Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Fredagskos ::

Fredagskos

Nå som grandiosaen er blitt hverdagsmat, kan man heller friste med noe annet godt på fredagskvelden. Om en har unger, er alene, med venner eller en romantisk kveld for 2, så er det mye godt en kan lage med enkle kunnskaper på kjøkkenet. Her har jeg samlet noen gode gjengangere og noen andre forslag for en vellykket fredagskveld. Husk og at pasta, hjemmelagd pizza, kyllingretter, variasjoner av biff er godt på en fredagskveld.

Taco
Dette er en slager for alle. Passer fint når man har venner med unger eller skal kose seg med ungene. Litt arbeid men ikke vanskelig. Man får kjøpt slike ferdige tacopakker i flere varianter. Prøve gjerne med vanlige lefser i tillegg til disse harde tacoskjellene. varier og kjøttdeigen med feks svinekjøtt, kylling eller annet kjøtt i små biter.

4 personer
Ca 12 tacoskjell
3 ss smør
ca 400 g kjøttdeig (evt noe hakkede pølserester)
1 pose taco krydder blanding
vann
1 løk hakket
1 liten agurk i biter
3 tomater i biter
2 bokser maiskorn
1 salat i strimler
300 g reven ost
Rømme
1 boks tacosaus ferdig fra butikken.
Evt chilisaus for de som liker det hot

Kutt opp grønnsakene og legg de i små serveringskåler.
Riv osten og legg i skål.
Fyll en skål med rømme.
Stek kjøttdeigen i smør og smuldre den godt.
Tilsett krydderblanding og litt vann til en passe konsistens.
Varm tacoskjellene forsiktig i stekeovnen.

Server slik at hver gjest kan fylle skjellene med det de ønsker. Fyll gjerne salat i bunnen og ost på toppen

Lasagne
Lasagne er skikkelig snadder. Her kan du og bruke ferdigversjoner i pakke, men en skikkelig hjemmelagd gjør susen. Passer fint for noen gjester, barn og familiekos. Litt arbeid å lage men det er verd det.

4 personer

9 lasagneplater
2 dl revet hvit ost

Bolognese
500 g kjøttdeig /karbonadedeig
1 løk
2 stilker selleri
1 gulrot
60 g bacon
ca. 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1/4 ts muskat
2 ss tomatpuré
3 dl kraft eller buljong
1 boks hermetiske tomater

Ostesaus
1 ss smør /margarin
2 ss hvetemel
4 dl melk
3 ss revet parmesan evt. annen hvit ost
1 ts salt
1/2 ts hvit pepper
1/4 ts muskat

1. Lag kjøttsaus og ostesaus som beskrevet nedenfor.
2. Legg lagvis lasagneplater, kjøttsaus og ostesaus. Start med lasagneplater og avslutt med ostesaus. Dryss over revet ost.
3. Stekes på 225° C i ca. 30-40 minutter. Kjenn etter med en pinne eller spiss kniv om pastaen er mør.
4. La lasagnen hvile i ca. 10 minutter før den serveres, slik at den får "satt" seg.

Server med baguette og salat.

Bolognese
1. Rens og finhakk grønnsakene. Skjær bacon i tynne strimler eller terninger.
2. Ha kjøttdeigen over i en varm panne og stek den på middels varme.
3. Ha i de finhakkede grønnsakene, bacon og tomatpuré. Hell over de hermetiske tomatene.
4. Tilsett kraften/buljongen og la sausen koke i ca. 20 minutter. Smak til med krydder.

Ostesaus.
1. Smelt smør i en kjele og rør inn melet.
2. Spe med melken under omrøring og la sausen koke i ca. 10 minutter. Den skal være forholdsvis tykk.
3. Ha permesan og la osten smelte. Smak til med krydder

Fredagskos for to
Er man 2 personer så kan hvitt kjøtt være tingen. Prøv denne feks.

500 g kyllingvinger

Grillsaus:
3 ss chilisaus
1 ts sennep
1 ts vineddik
1 ts worcestershiresaus
1 ss olje
1 båt presset hvitløk
salt og pepper

Kalkunboller:
200 g kvernet kalkunkjøtt
1/2 løk
1/2 ts salt
1/2 ts pepper
1 ts knust rosmarin
3 ss vann

Legg kyllingvingene på smurt aluminiumsfolie i langpannen. Pensle over med grillsausen. Sett inn på midterste rille i stekeovnen ved 200 °C i ½ time. Til en fredagskos for to hører det også med kalkunboller, guacamole og salsa (kjøpes ferdig). Ekstra kos blir det med følge av brødpinner eller tortillachips.

Kalkunboller:
Bland alle ingrediensene og lag små boller. Stek bollene brune ved middels varme i en stekepanne.

Guacamole:
Del en avokado. Ta ut kjøttet og mos det med en gaffel. Press over litt sitronsaft. Ha i 1 hakket tomat, 1 hakket chili, ½ hakket løk og litt finhakket, frisk koriander.

Fredagsflørt for 2
Denne sjarmerer partneren garantert!!

