Gå til forsiden av matoppskrift.no

Fristende forsommermat med asparges

Oppdatert: 03.06.2015 Publisert: 03.06.2006 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Astrid Hals Kilder: frukt.no




Vi lengter etter å kunne plukke det første som spirer av jorden, få det i hus for å tilberede etterlengtede retter. Rabarbra og asparges er det første tegn på sommer. Den norske aspargesen er spesielt god, ikke aller minst fordi vi har lengtet slik etter den. Når asparges blir servert lettkokt med en god klatt smør, - da er det sommer!
Likeledes gir de første rabarbraknoppene den gode sommerfornemmelsen. Mye kan vi lage av både asparges og rabarbra, ofte retter som har tradisjon, men hvorfor ikke prøve noe nytt og spennende?

Frisk asparges med sitron-hollandaise

Dette er en klassiker som en forrett eller en rett for seg selv.

6 personer

1 kg asparges
2 ts salt
250 g smør
3 eggeplommer
saft av ½ sitron
finrevet skall av 1 appelsin

Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter. Anrett på tallerkener. Ha smør i en kjele og la det smelte ved svak varme. Ha eggeplommene i en food processor med sitronsaft og appelsinskall. La maskinen gå ca. 10 sek., La maskinen gå sakte og hell i smøret mens maskinen går. Sausen vil bli tykk, men den skal ikke skille seg. Hold den varm og hell den over aspargesen.

Asparges med sitronsmør og ost

Frisk og smakfullt tilbehør til den kokte aspargesen, servert som en smårett eller forrett.

4-6 porsjoner

ca. 1 kg frisk asparges
100 g smør
1-2 ss sitronsaft, presset
1 ss sitronskall, finrevet
100 g vellagret ost, gjerne Sveitser eller Cheddar, revet
75 g pinjekjerner, ristede

Ha rikelig med vann i en kjele sammen med salt og la det koke opp. Rens aspargesen og ta bort den nederste delen av stilken som er treet. La aspargesen koke ca. 5 minutter til den er knapt mør. Anrett på tallerkener.
Rør romtemperert smør med sitronsaft og skall. Legg på sitronsmøret på de varme aspargesene og la det smelte over dem. Dryss på ost og pinjekjerner.

Asparges og rekepai

En smakfull og litt annerledes pai som egner seg til et lett måltid.

Paiskall:
2 ½ dl hvetemel
100 g smør
2 ss vann

Fyll:
1/2 boks cottage cheese
1/2 boks lettrømme
1/2 dl finhakket fersk basilikum
8 soltørkede tomater, finhakket
1 bunt grønn asparges
500 g reker med skall eller 250 g rensede reker
1 salathode
150 g krepsehaler
1 sitron, i skiver
dill

Paiform, ca. 24 cm i diameter
I stekeovnen: 225 °C, ca. 15–20 minutter.

Bland alle ingrediensene til paibunnen i en food processor og kjør raskt til deigen samler seg. Ha deigen i plast og sett den kaldt ca. 30 minutter.
Trykk deigen ut i paiformen, godt opp langs kanten. Prikk skallet med en gaffel og stek det. Avkjøl paiskallet.
Bland sammen cottage cheese, rømme, basilikum og tomater. Legg dette i bunnen av paiskallet. Kok asparges knapt myke i lettsaltet vann og la den renne av.
Rens reker og legg reker, asparges, salatblader og krepsehaler vekselvis rundt oppi paien. Pynt med sitronskiver og frisk dill.

Aspargessuppe

Aspargessuppe er en klassisk forrett servert med en god brødbit.

4 porsjoner

1 sjalottløk
1 bunt grønne asparges
(aspargesskrell)
5 dl helmelk
3 dl kremfløte
4 dl kyllingkraft
1 ss smør
1 ss gressløk, hakket
Salt
Pepper

Skrell aspargesen og skjær skrellet i små biter. Finhakket sjalottløk freses med aspargesskrellet. Ha på kraft og melk og kok det i ca. 20 minutter.
Ha i fløten og kok opp. Kjøres jevn i food processor eller blender og siles.
Rør inn litt smør og smak til med salt og pepper.
Ha i asparges som så vidt er kokt, og hakket gressløk.

Smuldrepai med rabarbra

Smuldrepai med rabarbra kan lages i stor form eller i porsjonsformer. Server med vaniljesaus eller vispet krem.

6 porsjoner

Smuldredeig:
2 dl hvetemel
1 dl små havregryn (lettkokt type)
1 ts vaniljesukker
150 g smør, kjøleskapkaldt

Fyll:
6 – 8 stilker
1 dl sukker
2 ss potetmel

Ildfast form, 1 stor eller 6 små
I stekeovnen: 225 °C, ca. 20 minutter

Ha mel, sukker og havregryn i bolle, bruk gjerne food processor.
Skjær smøret i terninger. La maskinen gå slik at alt blir en grynet masse, eller bruk fingertuppene og smuldre smøret raskt i det tørre.
Rens og skjær rabarbra i biter og bland med sukker og potetmel. Fordel dette i en stor eller 6 små former. Fordel smuldredeigen over rabarbrablandingen i formen/e.
Stekes midt i ovnen til deigen er gyllen og fruktsaften bobler opp langs kanten av formen. Serveres lunken med kald vaniljesaus eller vispet krem til.

Se og min startside for asparges:






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:260

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Aspargessuppe med tomat og sprøstekt spekeskinke.
Aspargessuppe med to...
Prøv også Wokstekte reker med asparges (Goong Pad Nor Mai Farang).
Wokstekte reker med...
Prøv også Asparges med spekeskinke og parmesan.
Asparges med spekesk...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!