Gå til forsiden av matoppskrift.no

Forslag til nattmat

Oppdatertdato: 31.12.2016 Publisert først: 26.12.2008 Tema: Nyttår Forfatter: Fotograf: Ragge Strand


Når rakettene er sendt opp og man er kommet inn i varmen igjen, kan det smake godt med noe varmt og salt. En enkel servering med suppe ol, passer godt nå.
Her er det lurt med noe man har lagd ferdig på forhånd slik at man bare kan varme det opp på natten. En god varmende suppe er tingen da. En ertesuppe eller varmende sodd passer godt og jeg har under skrevet ett par forslag.

Ertesuppe vegetar til 4 pers
1/2 kilo grønne, halve erter
2 l. buljong
1 løk, opphakket
2 selleristilker i biter
2 store gulrøtter i skiver
1 kålrot, skåret i terninger
1 potet skåret i terninger
2 ss. soyasaus
1/2 ts. hvitløkspulver
1 ts. basilikum
1/4 ts. havsalt
1/8 ts. chilipulver
2 hvitløksfedd, finhakket
2 laubærblader
3 ss. bygg

Ha ertene i buljongen, og kok opp på middels varme. Senk varmen, ha i løk, selleri, en av gulrøttene, kålroten, poteten, soyasausen og krydrene. Fjern laubærbladene, hell suppa (gjerne porsjonsvis) oppi en mikser og bland det hele på middels hastighet i ett minutt. Ta i hvitløken mens du blander. Ha så suppa opp i gryta igjen, og tilsett bygget, den andre gulroten, laubærbladene, og evt. krydder etter smak. Kok suppa på lav varme i 2 timer under jevn omrøring.

Ertesuppe med rester etter julematen
4 personer
600 g salt og røkt kjøtt (rester av lettsaltet lammelår, juleskinke eller pinnekjøtt)
200 g gule erter
1 løk
1 purreløk
2 gulrøtter
1 sellerirot
1 ts timian
2 liter vann

1. Legg ertene i vann natten over. Hell av vannet før du begynner med forberedelsene. Er kjøttet ferdig kokt fra før av, skjæres dette fra benene.

2. Kok opp erter,løk selleri i biter og knoke og ben. Tilsett timian og la alt småkoke i ca. 2-21/2 time. Ta opp knoke og ben og ta av resten av kjøttet.

3. Tilsett gulrøtter, purre og kjøtt som er skåret i biter. La suppen småkoke til grønnsakene er kokt ca. 20 minutter. Serveres med flatbrød.

Lammesodd
4 personer
600 g benfritt, lettsaltet lammekjøtt
200 g kålrot
200 g gulrot
200 g poteter
persille
2 l vann
pepper.

Kokt lammekjøtt sammen med norske rotgrønnsaker blir en herlig suppe. Etter mye tung mat i julen kan det kanskje smake med en god og varm suppe på natta nyttårsaften.

Kutt kjøttet, grønnsakene og potetene i terninger. Kok kjøttet ca. 40 minutter. Ha i grønnsakene og potetene til alt er mørt. Smak til med pepper og salt. Dryss pepper over.

Serveres med hjemmelaget flatbrød eller nybakt brød.

Nordmørssodd
1 kg sauekjøtt i biter
½ kg svinekjøtt i biter
½ kg oksekjøtt i biter
200 ml bløytet byggmel
kålrot
timian
salt og pepper

Kok kjøtt og bygg sammen i vann til mørt. Tilsett grønnsaker og løk de siste 30 min. Server suppen i en skål, med kjøtt og grønnsaker på en tallerken. Server med kokte poteter, hjemmelaget flatbrød og øl.

Sodd med melboller
1 kg svinekam med flesk
2 liter vann
200 g gulrøtter
200 g hodekål
1 løk
1/2 purre
persille
1/2 ts ingefær
salt
poteter

Melboller:

1 egg
fettskum fra kjelen
1 dl fløte
1/2 ts muskatnøtt
hvetemel

Del opp kjøttet og flesket i passende stykker, vask det og sett det over varmen i kaldt vann. Kok opp, skum, tilsett salt og la kjøttet trekke over svak varme i ca 30 minutter.

Rens og vask grønnsakene, grovhakk løken og skjær purren i ringer. Kok dette sammen med kjøttet til alt er mørt. Smak suppen til med salt og krydder.

Bland sammen ingrediensene til melbollene og legg disse i kraften. Kok det hele lett til melbollene flyter opp.

Rens og vask potetene, kok dem i en egen kjele og legg dem i suppeskålene ved servering.

Ertesuppe fra Stryn


Prøv også Ertesuppe fra Stryn.

Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 27.05.2003
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

500 g gule erter
250 g byggryn
2 kg kjøtt/flesk
6 gulrøtter
hodekål
kålrot
poteter



Fremgangsmåte

Ertesuppe eller ertresuppe, som det også ble kalt, ble myebrukt under høstingen og treskingen. Alle grønnsaker som var tilgjengelig, ble som regel brukt, samt det kjøttet eller flesket som kunne brukes. Kjøttet og flesket var som regel røykt, tørket eller saltet. Det ble som regel servert flatbrød til og alltid kokte poteter. Flatbrødet ble som regel duppet i kraften på suppen under måltidet.

Legg erter og byggryn i vann natten over. Vann ut kjøttet noen timer hvis det er salt. Kok erter og byggryn i ca 3,5 liter vann sammen med kjøttet. Dette må koke til kjøttet er mørt. Ta så i grønnsakene. Potetene taes til slutt, og pass på at de ikke blir for mye kokt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 274,55 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 13,98 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,87 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,12.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:113





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.