Gå til forsiden av matoppskrift.no

Forklaringer på næringsstoffer i de forskjellige næringsmiddeltabeller.

Oppdatert: Publisert: 16.10.2013 Tema: Forfatter:




Nærmere forklaringer på mengdeutregning av de forskjellige næringsstoffer

  1. Alkohol. I alkoholholdige drikker er innholdet av alkohol vanligvis gitt som volumprosent, men i matvaretabellen er innholdet av alkohol regnet om til vektprosent, det vil si gram per 100 g drikk. Innhold i gram
  2. A vitamin. Retinolekvivalenter. Retinol + 1/12 beta-karoten
  3. Beta Karoten (mcg) Forstadium til vitamin A. Innhold i mikrogram.
  4. CIS en umettede Innhold i gram
  5. CIS fler umettede Innhold i gram
  6. D.Vitamin. Kolekalsiferol (D3) + ergokalsiferol (D2) . Få matvarer har et naturlig innhold av vitamin D. Nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium Finnes i sollys, tran, fet fisk, fiskelever, margarin og smør. Innhold i mikrogram
  7. Energi i KJ. Innholdet av energi i matvarene som også inkluderer energi fra kostfiber. Energiinnhold i matvaren beregnet etter hvor mye som frigis ved forbrenning i kroppen. Målt i kilojoule (KJ).
  8. Energi i KCAL Innholdet av energi i matvarene som også inkluderer energi fra kostfiber. Energiinnhold i matvaren beregnet etter hvor mye som frigis ved forbrenning i kroppen. Målt i kilokalorier (KCAL).
  9. E.Vitamin Alfa-tokoferol. Vitamin E er samlenavn for flere tokoferoler og tokotrienoler med vitamin E-aktivitet. Den mest aktive og dominerende formen i de fleste matvarer er a-tokoferol. Viktig for celler og vev. Finnes i grønnsaker, kornvarer og olje. Måles i milligram
  10. Fett Totalt fettinnhold i matvaren. Se annen tabell for de enkelte fettsyrer. I gram.
  11. Fett totalt I tillegg til totalt fett har matvaretabellen også verdier for tre fettsyresummer (mettet + trans-umettet, cis-enumettet og cis-flerumettet) og kolesterol. I næringsstoffanbefalingene fra Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet blir summen av mettede fettsyrer og transfettsyrer kalt hardt fett. Måles i gram
  12. Folat Folsyre + derivater av folsyre. Reduserer risikoen for nevralrørsdefekter hos fostre Finnes i grønne grønnsaker, sitrusfrukter, brød og kornvarer . Måles i mikrogram
  13. Fosfor (mg) Innhold i milligram.
  14. Fruktose Innhold av fruktose målt i gram.
  15. Glukose Innhold av glukose målt i gram.
  16. Jern Jern (Fe) forekommer både som hemjern og ikke-hemjern i matvarene. Hemjern finnes bare i animalske matvarer, mens ikke-hemjern finnes både i animalske og vegetabilske matvarer. I denne tabellen er det ikke skilt mellom de to formene.Er en del av de røde blodlegemene som fører oksygen til cellene. Finnes i brød og korn, kjøtt og innmat, brunost og poteter. Måles i milligram
  17. Kalsium Viktig for skjelett, tenner, muskler og nervesystem Finnes i alle melkeprodukter, grønne grønnsaker og nøtter. Måles i milligram
  18. Karbohydrater Tabellverdiene i MVT-14 er beregnet ut fra to ulike prinsipp. Siden 1992 er det i de norske analyseprosjektene blitt analysert stivelse, glykogen og alle sukkerarter (glukose, fruktose, laktose, sukrose og maltose) hver for seg. Summen blir kalt tilgjengelig karbohydrat. Tabellverdier som er lånt fra andre kilder, er som regel basert på differanse, det vil si det som blir igjen når summen av vann, protein, fett, alkohol, kostfiber og aske i 100 g matvare er trukket fra. Karbohydratverdi basert på differanse kan bli noe større enn analysert verdi, da andre udefinerte stoffer også kan inngå. Karbohydrat finnes i størst mengde i brød, mel, kornvarer, poteter, frukt, grønnsaker, sukker og sukrede matvarer. Måles i gram.
  19. Kalium (mg) Innhold i milligram.
  20. Kopper (mg) Innhold i milligram.
  21. Kolesterol Innhold i milligram.
  22. Kost fiber Innhold av kostfiber målt i gram.
  23. Laktose Innhold av laktose målt i gram.
  24. Magnesium (mg) Innhold i milligram.
  25. Mettede fettsyrer Innhold i gram. Gir energi Finnes i smør, helmelk, ost og rødt kjøtt.
