Gå til forsiden av matoppskrift.no

Fondue - for intime selskaper

Oppdatert: 08.02.2007 Publisert: 08.02.2007 Tema: Kjøtt Forfatter: Fotograf: Ragge Strand




Hvis du ønsker å holde en liten og intim sammenkomst med god mat for gode venner, da skal du velge fondue. Måltidet kan vare lenge og "lenger enn langt", og det beste av alt er at gjestene tilbereder maten selv.

Ordet fondue kommer av det franske fondre som betyr å smelte. Fondue er en sveitsisk nasjonalrett, basert på ost som er smeltet i en gryte sammen med hvitvin. I den varme ostemassen dyppes brødbiter ved hjelp av en fonduegaffel. Videre i teksten vil vi ta for oss kjøttfondue. Prinsippet er litt annerledes, mørt kjøtt stekes i olje eller kokes i en buljong.

Hvilket kjøtt passer til fondue?

Du kan bruke renskåret kjøtt fra storfe, svin, lam eller kylling. Ettersom steketiden er såpass kort er det viktig å bruke mørt kjøtt. Server gjerne flere kjøttslag samtidig slik at gjestene kan velge og komponere sin egen lille rett. Beregn 150-200 g rent kjøtt per porsjon, avhengig av hvilket tilbehør du har ved siden av. Husk at kjøttet må være så godt avtørket som mulig. Ellers spruter det i fettgryten når kjøttet legges i. Skjær kjøttet i 2-3 cm store terninger eller strimler og legg det i forskjellige skåler.

Forberedelse til fondue

Varm oljen i en gryte på ovnsplaten. Temperaturen skal bli ca. 180 °C. Altså varmt, men ikke så varmt at det ryker. Oljen er passe varm når fettet syder rundt en trepinne. Løft gryten over på stativet og reguler brenneren. Likeså må grønnsaker skjæres opp i biter og sauser/dipper lages ferdig i forveien. Husk at det kan være greit å ha et par fonduegafler hver når dere skal begynne å steke. Det er viktig å ta forhåndsregler ved bruk av fondue. Derfor bør du plassere fonduesettet på et brett av metall eller tre, og ikke direkte på bordet. Du bør ha lokket til gryten og dekslet til brenneren liggende helt i nærheten så du hurtig kan dekke til hvis oljen skulle begynne å brenne.

Hvilken type olje egner seg best?

Av oljer er soyaolje den beste til fondue. Andre oljer som godt kan brukes er maisolje, solsikkeolje og jordnøttolje. Du trenger ca. ¾ liter til et fonduemåltid. Maisolje kan forøvrig anbefales til kjøtt da det gir god smak på kjøttet.

Krydder/Marinering

Vil du gjøre noe ekstra kan du marinere kjøttet noen timer eller natten over før det brukes. Men du kan også lage noen små krydderskåler med forskjellige kryddersmaker som kan drysses over kjøttet etter det er ferdig stekt.

Spennende tilbehør

Til kjøttfondue kan du servere mye smaksrikt tilbehør alt etter hva du liker og ønsker.
Friske grønnsaker:
Du kan godt frityrsteke biter av sjampinjong, løk, paprika, purre og andre lettkokte grønnsaker sammen med kjøttet i fonduegryten. En grønn salat passer også godt til ved siden av.

Sursyltede grønnsaker:
Alt fra grønne tomater, syltet gresskar, småløk, sølvløk, syltede agurker, oliven og chutneys kan du legge opp i små skåler som godt og smaksrikt tilbehør. Enkelte av de syltede grønnsakene kan passe bedre enn andre - alt etter hva du skal frityrsteke.

Poteter:
Her kan du variere så mye du ønsker. Det smaker godt med fløtegratinerte poteter, stekte poteter, hvitløkspoteter, etc. Så her kan du variere alt etter smak og ønske.

Sauser/dipper:
Sausene er en viktig del av måltidet. Sausene skal være kalde og skarpe. Du kan godt velge samme sort sauser som til grill. Det finnes også mange gode sauser og dipper som du kan kjøpe ferdig i butikken hvis du ønsker å gjøre det enkelt. Skal du lage dem selv er det fint å bruke rømme som basis.

Så da er det bare å tørke støvet av fonduegryten og invitere til fest.

Fondue

4 porsjoner

800 g mørbrad av storfe (ytrefilet kan også brukes)
7 ½ dl olje til steking
200 g frisk sjampinjong i biter
1 stk. rød paprika i biter
1 stk. gul paprika

Slik gjør du:
Du kan selvfølgelig også bruke renskåret svinekjøtt eller lammekjøtt, eller kombinere flere av kjøttslagene. Velg fritt blant grønnsaker og tilbehør.
1. Varm oljen i fonduegryten på platen. Gryten bør ikke være mer enn 3/4 full. Varm oljen til 180 °C.
2. Prøv med en brødterning, temperaturen er riktig når brødet blir brunt i løpet av 1 minutt.
3. Flytt gryten over på varmestativet. Reguler brenneren slik at oljen holder passe høy temperatur under hele måltidet.
4. Kjøtt og grønnsaker som er skåret i terninger stikkes inn på fonduegaflene og settes i den varme oljen. Hvor lenge det skal stå i er avhengig av hvor godt man liker kjøttet stekt.