2 kyllingfileter
1 pakke fersk pasta
eller 150 g båndspagetti
ca. 25 blåskjell/muslinger (hermetiske)
3 båter hvitløk
4 ss hakket persille
1 dl tørr hvitvin
2 dl kremfløte
1 knivsodd safran, eventuelt gurkemeie

Skjær kyllingfiletene i passe store munnfuller. Finhakk hvitløk og persille og fres det i olje til kjøttet er helt hvitt. Tilsett hvitvin og fløte og ha i safran (gurkemeie). La kjøttet trekke noen minutter. Kok pasta etter anvisning på pakken. Sil bort kokevannet og bland pastaen i safransausen sammen med blåskjell. En sprø bagett smaker godt ved siden av.
Server gjerne retten med et glass hvitvin. Husk å avslutte med en deilig dessert, for eksempel flamberte pannekaker (crépe suzette).

Chilipølsegryte
Gryteretter er godt, lettvint og passer godt nå utover høsten.

4 personer

Ca. 600 g pølse, f. eks. chilipølse eller kjøttpølse
3 ss olivenolje eller smør
2 sjalottløk eller 1 vanlig løk
2 båter hvitløk
1 rød chili
1 boks hermetiske tomater
1 ss tomatpure
1 dl eplemost
1 laurbærblad
1 ss frisk timian eller 1 ts tørket
1 ts salt
1/2 ts pepper

1. Skjær pølsene i skiver og brun dem raskt i litt smør/olje. Legg dem tilside.
2. Hakk løk, hvitløk og chili og stek dette raskt. (Ta frøene ut av chilien). Ha i tomater, tomatpure, eplemost og krydder
3. Kok opp, rør av og til og la koke til sausen begynner å tykne
4. Legg pølseskivene over så de blir gjennomvarme
Server med salat og f. eks. grovt brytebrød.

Indonesisk gryte
Denne er litt eksotisk
4 personer

600 g benfritt storfekjøtt
1 eggehvite
1 ts salt
1 ss maizenamel
350 g brokkoli
5 ss matolje
1 eple
1/2 ts ingefær
1 fedd hvitløk
1 ss sherry
1 ss soyasaus
1 ts sukker

Skjær kjøttet i fingertykke strimler. Pisk sammen eggehvite, salt og maisennamel og vend kjøttet i det. Del brokkolien i små buketter. Skrell eplet og skjær det i terninger. Skrell og hakk hvitløken. Varm 2 ss matolje godt opp i en gryte. La brokkoli og eplebiter surre i oljen i et par minutter før du tar det opp igjen. Så har du 3 ss olje i gryta. Deretter, kjøtt, ingefær og hvitløk som skal surres lysebrunt på sterk varme. Trekk gryten til side og tilsett brokkoli, eple, sherry, soyasaus og sukker. Vend ingrediensene forsiktig om og la gryta trekke i 5 minutter. Server med ris og soyasaus.

Moussaka
Nå som det er tid for lam, er ekte moussaka tingen

4-6 personer

2 auberginer
salt, pepper, olivenolje

Kjøttsaus:
500 gr kverna lammekjøtt
2 hakka løk
4 fedd hakka hvitløk
2 ts malt kanel
2 ts oregano
1 boks hermetiske tomater
4 ss tomatpurre
2 dl rødvin
4 ss frisk ,hakka persille
olje, salt pepper

Ostesaus
5 dl melk
2 ss mel
2ss margarin
1 ts muskatt
salt og pepper
4 egg
250 gr ost

Rens og skjær auberginer i skiver, dryss salt på og la ligge i 2 timer, tørk og klem ut all fuktighet. Stek dem i olje, la fettet renne av.

Til kjøttsausen lar du løken surre til myk, legg i kjøtt, la surre til det ikke er rosa, ha i resten, la det småkoke til nesten all veske er kokt inn, ca 15 minutter.

Ostesaus
Til ostesaus koker du opp mel ,melk og smør, smak til krydder, ha i piska egg, ost til slutt.
Smør en ildfast form, ha i kjøttsaus, legg over auberginer, til slutt ostesaus som lokk.
Stekes i 190 grader i 45-60 minutter. La formen hvile i 15 minutter .

Server Tzatziki og brød til

Lettsaltet, røkt lammelår
Og nå ser jeg at det er lammelår på tilbud. Dette er ypperlig for 6-8 personer på en fredagskveld.

lettsaltet, røkt lammelår, ca 3 kg

Grønnsaksblanding:
6 gulrøtter
1 1/2 kålrot
8-10 poteter

En nydelig rett som vil bli husket av dine gjester.
lammekjøtt blir stadig mere brukt - ikke minst fordi den fine smaken kan forsterkes og varieres på så mange måter.
Forvarm stekeovnen til 125°C. Pakk låret i aluminiumsfolie og stikk et steketermometer i den mest kjøttfulle delen. Legg det i langpanne. Lammelåret er ferdig når steketermometeret viser 72°C, ca 3 timer. før steking kan låret med fordel gnis inn med hvitløk, timian og rosmarin.
Skrell og skjær grønnsaker og poteter i terninger. Kok dem ca 5 minutter i lettsaltet vann, til de er passe møre. Server varmt lammelår med grønnsakblanding og sjysaus.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:385

FAKTA/BYLINE
Publisert: 06.10.2005
Oppdatert: 06.10.2005
Tema: Fest
Forfatter:
Fotograf: Magnus Thor Magnusson, Kai Nordrum
Meld deg på nyhetsbrev