  26. Mono/ disakkarider Sum mono+disakkarider omfatter foruten naturlig forekommende glukose (druesukker), fruktose (fruktsukker), laktose (melkesukker) og maltose (maltsukker), også farin (sukrose) eller annet sukker som er tilsatt under bearbeiding. I varedeklarasjoner blir denne summen kalt sukkerarter. Måles i gram
  27. Natrium (mg)Innholdet av natrium (Na) er lavt både i animalske og vegetabilske råvarer. Hvor mye salt som tilsettes under industriell produksjon og ved husholdningsmessig tillaging, kan variere mye. Natriumverdiene i MVT-14 for sammensatte produkter, tilberedte råvarer og retter er derfor spesielt usikre.
    1 g salt inneholder ca. 0,4 g natrium, eller mer nøyaktig 0,393 g. Der hvor det er tilsatt salt er dette beregnet ut fra det. Innhold i milligram.
  28. Niacin B3 Vitamin B3. Nikotinsyre + nikotinamid . Måles i milligram
  29. Niacin EKV. Niacinekvivalenter er summen av naturlig forekommende niacin og niacin som blir omdannet i kroppen fra aminosyren tryptofan. Niacin + 1/60 tryptofan. Måles i milligram
  30. Matvare nummer. Matvare nummer etter matvaretabellens sitt system.
  31. Matvare navn. Navn på matvare eller på tilberedt matvare.
  32. Omega 3.Mengde av Omega 3 fettsyre der det er oppgitt. Oppgis ofte i fiskeprodukter
  33. Omega 6.Mengde av Omega 6 fettsyre der det er oppgitt. Oppgis ofte i fiskeprodukter
  34. OsmolaritetEr oppgitt på enkelte tilskuddsprodukter. Måles i antal oppløst mol i en liter. Enhet: osm/l
  35. Protein. Innholdet av protein er beregnet ut fra analysert innhold av nitrogen. Beregningsfaktoren fra nitrogen til protein varierer noe med matvarens sammensetning av aminosyrer (3): Protein finnes i størst mengde i kjøtt og fisk, korn og brød, melk og ost, egg. Måles i gram
  36. Retinol Retinol er preformert vitamin A og finnes bare i animalske matvarer. Vitamin A er viktig for øyets funksjon. Måles i mikrogram
  37. Retinol EKV A-aktivitet.Total vitamin A-aktivitet beregnes slik. mcg retinol + (mcg betakaroten/6) = mcg retinolekvivalenter. Vitamin A er viktig for øyets funksjon. Måles i mikrogram
  38. Riboflavin B2 Vitamin B2. Måles i milligram
  39. Råvareinnhold Mengde hovedråvare i ingrediensen. Eks mengde fisk i fiskeboller, kjøtt i kjøttkaker ol.
  40. Sakkarose Innhold av sakkarose målt i gram
  41. Selen (mcg) Innhold i mikrogram
  42. Sink (mg) Innhold i milligram.
  43. Spiselig del Del av matvaren i prosent som kan spises. Det som ikke kan spises er skall, kjerner, bein osv.
  44. Stivelse. Innhold av stivelse målt i gram.
  45. Tiamin B1 Vitamin B1. Innhold i milligram.
  46. Tilsatt sukker Tilsatt sukker omfatter raffinert eller industrielt framstilt sukker i form av glukose, fruktose, sukrose, glykosesirup og andre hydrolyserte stivelsesprodukter, samt honning som er tilsatt under industriell produksjon eller ved tillaging hjemme. Naturlig forekommende sukkerarter i frukt, grønnsaker og melk er altså ikke regnet som tilsatt sukker. Måles i gram
  47. Tilsatt salt Her natrium og tilsatt salt det samme. Jeg har valgt å slå disse sammen slik at mengdene blir like. Måles i gram
  48. Trans umettede fettsyrer Innhold i gram
  49. Vann Mengde vann i varen målt i gram pr 100 gram. Avrundet til nærmeste hele tall. De fleste matvarer inneholder mye vann
  50. Vitamin B6 (mg) Pyridoksin + pyridoksal + pyridoksamin. Innhold i milligram.
  51. Vitamin B12 (mcg) Kobalamin. Innhold i mikrogram
  52. Vitamin C Askorbinsyre + dehydroaskorbinsyre. Viktig for celler og vev, samt for opptak av jern Frukt, bær, grønnsaker, poteter. Måles i milligram
Måleenheter
  • Alle verdier er angitt som innhold pr 100 g spiselig vare.
  • Det brukes måleenheten mikrogram som er 0,001 mg(milligram).
  • 1000 mikrogram er lik 1 milligram.
  • 1000 milligram er lik 1 gram.
  • Verdien 0 betyr at stoffet ikke finnes i matvaren, M betyr at det mangler data om dette næringstoffet.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2760


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!