Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gjør en vri på julebaksten

Oppdatert: 10.12.2013 Publisert: 20.11.2008 Tema: Kaker Forfatter: Fotograf: Dansukker




Forberdelse og feiring av advent, luciafeiring og jul og nyttår er i gang. Og dette er tiden hvor familien samles og kakebokser skal fylles til høytidene. Hvorfor ikke gjøre en vri på den tradisjonelle julebaksten? Hvorfor ikke lage din egen julemarsipanen helt fra grunnen av i år? Ja, kanskje skal familien innføre en ny tradisjon i år: Vi lager våre egne søtsaker!

Ja visst er det godt med goro, havremakroner og fattigmann. Ja visst er det mye god julebakst å få kjøpt: Men ekstra stas er det med hjemmelaget juleknask. Hvorfor ikke forsøke med Fylte sjokolader med karamell, Florentinkaker eller Gammeldags julemarsipan? Lykke til og spander gjerne dersom nissen stikker innom!

Fylte sjokolader med karamell ca 25 stk

100 g lys sjokolade

Karamell
1 dl kremfløte
1/2 dl Dansukker Lys Sirup
1/2 dl Dansukker Sukker
1/2 dl Dansukker Melis med sjokoladesmak

små folieformer
Smelt sjokoladen i vannbad eller på lav effekt i mikrobølgeovn. Glasér innsiden av 25 små folieformer med sjokoladen.
Bland alle ingrediensene til karamellen i en glasskål som tåler mikrobølgeovn.

Kok massen i 5 minutter ved 600 W.
Rør rundt og la den koke i ytterligere 2-3 minutter. Avkjøl massen noe og fordel den i formene. Dekk med smeltet sjokolade.

Du kan også lage karamellen i en gryte under omrøring i ca 30 minutter.

Florentinkaker ca 35 stk.

2 1/2 dl Dansukker Sukker
1 dl Dansukker Lys Sirup
2 dl kremfløte
40 g smør
1/2 dl hakkede valnøtter
1/2 dl hakkede mandler
1 dl tørkede, finhakkede aprikoser
små papirformer

Smelt sukker og sirup i en gryte. Tilsett fløte og smør og kok i et par minutter. Ta gryten av varmen og tilsett valnøtter, mandler og aprikoser.
Hell deigen i små papirformer. Oppbevar florentinkakene i kjøleskap.

Gammeldags julemarsipan ca 40 stk

1 dl kremfløte
1/2 dl hvetemel
50 g mandler
300 g Dansukker Melis med valgfri smak

Kok opp fløte og mel mens du rører godt. La det avkjøle. Skåld og finmal mandlene. Bland dem med melgrøten. Elt inn melis til det blir en smidig masse.

Form marsipanen til figurer, brød med fyll eller fylte sjokolader.

Forslag til fylte sjokolader:
Ta en halv porsjon marsipan og smak til med 5 ss rom. Del marsipanen i 40 biter, som rulles til kuler.
Legg en halv valnøtt på hver kule. Dypp kulene i smeltet sjokolade.

Ta en halv porsjon marsipan og del den i 40 biter. Trykk bitene flate, legg en liten bit nougat på og rull marsipanen rundt.
Dypp bitene i smeltet sjokolade.

Ta en tredel av en porsjon marsipan og bland den med finhakket, tørket frukt. Rull små kuler, som dyppes i smeltet sjokolade.
Pynt med tynne strimler appelsinskall.

Ta en tredel av en porsjon marsipan og rull den til små kuler. Dypp kulene i smeltet sjokolade. Pynt med kakepynt.

Ta en tredel av en porsjon med marsipan og tilsett 3 ss likør. Form marsipanen til trekanter og dypp dem i smeltet, mørk sjokolade.
Pynt med kakepynt.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1439


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!