Gå til forsiden av matoppskrift.no

Flytende bakeri og konditori

Oppdatert: 20.01.2009 Publisert: 20.01.2009 Tema: Brød Forfatter: Fotograf: vest vind media AS




KARIBISKE HAV: Bakerisjef Fernando Thompson og konditor Rupert Grant og staben deres skal, i tillegg til å bake brød og kaker for nesten 3 850 gjester, også sørge for brød og kaker til 1 200 ansatte hver dag. Det dreier seg om 22 000 måltider og her spiser folk brød også til middag!

Spisesalen på «Explorer of the Seas» er på tre plan og her betjenes inntil 1 850 gjester samtidig – og de kan velge fra en tre-retters middag fra a la carte-meny. Det er to bordsettinger til middagen og menyen skiftes hver eneste dag på dette cruiset som varer i 12 døgn. Vi er om bord i «Explorer of the Seas» – et av verdens største cruiseskip. Dette er ikke bare et flytende hotell, men også et opplevelsessenter av dimensjoner:

30 000 enheter

Her har folk alle mulige fasciliteter de kan forsyne seg med: I en Broadway-inspirert teatersal med plass til 1 350(!) mennesker går det hver kveld forskjellige, storartede show. Her er kino og skøytehall, utallige restauranter og diskotek og kafeer. Her en stor promenadegate der du kan handle alt hva hjertet måtte ønske og i Casino Royal kan mange hundre mennesker få utløp for sine gamblerlyster.

Skipet er 311 meter langt og har 105 000 hestekrefter. 55 000 hestekrefter går til fremdrift og resten til hotell- og restaurantdriften. Det er seks forskjellige motorer som produserer 75 megawatt strøm som tilsvarer forbruket i en by i Norge. 900 tonn sjøvann avsaltes til bruk hver dag. Absolutt alt avfall håndteres om bord – ikke en eneste tannpirker går over bord. Dersom en ansatt skulle bli tatt i å kaste noe over rekka er det oppsigelsesgrunn. Men det går med 11 tonn drivstoff i timen under marsjfart – på et ni-dagers cruise går det med «fuel» for en million dollar.

Vi møter bakerisjef Fernando Thompson og konditor Rupert Grant. Thompson er fra Costa Rica og Grant fra Jamaica. I tillegg til at de har ansvaret for alt av brød og kaker, har Grant også ansvar for alle dessertene – og det er ikke få!

– Vi har syv ansatte på bakeriet – tre jobber på dagtid og fire om natta. Vi produserer nesten 30 000 enheter brød hver dag og det går med omtrent 800 kilo mel. Vi lager en del brød som er glutenfritt, men det aller meste av brødet vi lager er av hvitt mel. Noen gjester ønsker mørkere brød – så derfor lager vi også det. Også pumpernikkel, sier Thompson

8500 desserter

Konditor Rupert Grant og hans stab lager hver dag omkring 200 kaker som utgjør 4 000 kakestykker. Bare i den ene restauranten på dekk 11, der folk flest spiser frokost og lunsj, går det unna 5 000 desserter i tillegg. Samt selvsagt rundt 3 500 desserter på hver middag i hoved-restauranten. Konditoriet lager flere sukkerfrie typer kaker og glutenfrie i tillegg. Grant leder en stab på 14 ansatte. Noen er førstereis og er under trening, og noen har utdannelse. Grant er selv utdannet konditor.

Alle ansatte her har skjerf som viser hvilken posisjon de har. De med gule skjerf er med for første gang. De blå er i mellomskiktet, mens de med rødt har en lederposisjon. Folk jobber 10–12 timer hver dag – alle dager.

Det serveres frokost, lunsj, ettermiddags-te og middag. I tillegg kan gjestene få mat hele døgnet på et par-tre andre steder rundt i skipet. Det er 37 barer om bord med 104 bartendere. Maten tas i utgangspunktet ombord i New Jersey og skal vare i 12 døgn, men det suppleres med en del frukt og grønt underveis. Totalt er 64 forskjellige nasjonaliteter representert blant personalet akkurat på dette cruiset – og det kan være en utfordring. Kjønn og religion er stikkord der. De fleste av mannskapet deler lugar. Offiserer med to striper eller flere har egne lugarer. Største nasjon er folk fra de forskjellige øyene i og rundt Karibien, men mange er fra Øst-Europa – og fra overalt ellers.

Arbeidsperioden varierer fra kapteinens ti uker på og ti uker av. De fleste andre har seks måneder på og seks ukers ferie, mens andre har åtte måneder på og åtte uker av. Alle drilles på sikkerhet og er plassert i lugarer overalt på de laveste dekkene slik at de raskt skal kunne komme til sine respektive stasjoner ved en nødsituasjon. Det er eget sykehus med to leger og tre sykepleiere som skal kunne ta kompliserte operasjoner. Skipet har et helikopterdekk foran i tilfelle det blir behov for det. For alle tilfellers skyld er det også et eget likhus om bord…




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1482


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!