Gå til forsiden av matoppskrift.no

Fruktose malabsorbsjon

Oppdatert: 17.06.2004 Publisert: 17.06.2004 Tema: Mathelse Forfatter: Fotograf: Kim Holthe, Per Alfsen




Kilde www.foodintol.com

Da jeg fikk spørsmål om denne diagnosen så viste jeg lite, men etter en del undersøkelser på utenlandske sider, har jeg fått ett lite bilde av denne tilstanden, som jeg deler med dere. Jeg tar intet ansvar for mulige feil og ved alle slike problemer er det legen som er den rette å spørre. Og hvis du føler at du kjenner deg igjen etter å ha lest dette, kan en prøve å unngå fruktose og se om en blir bedre.
Fruktose malabsorbsjon må og skilles fra fruktose intoleranse, som er mye mer sjelden og mer farlig.

Det kan og nevnes at Haukeland Sykehus i Bergen jobber med denne sykdommen, og Dr Arnold Berstad har tatt dette opp.

Hva er fruktose malabsorbsjon?
Det fins 3 tilstander hvor opptak av sukker er ett problem. Fruktose malabsorbsjon er det vanligste, men det samme kan skje med laktose og sorbitol.
Fruktose malabsorbsjon er når tynntarmen ikke kan bryte ned fruktsukker i mindre molekyler, slik at det kan opptas i kroppen. Derfor kommer fruktosen ned i tykktarmen hvor den blir omdannet til fettsyrer, karbondioksid og hydrogen. Disse gassene lager ett veldig press her nede som forårsaker oppblåsthet, smerter og diare. Siden fruktosen ikke blir sugd opp av tynntarmen kalles det malabsorbsjon(det motsatte av absorbsjon).
I tykktarmen vil og fruktosen trekke til seg væske og på den måten kunne medføre mangel på andre næringsmidler som ellers hadde blitt sugd opp. Kan da føre til ulike mangeltilstander. fruktose malabsorbsjon opptrer oftest i voksen alder, men kan diagnostiseres hos barn.

Forekomst
Undersøkelser har vist at 1 av 3 har ett eller annet nivå av disse tilstandene, men det blir ikke diagnostisert hos de fleste. Derfor er mulig andre problemer med fordøyelses systemet en følge av en slik tilstand. Økning kan muligens relateres til den veldige økningen av sukker i kostholdet.

Symptomer
Symptomer er ganske like laktose intoleranse, og kan ofte forveksles med dette. Dette medfører bla diare, oppblåsthet og smerter i området rundt tarmen. Men og andre symptomer er forekommende som: Humørsvingninger, mental ubalanse, tretthet, jernmangel, mangel på andre næringsstoffer. På lang sikt medfører dette anemi, dårlig hår og negler, generell nedsatt helse og osteoporose.

Hvordan kan en diagnose settes?
Denne sykdommene kan dignostiseres ved hjelp av en pusteprøve. Det er en overforekomst av hydrogen i pusten. Og en eliminasjonsdiett kan brukes. Slike dietter brukes for mange sykdommer, ikke bare fruktose malabsorbsjon.

Årsak
Årsaken er ukjent, men en liten prosent av mennesker er arvelig belastes for sukker sensitivitet. Det er kanskje ett tankekors at sukkerforbruket vårt øker i den hastigheten som det gjør.

Behandling
Sykdommen kan ikke kureres, men man kan dempe den ved å spise en diett uten fruktose. Fruktose fins i de fleste frukt, bær og mange grønnsaker. Det kan være aktuellt med C-vitamin tilskudd pga dette. husk og at sorbitol må unngås da dette omdannes til fruktose i kroppen. Mange kan etterhvert tåle litt fruktose. Dette må en tilpasse individuellt.

Litt om karbohydrater
Fruktose er ett monosakkarid sammen med glukose. Disakkarider er laktose, maltose og sakkarose. Så har vi stivelse som står for seg selv. Av såkalte kostfiber har vi først polysakkarider som inndeles i vannløselige og ikke vannløselige + pektin. Og til slutt kostfiber som cellulose og lignin.

Kosthold
Fruktose fins i de fleste bær, frukt og grønnsaker. Det beste er rett og slett å være forsiktig med disse matvarene eller unngå de. Under er det en oversikt over fruktoseinnholdet i en del kjente frukter og matvarer. Denne oversikten er hentet fra Livsmedelverket i Sverige. www.slv.se/
På disse sidene er det en mer utfyllende oversikt over fruktose innhold.

MatvareFruktoseinnhold i gram pr 100 gram
Frukt/bær
Ananas1,4
Ananas hermetisk lettsøtet4,8
Ananas hermetisk middelssøtet1,4
Appelsin2,7
Appelsinjuice fryst, kons.6,5
Appelsinjuice drikkeferdig2,8
Appelsinmarmelade15,3
Aprikos0,9
Aprikos tørkede4,5
Avokado0,2
Banan2,7
Bjørnebær2,5
Blåbær2,9
Bringebær2,2
Bringebærsaft drikkeklar2,4
Dadler tørkede23
Eple med skall4,5
Eple uten skall6
Eplejuice hermetisk5,3
Fersken1,3
Fersken hermetisk middelsøt3,2
Fersken tørket6,7
Eplemos lettsukret12,7
Fiken5,3
Fiken tørkede26,5
Fruktcocktail hermetisk middelsøt9
Grapefrukt2,6
Grapefrukt hermetiske middelsøt6,9
Grapefruktjuice fersk2,3
Jordbær2,4
Kiwi4,1
Kirsebær sure3,75
Kirsebær søte5,4
Lime0,32
Mango4,1
Mango hermetisk middelsøt8,8
Melon honning1,6
Melon nett0,8
Melon vann3,5
Multer3,7
Nypesuppe hermetisk0,2
Papaya2,3
Plommer1,5
Pærer5,4
Rosiner29
Sitron0,6
Sitronjuice fersk0,9
Små sitrusfrukter: Mandarin mm1,4
Solbær røde4,4
Solbær svarte4
Stikkelsbær2,4
Tranebær1,2
Tyttebær4,2
Tyttebær syltetøy11,5
Vindruer7,3
Grønnsaker/nøtter
Agurk0,7
Asparges0,7
Aubergine1,4
Blomkål0,9
Bostonagurk4,9
Broccoli0,7
Gressløk0,9
Grønne bønner0,7
Grønne og gule erter0,1
Grønnkål0,8
Gulrot1,8
Hermetiske bønner i tomatsaus0,8
Hasselnøtter0,5
Hodekål1,4
Kinakål0,9
Kålrabi0,9
Løk1,5
Mais0,2
Mandler0,5
Paprika grønn1,5
Paprika rød2,1
Pastinakk0,7
Persille0,3
Potet0,3
Potetmospulver0,9
Purre1,0
Rabarbra0,3
Reddik0,7
Rødkål1,2
Spinat0,1
Squash0,6
Stilkselleri0,4
Tomat2,0
Tomat hermetiske1,2
Tomatjuice1,4
Tomatketchup3,4
Vintersquash0,9
Andre matvarer
Blodpudding1,7
Brunt sukker0,5
Fruktyoghurt 2,5 % fett0,5
Honning38,5
Hvitvin0,7
Iskrem med vegetabilsk fett0,6
Konjakk/brandy0,2
Lettyoghurt med frukt 0,5 % fett3,1
Lettøl0,2
Leverpostei0,1
Likør mindre søt4,0
Lys og mørk sjokolade0,0
Pils/eksport0,7
Portvin7,6
Punsj6,6
Sardiner i tomat0,4
Sherry5,1





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:286


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!