Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gå hjem og wok!

Oppdatert: 31.08.2004 Publisert: 31.08.2004 Tema: Wok Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Bengt Wilson, Oplysningskontoret for Egg og Hvitt Kjøtt




Woken har flyttet inn på norske kjøkken for godt. Men selv om mange nordmenn har godt grep om wokingen, trenger de fleste av oss likevel å utvide repertoaret vårt.
Knapt noen annen rett er så grei å ty til som wok når tidsklemma fester strupetaket. På under tjue minutter har du fiks ferdig middag som både er sunn og god. Ikke trenger du vente på at potetene skal koke ferdig, heller.
Butikkene er nå fulle av ulike ferdige sauser og krydderblandinger, og du kan til og med kjøpe ferdig oppkuttede grønnsaker hvis du har virkelig dårlig tid. Velger du nudler som tilbehør, trenger de bare få minutter i kokende vann.
Med wok er variasjonsmulighetene nær sagt uendelige, men de færreste av oss utnytter wokpannen til fulle. Har du litt mer tid, kan du derfor med fordel lage dine egne sauser også.

Jeg bruker selv wok ofte og dette er en enkel/rask måte å lage velsmakende mat på. Og når man kan få kjøpt det meste ferdig strimlet og oppkuttet i pakker, er det en rask måte å lage mat på. Og har en unger, så server woken med spisepinner, da blir det plutselig gøy å spise, men ha gaffel i reserve. Jeg har samlet mange wok oppskrifter på sidene og her er noen av de som er raske og velsmakende. Jeg anbefaler dere å prøve dere frem her, og ikke være redd for å prøve nye ingredienser. Det meste av kjøtt, fisk og grønnsaker kan brukes.

Universal wok
Følgende kan brukes i en selvkomponert wok til ca 4 personer
ca 500 g strimlet okse, svin, kalv, elg, hval eller annet kjøtt. Eller ferdigstekt kylling.
1 pose wokblanding grønnsaker. Eller grønnsaker i biter etter eget valg. Velg feks gulrot, kål, blomkål, erter, selleri, sjampinjong, løk, bambusskudd, paprika, broccoli osv.
Ett glass med saus. Sursøt eller en annen type av de mange som fins i handelen.

Slik gjør du
Kutt kjøttet i tynne strimler, grønnsaker i strimler og biter. Varm olje i en wokpanne. Skal være varmt. Stek kjøttet først og legg det ved siden av. Stek så grønnsaker raskt, bare noen minutter. Hell over sausen og la det evt surre litt. Tilsett kjøttet og server med kokt ris.
Saus kan og lages lett med 2-3 dl buljong, 2 ts maisenna, saften av 1 boks ananas, litt soyaolje og evt krydder. La buljong og saft koke litt med grønnsaker. Jevnes med maisenna og smakes til med krydder.

Biffkjøtt i wok
4 personer

500 g biffkjøtt strimlet
3 ss olje
1 liten kinakål finsnittet
1 stor gulrot grovreven
1 stor boks bambusskudd skjært i strimler
3 ts soyasaus
1 1/2 ts salt
1/2 ts pepper
3 dl buljong
2 ts maizena mel

Stek kjøttet i olje på sterk varme. Legg til side og stek så grønnsakene lett.
Rør sammen maisenna og buljong og ha det i woken med alt det andre.
Rør godt til det koker opp.
Server med ris

God, grønn wokpanne
4 personer Vegetarmat

4 ss olivenolje eller annen olje
2 gulrøtter i strimler
1 stor purre i strimler
1 stor finhakket løk
3 stilker selleri i skiver
1 kurv sjampinjong i skiver
1 boks hermetiske bønnespirer
salt og pepper
paprikakrydder
1 ts soyasaus

Oljen varmes godt og de oppdelte grønnsakene tas over og freses i 7-10 min. Smakes til og serveres umiddelbart. Egnet tilbehør er kokt ris, poteter eller gjærbakst.

Deilig wokpanne
4 personer

400 g svinekjøtt
1 ss olje
1 1/2 dl eplejuice
1 ss maizennamel
1 ts buljongpulver
1/2 - 1 ts kanel
1 paprika i strimler
2 mellomstore epler i tynne staver
6 vårløk eller 1 purre i ringer
1 dl rosiner

Skjær kjøttet i tynne strimler. Varm opp oljen i woken. Brun ca. halvparten av kjøttet av gangen, 2-3 min. på sterk varme. Bland juice, maizenna, buljongpulver og kanel. Skru ned varmen litt, ha alt kjøttet tilbake i woken og hell over "sausen". La det tykne og tilsett så eplestrimler, paprika, løk og rosiner. Bland og varm ca. 1 min. Serveres med kokt ris, poteter eller brød.

