Gå til forsiden av matoppskrift.no

Forslag til nyttårsmeny fra Knut

Oppdatert: 29.12.2015 Publisert: 23.12.2011 Tema: Nyttår Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen. matprat.no, godfisk.no




Her er ett par forslag til nyttårsmeny. Dette er retter som ikke tar så lang tid, men samtidig ser elegante ut og smaker godt. De fleste passer for 4 personer, men kan selvfølgelig ganges opp eller deles ned. Jeg bruker og råvarer som finnes i de fleste butikker. Det er 2 alternativer til hver rett, samt at jeg har lagt inn kcal på noen retter. Lykke til og Godt Nyttår.

Forrett

Alternativ 1

Avocado med rogn

4 personer

Ca 185 kcal pr porsjon

2 stk avokado
1 stk lime
4 ss lettrømme
150 gr rogn, gjerne forskjellige typer
Ca 2,5 ss løk, finhakket
litt finhakket frisk gressløk

Del hver avocado i to, ta ut steinen og ca halvparten av kjøttet i hver halvdel. Finhakk avocadokjøttet og bland det med saften av en halv lime.
Bland avocadokjøttet med rømme og legg det tilbake i avocadoene. Dryss finhakket løk over og anrett rogn over rømmen.
Pynt med gressløk og en skive lime. Server med kuvertbrød.
Alternativ 2

Rekeavocado

Denne gir 8 halve avocado. Passer til 8 personer. Halver ved 4 personer.

Ca 278 kcal pr porsjon

350 gr Norske reker
4 stk Avocado
småbladet salat
Flat persille
8 båt(er) sitronbåter
120 gr Cherry tomater, delt i to
0,5 stk agurk i staver

Saus:
1 stk eggeplomme
1 ss hvitvinseddik
0,5 ss dijonsennep
0,75 dl vegetabilsk olje
0,25 dl Oliven olje
2 ss Ketchup
0,5 ts worcerstershiresaus
0,5 ts Hot pepper saus
0,25 ts kayennepepper
1 ss sitronjuice
Salt & pepper

Lag majones av eggeplomme, hvitvinseddik og sennep. Pisk deretter inn vegetabilsk olje og olivenolje sakte. Rør inn ketchup, worcestershire saus, brandy, hot saus, kayenne og sitronjuice. Smak til med salt og pepper og hold kjølig.

Legg hver avocadodel på en seng av salat.
Fyll avocadoen med reker, persille, tomat og agurk. Drypp over litt dressing og pynt med sitronbåt.

Hovedrett

Alternativ 1

Cordon Bleu

4 porsjoner

Ca 278 kcal pr porsjon

4 skive(r) oksekjøtt,beinfritt
Salt, pepper og paprikapulver
4 skive(r) kokt skinke
4 skive(r) Vellagret Sveitser eller Norzola
Hvetemel
1 stk egg
Griljermel
Meierismør til steking

Til denne varmretten skal det egentlig være kalvekjøtt, men mye av det oksekjøttet vi får kjøpt er så fint, at det blir bra resultat med Cordon Bleu av oksekjøtt.
Skjær en "lomme" i kjøttet. Krydre kjøttet inni og utenpå. Fyll "lommen" med skinke og ost. Trykk kjøttet godt sammen. Vend kjøttstykkene i mel, pensle dem med sammenvispet egg og vend dem i griljermel.
Brun smøret lett i stekepannen.Stek kjøttet 3-4 minutter på hver side. Overflaten skal være sprø og lys brun. Server med potet og salat til.
Alternativ 2

Steinbit med sopp og basilikumsaus

4 porsjoner

Ca 388 kcal pr porsjon

750 gr steinbitfilet
2 ts salt
250 gr sjampinjonger eller kantareller i tynne skiver
smør, margarin eller olje til steking

Basilikumsaus
1 potte(r) basilikum
2 stk sjalottløk, finhakket
1 ss smør
1 dl hvitvin, tørr
1 dl fiskekraft
1 dl matfløte
1 ss smør
1 ss hvetemel
1 ts salt og pepper

Start med sausen.
Plukk av og finhakk basilikumbladene. Fres halvparten av basilikumbladene og all sjalottløken i smør i 3 minutter.

Hell på hvitvin og la den koke inn til det halve. Tilsett fiskekraft og fløte og gi det et oppkok. Rør sammen smør og mel og visp det i sausen. La den småkoke i 4-5 minutter og smak den til med salt og pepper. Rør inn resten av basilikumen like før servering. Hold sausen varm uten at den koker.

Skjær soppen i skiver og brun dem i smør. Ta dem opp og stek fisken i 2-3 minutter på hver side.
Anrett fisken med soppen, saus og poteter eller pasta, kokte grønnsaker eller salat.

Dessert

Alternativ 1

Dronning maud-fromasj

Denne er så god at dere bare må prøve den.

5 porsjoner

Ca 616 kcal pr porsjon

5 stk eggeplommer
5 ss sukker
5 dl kremfløte
0,75 dl portvin
5 plate(r) gelatin
100 gr kokesjokolade

Legg gelatinplater i bløt i kaldt vann i 5 minutter. Kok opp 1/2 dl vann, ta kjelen av platen og rør inn én og én plate gelatin. Pisk eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland inn pisket kremfløte, portvin og oppløst gelatin i en tynn stråle under omrøring.
Riv sjokoladen. Legg revet sjokolade og halvstiv fromasj lagvis i en bolle. Sett kjølig og hvelv den stivnede fromasjen på serveringsfat. Dryss revet sjokolade på toppen.
Alternativ 2

Crème Brûlée (light versjon)

Denne må bare med. Man kan og bruke kremfløte.

4 porsjoner

ca 261 kcal pr porsjon

3 stk egg
3 dl lettfløte
2 ss sukker
0,5 ts vaniljesukker

1. Visp alle ingrediensene lett sammen.
2. Sil blandingen og la den stå noen minutter
. 3. Sett ildfaste porsjonsformer i langpannen og hell kaldt vann i langpannen så det står halvveis opp på formene.
4. Fordel eggeblandingen i formene.
5. La formene stå i vannbadet i ovnen til kremen har stivnet.
6. Ta langpannen ut av ovnen og avkjøl litt.
7. Hell vannet ut av langpannen.
8. Dryss 1 ts sukker over hver av porsjonsformene og la dem stå under grill til sukkeret har karamellisert seg.
9. Server crème brûlée med appelsinbåter.

Og til slutt en skikkelig festkake.

Pavlovakake

Denne er jo mer en vårkake, men prøv alikevel.

1 kake gir ca 12 stykker

Ca 147 kcal pr stykke uten frukt eller bær

2 stk eggehviter
130 gr sukker
1 ts vaniljesukker
15 stk mandler, hakket

Fyll:
3 dl kremfløte
1 ts sukker
frukt eller bær

Pisk eggehviter og halvparten av sukkeret nesten stivt. Tilsett resten av sukkeret og pisk stivt. Pisk inn vaniljesukker. Bre marengsen til en runding ca 22 cm i diameter på et bakepapir. La marengsen være litt tykkere ytterst.

Dryss hakkede mandler over. Stek marengsen på nederste rille på 140 C i 1 - 1 1/2 time. Marengsen skal være tørr og lysegul. Avkjøles. Oppbevar marengsen i tett plast til den skal brukes. Like før servering dekkes marengsen med pisket krem og frukt eller bær. Hermetiske pærer og kiwi, jordbær passer meget godt.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2066


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!