Gå til forsiden av matoppskrift.no

Forslag til nattmat

Oppdatert: 31.12.2014 Publisert: 26.12.2008 Tema: Nyttår Forfatter: Fotograf: Ragge Strand




Når rakettene er sendt opp og man er kommet inn i varmen igjen, kan det smake godt med noe varmt og salt. En enkel servering med suppe ol, passer godt nå.
Her er det lurt med noe man har lagd ferdig på forhånd slik at man bare kan varme det opp på natten. En god varmende suppe er tingen da. En ertesuppe eller varmende sodd passer godt og jeg har under skrevet ett par forslag.

Ertesuppe vegetar til 4 pers
1/2 kilo grønne, halve erter
2 l. buljong
1 løk, opphakket
2 selleristilker i biter
2 store gulrøtter i skiver
1 kålrot, skåret i terninger
1 potet skåret i terninger
2 ss. soyasaus
1/2 ts. hvitløkspulver
1 ts. basilikum
1/4 ts. havsalt
1/8 ts. chilipulver
2 hvitløksfedd, finhakket
2 laubærblader
3 ss. bygg

Ha ertene i buljongen, og kok opp på middels varme. Senk varmen, ha i løk, selleri, en av gulrøttene, kålroten, poteten, soyasausen og krydrene. Fjern laubærbladene, hell suppa (gjerne porsjonsvis) oppi en mikser og bland det hele på middels hastighet i ett minutt. Ta i hvitløken mens du blander. Ha så suppa opp i gryta igjen, og tilsett bygget, den andre gulroten, laubærbladene, og evt. krydder etter smak. Kok suppa på lav varme i 2 timer under jevn omrøring.

Ertesuppe med rester etter julematen
4 personer
600 g salt og røkt kjøtt (rester av lettsaltet lammelår, juleskinke eller pinnekjøtt)
200 g gule erter
1 løk
1 purreløk
2 gulrøtter
1 sellerirot
1 ts timian
2 liter vann

1. Legg ertene i vann natten over. Hell av vannet før du begynner med forberedelsene. Er kjøttet ferdig kokt fra før av, skjæres dette fra benene.

2. Kok opp erter,løk selleri i biter og knoke og ben. Tilsett timian og la alt småkoke i ca. 2-21/2 time. Ta opp knoke og ben og ta av resten av kjøttet.

3. Tilsett gulrøtter, purre og kjøtt som er skåret i biter. La suppen småkoke til grønnsakene er kokt ca. 20 minutter. Serveres med flatbrød.

Lammesodd
4 personer
600 g benfritt, lettsaltet lammekjøtt
200 g kålrot
200 g gulrot
200 g poteter
persille
2 l vann
pepper.

Kokt lammekjøtt sammen med norske rotgrønnsaker blir en herlig suppe. Etter mye tung mat i julen kan det kanskje smake med en god og varm suppe på natta nyttårsaften.

Kutt kjøttet, grønnsakene og potetene i terninger. Kok kjøttet ca. 40 minutter. Ha i grønnsakene og potetene til alt er mørt. Smak til med pepper og salt. Dryss pepper over.

Serveres med hjemmelaget flatbrød eller nybakt brød.

Nordmørssodd
1 kg sauekjøtt i biter
½ kg svinekjøtt i biter
½ kg oksekjøtt i biter
200 ml bløytet byggmel
kålrot
timian
salt og pepper

Kok kjøtt og bygg sammen i vann til mørt. Tilsett grønnsaker og løk de siste 30 min. Server suppen i en skål, med kjøtt og grønnsaker på en tallerken. Server med kokte poteter, hjemmelaget flatbrød og øl.

Sodd med melboller
1 kg svinekam med flesk
2 liter vann
200 g gulrøtter
200 g hodekål
1 løk
1/2 purre
persille
1/2 ts ingefær
salt
poteter

Melboller:

1 egg
fettskum fra kjelen
1 dl fløte
1/2 ts muskatnøtt
hvetemel

Del opp kjøttet og flesket i passende stykker, vask det og sett det over varmen i kaldt vann. Kok opp, skum, tilsett salt og la kjøttet trekke over svak varme i ca 30 minutter.

Rens og vask grønnsakene, grovhakk løken og skjær purren i ringer. Kok dette sammen med kjøttet til alt er mørt. Smak suppen til med salt og krydder.

Bland sammen ingrediensene til melbollene og legg disse i kraften. Kok det hele lett til melbollene flyter opp.

Rens og vask potetene, kok dem i en egen kjele og legg dem i suppeskålene ved servering.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:113

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Ertesuppe fra Stryn.
Ertesuppe fra Stryn...
Prøv også Tacosuppe 1.
Tacosuppe 1...
Prøv også Kjøttmølja fra Troms.
Kjøttmølja fra Troms...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!