Gå til forsiden av matoppskrift.no

Førjuls pepperkaker

Oppdatertdato: 02.12.2016 Publisert først: 18.11.2006 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Ragge Strand


Pepperkaker er noe alle forbinder med jul og da særlig førjulsfeiringen. Mange bruker tiden nå fremover til å bake disse kakene samt lage ett pepperkakehus som barna kan kose seg med frem mot jul.

Det er mange oppskrifter på pepperkaker og jeg tar opp noen av de her, samt tips ved bygging av pepperkakehus.

Pepperkakehus

1 hus

1 dl lys sirup
180 g sukker
150 g meierismør
1 dl kremfløte
350 g hvetemel
½ ts malt nellik
½ ts malt ingefær
½ ts pepper
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel , til utbaking

Ha sirup, sukker og smør i en kjele. Varm det opp, og rør til sukkeret smelter. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen. Ha i fløten og rør. Tilsett melet med krydder og bakepulver. Deigen blir fin hvis en spanderer på oss å sikte melet. Dekk til deigen og la den stå til neste dag.

Tegn mønster til huset i papp.
Bak deigen ut til 3-4 mm tykk leiv. Skal en ha store flater, lønner det seg å kjevle deigen på papirkledd plate og skjære den ut. Da forskyver ikke delene seg. Stek huset, kirken eller hva det måtte være. La delene ligge til neste dag.

Glaser huset og pynt det neste dag. Lim huset sammen med smeltet sukker. Pynt huset som du vil ha det, bruk melis med eggehvite til lim. Du kan gjerne pynte rundt med gjerde, dyr, kakemenn og stjerner.

I stekeovnen ved 175 grader i 10-12 minutter.

Pepperkakehus fra Egil Bratne

1 1/2 dl sirup,
80 g smør/margarin,
75 g sukker,
1 dl Viking Melk,
375 g hvetemel,
2 ts pomeransskall,
2 ts ingefær,
1/4 ts pepper,
2 ts natron

Steketemeratur: 180 C Steketid: 10 minutter

Kok opp sirup, margarin (smør), farin og Viking Melk. Avkjøl dette og tilsett siktet hvetemel blandet med krydder og natron. Dekk deigen godt til og la den stå kjølig et par timer. Imens, klipp ut eller tegn av mønsteret til huset. Kjevle ut deigen ca. 3 mm tykk og legg den direkte på stekeplaten. Legg mønsterdelene oppå leiven og skjær ut delene med en skarp kniv. Husk hull for dører og vinduer samt den utsnittede døren. Stek delene og legg dem på rist for avkjøling.

Lag glasur av 4 dl melis, ca. 1 eggehvite og noen sitrondråper. Hell glasuren i et kremmerhus av matpapir og klipp av spissen slik at det blir passe stor åpning. Pynt alle delene før huset settes sammen. Bruk din egen fantasi når du pynter huset. Pass på at glasuren er tørr før huset settes sammen.

Smelt ca. 1/2 dl farin i stekepannen så farinen blir lys brun. Dypp de enkelte delene av huset i den seltede farinen og sett dem nøyaktig sammen på et stødig underlag. Sprøyt litt glasur over skjøtene.

Resten av deigen er fin å lage figurer av. Bruk ferdige former eller tegn på stiv kartong og klipp ut. Dekorer med resten av melisglasuren - gjerne tilsatt konditorfarge eller bruk dekorasjonsgelè.

Julens fineste pepperkaker

30 stk

1 dl lys sirup
1 dl sukker
200 g meierismør
1 stk. egg
1 ts malt anis
1 ts malt kardemomme
½ ts pepper
½ ts malt nellik
2 ts malt kanel
1 ts bakepulver
ca. 300 g hvetemel

Smelt sirup, sukker og smør over svak varme. Avkjøl. Rør inn de øvrige ingrediensene. La deigen stå kjølig til neste dag.

Kjevle ut tynn leiv og stikk ut kakene. Stek kakene og avkjøl på rist. Oppbevar kakene i tett boks.

I stekeovnen ved 200 grader i 7-8 minutter.

Engelske pepperkaker

1 dl mørk sirup
1 dl kremfløte
1 ts natron
2 ss smør eller margarin
1 ss ingefær
2 krm allehånde
2 dl sukker
5 dl hvetemel

Kok opp sirup og fløte. Hell den varme blandingen over natronen. Tilsett smør eller margarin samt krydderet. Rør til fettet har smeltet. Bland deretter inn sukkeret og det meste av melet. Pakk deigen inn i folie og la den stå kjølig til neste dag.

Kjevle ut deigen tynt på melet bakebord. Stikk ut små stjerner, hjerter o.l. med former. Legg dem på smurte stekebrett eller bakepapir.

Stek kakene midt i ovnen ved 200 C i ca. 4 minutter. Avkjøl kakene på brettet.

Sprø pepperkaker

300 g smør,
5 dl sukker,
1 dl sirup,
1 ss ingefær,
2 ss kanel,
1 ss allehånde,
2 ts kardemomme,
1 ss natron,
2 dl vann,
ca. 900 g hvetemel

Rør smør, sukker og sirup porøst. Tilsett krydder, natron og vann. Elt inn mesteparten av melet, gjerne på bakebordet. Pakk deigen inn og sett den kaldt i 1 døgn. Ta frem en bit av deigen og kjevle den tynt ut. Stikk ut kaker.

Stek en prøvekake: Flyter den ut, så tilsett mer mel. Legg kakene på bakepapir og stek dem midt i ovnen ved 200 C i ca. 5 minutter. Oppbevar kakene i tett boks, gjerne med en tape rundt.

Sunnere pepperkaker


Prøv også Sunnere pepperkaker.

Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.05.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Funksjonell mat
Bildet er tatt av Funksjonell mat

Ingredienser

150 g smør
1 dl FiberSirup Gold
150 g Sukrin Gold
1 dl kremfløte
5 dl hvetemel (300 g)
1 dl FiberFin (60 g)
½-1 ts nellik
½-1 ts ingefær
½-1 ts pepper
2 ts kanel
1 ts bakepulver
1 dl hvetemel til utbaking


Endelig går det an å lage litt sunnere pepperkaker som smaker like godt som du er vant til.


Fremgangsmåte

Bland FiberSirup, Sukrin Gold og smør i en kjele, og varm opp til Sukrinen er helt oppløst. Ta kjelen av platen og avkjøl blandingen noe. Rør inn fløte først, så hvetemel, FiberFin, krydder og bakepulver. Bland godt. Dekk deigen til og la den stå i romtemperatur til du skal bake ut pepperkakene.

Kna deigen og kjevle ut leiven til 3 mm tykkelse. Stikk ut figurer. Stek på plate med bakepapir på 175°C i 8-10 minutter. Avkjøl pepperkakene på rist.

Merk:
Når disse pepperkakene er nystekte, er de litt mykere enn vanlige pepperkaker.
Oppbevarer man de i en kakeboks i et par dager, blir de like sprøe og gode som du er vant til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 314,6 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 28,29 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,89.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:966





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.