Tilbehør: baguetter, sursyltede grønnsaker som for eksempel pickles, oliven, chutney eller piccalilly. Cherrytomater og marinerte hvitløk passer også godt til.

Viktig: Ha lokk liggende tilgjengelig. Det legges over gryten hvis oljen skulle ta fyr. Prøv aldri å slukke med vann. Det vil bare få flammen til å frese opp.

Ostefondue

4 porsjoner

300 g sveitserost/jarlsbergost
300 g chedder/norvegia
1 hvitløkfedd
4 dl tørr hvitvin
svart pepper
revet muskatnøtt
1 ss maizenamel

Riv osten på et grovt rivjern.
Gni innsiden av en tykkbunnet gryte eller en fondue-gryte, med en delt hvitløkfedd. Varm vinen i gryten over svak varme på komfyren. Tilsett osten og rør sakte til den er smeltet.

Krydre med svart pepper og revet muskatnøtt.
Rør ut maisennamelet i litt vann, hell blandingen i ostemassen og la den varmes opp til den begynner å boble på overflaten. Rør godt.

Sett gryten over på et spritbluss eller en varmeplate midt på bordet. Dypp brødterninger i ostemassen
Serveres med hvitt brød.

Rødvinsfondue

4 porsjoner

100 g.perleløk
250 g. champignon
2 persillerøtter
250 g. cherrytomater
400 g. mørt oksekjøtt mørbrad, filet eller velengt innerlår

2 kviste rosmarin eller timian
10 pepperkorn
1 laurbærblad
1 flaske rødvin

Hell kokende vann på perleløken. La dem trekke i ca 5 minutter. Rens dem. Rens soppen. Skrell persillerøtter og skjær dem i tynne skiver. Skyll tomatene. Skjær kjøttet i 1 cm tykke terninger på 2x2 cm.
Legg alt pent på ett fat. Tenn opp fonduegryta. Kok opp rødvin, krydder og litt salt forsiktig. Hell det i fondue gryten og hold det varmt. Skal ikke koke.
La løken være først for de trenger lengst tid ca 10 minutter. Sopp og grønnsaker ca 50 minutter og kjøttet ca 3-5 minutter.

Kinesisk fondue

4 porsjoner

1-11/2 liter god kraft/buljong
700 g biffkjøtt
1 rød paprika
1 gul paprika
10-12 sjalottløk
1/2 blomkål
200 g sjampinjong
1 squash

1. Varm kraften i fonduegryten på kokeplaten for deretter å sette den over på blusset.
2. Skjær kjøttet i terninger, 2x2 cm.
3. Rens og skrell grønnsakene etter behov. Skjær paprika i litt store biter, del løken i to om nødvendig, del blomkålen i små buketter og soppen deles i to eller fire. Squash skjæres i litt tykke skiver, som igjen deles i to eller fire.
4. Træ kjøtt og grønnsaker på fonduegafler og kok etter hvert i kraften. Server godt brød og dipp til.

Sjokoladefondue med frukt og bær

1 dl kremfløte
200 g mørk kokesjokolade
100 g lys kokesjokolade
1-2 ss konjakk, whisky eller likør

frisk frukt som jordbær, kiwi, banan, pærer og physalis

Del frukten i mindre biter som passer en munnfull. Legg på fat. Kok opp fløten i en kjele. Brekk sjokoladen i biter og ha den i fløten. Rør til sjokoladen er smeltet. Tilsett konjakk eller lignende etter smak og bland godt. Ha den varme sjokoladen i en fonduegryte og hold den varm. Dypp frukten i sjokoladen og kos dere. Server gjerne litt iskrem til.

Orientalsk dressing

En frisk og god dressing som kan serveres ved siden av stekt kjøtt og spekemat. Aller best passer nok dressingen til svin- og lammekjøtt.

4 porsjoner

1 dl majones
3 ss lettrømme
1 stk. eple
½ stk. løk
2 ts karri
1 ss sitronsaft

1. Rør sammen majones og rømme. Bland inn eple, skåret i små terninger og finhakket løk.
2. Bland inn karri, sitronsaft og sitronskall.

Tomatsaus

4 porsjoner

2 dl tomatpuré
1 dl olje
1 dl hvitvin eller eplemost
2 ss chilisaus
½ ss sukker

1. Visp olje i tomatpuréen- hell i en tynn stråle mens du visper.
2. Visp inn hvitvin og chilisaus. Smak til med sukker.

Kryddersaus

En kald saus som fungerer godt som dressing på salater eller som saus til spekemat og grillmat. Det friske og syrlige fra rømmen gjør seg godt til de salte og røkte smakene. Litt sukker i sausen balanserer sausen slik at den ikke blir for sur.

4 porsjoner

2 dl lettrømme
1 ss sitronsaft
2 ts sukker
¼ ts salt
2 ss kruspersille
2 ss frisk timian
2 ss frisk dill

1. Finhakk persille, dill og timian.
2. Bland sammen rømme og sitronsaft og smak til med sukker og salt.
3. Tilsett finhakkede krydderurter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:719

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Sjokoladefondue med frukt og bær.
Sjokoladefondue med...
Prøv også Fiskefondue 2.
Fiskefondue 2...
Prøv også Fondue.
Fondue...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!