Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gå for grovt

Oppdatert: 08.05.2008 Publisert: 08.05.2008 Tema: Brød Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Brød og kornprodukter utgjør den norske basismaten. Grovt brød er sunt, godt, raskt og lettvint. Sosial- og helsedirektoratet anbefaler at fiberinntaket er 30 gram per dag. Velger du grove kornprodukter får du i deg masse fiber, i tillegg til nyttige næringsstoffer som vitaminer, jern og mineraler. Brødskala’n, som nå benyttes av flere og flere bakere, angir hvor stor andel sammalt mel og hele korn et brød inneholder. Den er til god hjelp når du skal velge brød.

Opplysningskontoret for brød og korn anbefaler brød og korn til alle måltider:

Kornblanding til frokost

Smak deg frem og sett sammen din egen favoritt. Korn og nøtter ristes i panne, avkjøles og tilsettes småkuttet tørket frukt. Oppbevares tørt.
Server med frisk frukt, bær og den melkevarianten du liker.

Havregryn
4 korn
Cornflakes
Solsikkekjerner
Nøtter (hasselnøtter, valnøtter, usaltete peanøtter, ..)
Tørket frukt (rosiner, bananer, papaya, ..)
Frisk frukt og bær (bananer, epler, druer, kiwi, bringebær, blåbær, …)
Yoghurt, cultura, skummet kultur og lettmelk

Matpakke til lunsj

Matpakken lever i beste velgående og er helt spesiell for oss nordmenn. Grove kornprodukter bør være basisen. Spe på med frukt og grønnsaker. Spis også noe proteinrikt, for eksempel magert kjøttpålegg, fiskepålegg, egg eller lettere ost. Protein gjør at du holder deg mett lenger. Kalsium bør også inngå i lunsjen, det får du for eksempel fra et glass skummet melk eller en lettyoghurt.

Torunns grove rundstykker

500 g siktet hvetemel
250 g sammalt hvete
250 g sammalt rug
1 ts salt
2, 5 ts sukker
50 g gjær
3,5 dl lunkent vann
3 ss olje

1. Bland alt det tørre. Rør ut gjæren i det lunkne vannet, og ha det sammen med oljen i det tørre. Elt deigen for hånd eller i maskin til den ikke kleber.
2. La deigen heve til dobbelt størrelse på lunt sted i cirka halv time.
3. Rull ut 16 rundstykker og sett dem på plate. La de heve cirka en halv time.
4. Rundstykkene stekes midt i ovnen ved 200 - 250 C til de blir gyldne i cirka 10 minutter.

Flatbrød til middag

En tredjedel av tallerkenen bør bestå av poteter, ris, pasta eller brød. Poteter inneholder mange vitaminer og mineraler, og er en viktig kilde til vitamin C. Ris og pasta har mindre næringsstoffer enn poteter. Nå finnes det mange fullkornsvarianter, ikke vær redd for å prøve dem! Og hvorfor ikke hente fram tradisjonen med å bruke flatbrød til middagen?

Flatbrød passer godt til bestemors ertesuppe og annen norsk tradisjonsmat , men kan like gjerne brukes på nye måter som dette flatbrødtårnet med laks og omelett.
Hvis du ønsker å bake dine egne flatbrød kan du prøve denne oppskriften.

Grovt brød eller hele korn som mellommåltid

I tillegg til frokost, lunsj og middag trenger vi 1-2 mellommåltider for å holde sulten i sjakk. Mange små måltider spredt ut over dagen metter bedre enn to store. Blodsukkeret vil holde seg på et jevnere nivå uten store svingninger. Dessuten gir denne rytmen gjerne et lavere totalt energiinntak. Planlagte og gjennomtenkte mellommåltider er derfor sunt!

Små, sunne mellommåltider eller kveldsmat kan være
- Grovbrødskive med magert kjøttpålegg, ost eller fruktpålegg.
- Rett-i-koppen-suppe med rundstykke til
- Grove pizzaboller eller pitapizza
- Ostesmørbrød
- Havregrøt




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1324


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!