningen ligger på mellom 1 og 3 kilo per plante.

Yecla har en lang vinproduksjonshistorie, men det først på 1980-tallet at området ble lagt merke til internasjonalt. Frem til det første kooperativet ble grunnlagt i 1954 var det over 500 gårder som laget egen vin fra egne druer. På 1970-tallet var produksjonen på sitt høyeste med en kapasitet på 60 000 tonn, men siden den gang har det vært nedgang i produksjonen. I dag har Yecla et kooperativ og en håndfull uavhengige produsenter.

2006 var et varmt år, så druene hadde høyt sukkerinnhold når de ble høstet. Derav en alkohol på 15 prosent. Vinen har likevel svært god syre, og er en god og varmende vin i vintermørket.

Smak og behag

Navn: Flor del Montgo 2006
Land/distrikt: Spania/Yecla
Produsent: Vinnico
Varenummer: 43630 (bestillingsutvalg)
Pris: 100 kroner (75 cl), 329,90 (300 cl)
Alkoholstyrke: 15 %
Druer: 85 % monastrell, 15 % shiraz.
Vår vurdering: Rød farge, tett kjerne. Fruktig duft av bjørnebær og blomster. Noe tobakk og sjokolade. Fruktig, saftig, fyldig, lang og god. Smaksrik. Fyldig ettersmak med myke tanniner.
Passer til: Grillmat, gryteretter, rødt kjøtt, pasta, smaksrike retter og ost.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1261


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!