Sur-søt wok fra Kina
2 personer

3 kyllingfileter
2 paprika i forskjellig farge

Sursøt saus:
4 ss sukker
4 ss soyasaus
1 ss tørr hvitvin
2 ss vineddik
4 ss tomatpuré
1 1/2 dl hønsebuljong (terning + vann)
1 ss maizena

Skjær kyllingfiletene i tynne strimler. Skjær paprika i biter. Varm oljen i en wokpanne eller jerngryte. Start med å steke kyllingkjøttet og brun det raskt ved høy temperatur. Dryss salt og pepper over. Ha i paprikabitene og la dem surre til de er nesten møre. Tilsett ingrediensene til sursøt saus unntatt maisenna. Varm raskt opp og jevne med maisenna utrørt i litt kaldt vann. Kok opp før servering.

Laks i wok
4 personer

600 g laksefilét
1/2 -1 dl stekeolje
150 g broccoli buketter
1 liten gulrot
2 dl purre/vårløk i biter
2 finhakkede hvitløkbåter
1 dl fiskebuljong/kraft
1/2 dl soyasaus
1/2 ts "Fem-krydder"- om du har
1/2 ts maizenamel
salt og pepper

Tilbehør:
Ris, gjerne jasminris

Gjør klar alle grønnsakene. De skal renses og kuttes i strimler eller skiver. Broccolien deles i små buketter og stilken skjæres i skiver. Fiskefiléten skjæres i terninger ca 3x3 cm, pass på at alle bein er fjernet.

Varm oljen i en stekepanne eller wokpanne til den er godt varm. Stek fiskebitene gylne og legg dem over på et varmt fat. Dryss litt salt og pepper over.

Stek raskt broccoli, gulrot, og purre 2 -3 minutter og legg dem over fisken på fatet. Stek deretter løk og hvitløk 2 minutter. Tilsett soyasaus og fiskebuljong og jevne med maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Smak til med "fem-krydder" ev salt og pepper.

I denne sausen kan du også ha i 1 ts revet frisk ingefærrot og ½ finhakket chili dersom du vil ha en sterkere saus. Hell sausen over fisken og grønnsakene. Fem-krydder er en kinesisk krydderblanding som du får kjøpt i internasjonale butikksenter. Det kan sløyfes eller du kan prøve andre krydder for eks. andre orientalsk krydderblandinger. Det finnes mange typer i handelen etter hvert.

Andre grønnsaker kan brukes. Velg gjerne et par hovedgrønnsaker og 2-3 smaksgrønnsaker.

Tips til risen:
Surr risen i litt olivenolje og ha en fiskebuljongterning i kokevannet. Tilsett 1/2 dl grovhakkede hasselnøtter, pinjenøtter eller cashewnøtter når den er ferdig.

Hurry Curry


500 g renskåret svinekjøtt i strimler
3 ss olivenolje
2 båter hvitløk
1/2 ss sterk karrypasta
1 fersk ingefær (ca. 2 cm liten bit)
1 purre
1/2 brokkoli
1 rød paprika
2 dl hønsebuljong
1 ss maizenamel
3 dl jasminris

1. Sett på risen først!

2. Varm oljen i wok, ha i finhakket hvitløk og fres. Stek kjøttet i dette. Ta opp kjøttet.

3. Skjær grønnsakene i strimler og finhakk ingefær. Fres grønnsakene og ingefær i karripastaen i 2-3 minutter.

4. Ha kjøttet oppi, og tilsett buljongen. Rør maisenna ut i en kopp med 2 ss vann, og rør det inn.
Server med jasminris til.
Hot og godt!

Wok med pølser
4 porsjoner

500 g småpølse
2 ss olje
1 ps. frossen wokblanding
1 ss maisennamel
1 ts buljongpulver
1 ½ dl eplejuice
½ ts malt kanel

1. Varm oljen i woken til det ryker og stek pølsene raskt. Ta pølsene ut og fres grønnsakene et par minutter.

2. Legg pølsene tilbake i woken sammen med grønnsakene. Bland sammen ingrediensene til sausen og hell over. La det tykne litt.

Server med kokt ris elller brød.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:348


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!