Gå til forsiden av matoppskrift.no

Førjuls pepperkaker

Oppdatert: 02.12.2015 Publisert: 18.11.2006 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Ragge Strand
Pepperkaker er noe alle forbinder med jul og da særlig førjulsfeiringen. Mange bruker tiden nå fremover til å bake disse kakene samt lage ett pepperkakehus som barna kan kose seg med frem mot jul.

Det er mange oppskrifter på pepperkaker og jeg tar opp noen av de her, samt tips ved bygging av pepperkakehus.

Pepperkakehus

1 hus

1 dl lys sirup
180 g sukker
150 g meierismør
1 dl kremfløte
350 g hvetemel
½ ts malt nellik
½ ts malt ingefær
½ ts pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel , til utbaking

Ha sirup, sukker og smør i en kjele. Varm det opp, og rør til sukkeret smelter. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen. Ha i fløten og rør. Tilsett melet med krydder og bakepulver. Deigen blir fin hvis en spanderer på oss å sikte melet. Dekk til deigen og la den stå til neste dag.

Tegn mønster til huset i papp.
Bak deigen ut til 3-4 mm tykk leiv. Skal en ha store flater, lønner det seg å kjevle deigen på papirkledd plate og skjære den ut. Da forskyver ikke delene seg. Stek huset, kirken eller hva det måtte være. La delene ligge til neste dag.

Glaser huset og pynt det neste dag. Lim huset sammen med smeltet sukker. Pynt huset som du vil ha det, bruk melis med eggehvite til lim. Du kan gjerne pynte rundt med gjerde, dyr, kakemenn og stjerner.

I stekeovnen ved 175 grader i 10-12 minutter.

Pepperkakehus fra Egil Bratne

1 1/2 dl sirup,
80 g smør/margarin,
75 g sukker,
1 dl Viking Melk,
375 g hvetemel,
2 ts pomeransskall,
2 ts ingefær,
1/4 ts pepper,
2 ts natron

Steketemeratur: 180 C Steketid: 10 minutter

Kok opp sirup, margarin (smør), farin og Viking Melk. Avkjøl dette og tilsett siktet hvetemel blandet med krydder og natron. Dekk deigen godt til og la den stå kjølig et par timer. Imens, klipp ut eller tegn av mønsteret til huset. Kjevle ut deigen ca. 3 mm tykk og legg den direkte på stekeplaten. Legg mønsterdelene oppå leiven og skjær ut delene med en skarp kniv. Husk hull for dører og vinduer samt den utsnittede døren. Stek delene og legg dem på rist for avkjøling.

Lag glasur av 4 dl melis, ca. 1 eggehvite og noen sitrondråper. Hell glasuren i et kremmerhus av matpapir og klipp av spissen slik at det blir passe stor åpning. Pynt alle delene før huset settes sammen. Bruk din egen fantasi når du pynter huset. Pass på at glasuren er tørr før huset settes sammen.

Smelt ca. 1/2 dl farin i stekepannen så farinen blir lys brun. Dypp de enkelte delene av huset i den seltede farinen og sett dem nøyaktig sammen på et stødig underlag. Sprøyt litt glasur over skjøtene.

Resten av deigen er fin å lage figurer av. Bruk ferdige former eller tegn på stiv kartong og klipp ut. Dekorer med resten av melisglasuren - gjerne tilsatt konditorfarge eller bruk dekorasjonsgelè.

Julens fineste pepperkaker

30 stk

1 dl lys sirup
1 dl sukker
200 g meierismør
1 stk. egg
1 ts malt anis
1 ts malt kardemomme
½ ts pepper
½ ts malt nellik
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
ca. 300 g hvetemel

Smelt sirup, sukker og smør over svak varme. Avkjøl. Rør inn de øvrige ingrediensene. La deigen stå kjølig til neste dag.

Kjevle ut tynn leiv og stikk ut kakene. Stek kakene og avkjøl på rist. Oppbevar kakene i tett boks.

I stekeovnen ved 200 grader i 7-8 minutter.

Engelske pepperkaker

1 dl mørk sirup
1 dl kremfløte
1 ts natron
2 ss smør eller margarin
1 ss ingefær
2 krm allehånde
2 dl sukker
5 dl hvetemel

Kok opp sirup og fløte. Hell den varme blandingen over natronen. Tilsett smør eller margarin samt krydderet. Rør til fettet har smeltet. Bland deretter inn sukkeret og det meste av melet. Pakk deigen inn i folie og la den stå kjølig til neste dag.

Kjevle ut deigen tynt på melet bakebord. Stikk ut små stjerner, hjerter o.l. med former. Legg dem på smurte stekebrett eller bakepapir.

Stek kakene midt i ovnen ved 200 C i ca. 4 minutter. Avkjøl kakene på brettet.

Sprø pepperkaker

300 g smør,
5 dl sukker,
1 dl sirup,
1 ss ingefær,
2 ss kanel,
1 ss allehånde,
2 ts kardemomme,
1 ss natron,
2 dl vann,
ca. 900 g hvetemel

Rør smør, sukker og sirup porøst. Tilsett krydder, natron og vann. Elt inn mesteparten av melet, gjerne på bakebordet. Pakk deigen inn og sett den kaldt i 1 døgn. Ta frem en bit av deigen og kjevle den tynt ut. Stikk ut kaker.

Stek en prøvekake: Flyter den ut, så tilsett mer mel. Legg kakene på bakepapir og stek dem midt i ovnen ved 200 C i ca. 5 minutter. Oppbevar kakene i tett boks, gjerne med en tape rundt.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:966

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Sunnere pepperkaker.
Sunnere pepperkaker...
Prøv også Julens fineste pepperkaker.
Julens fineste peppe...
Prøv også Glutenfrie Pepperkaker med jyttemel.
Glutenfrie Pepperkak...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!