Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Glykemisk index. Tabell over matvarer og deres glykemiske index ::

Glykemisk index. Tabell over matvarer og deres glykemiske index

Glykemisk indeks (GI) er en måte å klassifisere karbohydratrike matvarer og retter, ut fra den effekten de har på blodsukkeret.
Matvarer som forhøyer verdien raskt, får en høy verdi, mens de som forhøyer verdien langsomt, får en lav verdi. Som ved andre målinger, legges det en referanse til grunn og i GI er det som regel hvitt brød (loff). GI-verdien på loff er satt til 100, og med denne som referanse, settes GI-verdien for andre matvarer. Referanseverdien kan og settes til glukose, hvor den er 100 for glukose.
Jeg har i tabellen vist begge verdier.
Omregningsfaktor er 0,73

Hensikten med GI er at den skal kunne brukes til å forutsi behov for insulin og/eller sette sammen en kost som ikke gir store utslag på blodsukkeret.

Karbohydratene er bygget opp av lange kjeder av glukose, og spaltes i mage-/tarmkanal. Derfra tas det opp av blodet, og ved hjelp av insulin, blir det fraktet videre rundt til celler og vev. En del matvarer har den egenskapen at de bruker lang tid på å bryte ned karbohydratene, og de frigjør da glukosen langsomt. Det gir som resultat at insulinnivået blir lavt.Andre næringsmidler mangler denne egenskapen, da blir karbohydratene frigjort raskt, med høyt blodsukker/insulin nivå som resultat.


Tidligere var det kun med henblikk på diabetikere man interesserte seg for GI, men i dag vet vi at «langsomme» næringsmidler er av stor betydning for alle. Høye insulinverdier kan være en risikofaktor når det gjelder å utvikle hjerte-/karsykdommer, diabetes og fedme.

Vil du komme i form, skal du velge et kosthold som mest mulig består av «langsomme» næringsmidler, altså dem med lavt tall i den Glykemiske Index, GI. Du øker forbrenningen, suget etter søtsaker avtar, og du minsker risikoen for hjerte-/karsykdommer. Og blodsukkeret holdes stabilt. "Så spis deg fra bunnen av listen."

Vær OBS på at tabellen ikke er oppdatert de siste årene. Når jeg får tid vil jeg legge denne tabellen inn som egen verdi på matvarene i matvareguiden.no.
Mvh Knut Pettersen

Glykemisk tabell


Matvare


GI Glukose


GI Hvitt brød

GLUKOSE 100 138
BAGUETTE 99 136
PUFFET RIS 96 132
GLUTENFRITT HVETEBRØD 94 129
BAKT POTET 88 121
CORNFLAKES 88 121
POTETMOS, PULVER 86 118
GELÈTOPPER 83 114
RISKAKER 80 110
SMØRBRØDKJEKS 80 110
WEETABIX 80 109
VAFLER 80 109
POMMES FRITES 78 107
MAISCHIPS, NACHOS 77 105
PUFFET HVETE 77 105
HONNING 76 104
VANNMELON 75 103
GULERØTTER 74 101
BOLLER 73 100
LOFF 73 100
POTETMOS, HJEMMELAGET 72 98
LESKEDRIKKER, COLA, SOLO ETC. 71 97
TACOSKJELL 71 97
CROISSANT 70 96
KNEKKEBRØD, HVETE 69 95
ANANAS 69 94
ERTERSUPPE 69 94
ROSIN 68 93
MAISBRØD 67 92
SUKKER 67 92
SUPPE MED BØNNER 67 92
RØDBETER 66 91
FULLKORNBRØD 65 89
HAMBURGERBRØD 64 87
PØLSE-/HAMBURGERBRØD 64 87
PIZZABUNN 63 86
BAKVERK LAGET PÅ SMØRDEIG 61 84
BANAN 61 84
DIGESTIVE KJEKS 61 84
WIENERBRØD 61 84
BASMATIRIS 61 83
FERSKEN, HERMETISK 61 83
PAPAYA 61 83
RUGBRØD 61 83
RÅRIS 59 81
VILL RIS (SASKATCHEWAN) 59 81
MANGO 58 80
POTET 58 80
BRUN RIS 58 79
HAVREKJEKS 58 79
POPCORN 58 79
HAVREKLI 57 78
CHIPS 56 77
KIWI 55 75
APPELSINJUICE 54 74
CAJUNRIS (UNCLE BEN`S) 53 72
PUMPERNICKEL 52 71
TORTELLI (OST) 52 71
HAVREGRØT 51 70
SJOKOLADE, REN 51 70
GRAPEFRUKTJUICE 50 69
ISKREM 50 69
ERTER, GRØNNE 50 68
RIS, BARBOILED 50 68
NUDLER 49 67
ANANASJUICE 48 66
SUKKERBRØD 48 66
LAKTOSE 47 65
LINSESUPPE 46 63
MUFFINS 46 63
APPELSIN 45 62
DRUER 45 61
SPAGHETTI/PASTA 44 60
VANILJESAUS 43 59
EPLEJUICE 42 58
RAVIOLI 41 56
FISKEPINNER 39 54
TOMATSUPPE 39 54
EPLE 38 52
PÆRE 37 51
YOGHURT 34 47
FETTUCINI MED EGG 34 46
LETTMELK 34 46
BØNNER, KIDNEY 31 43
LINSER, GRØNNE 31 42
BØNNER, HVITE 29 40
FERSKEN 29 40
PØLSE 29 40
H-MELK 28 39
GRAPEFRUKT 26 36
LINSER, RØDE 26 36
PLOMME 25 34
ERTER, TØRKEDE 23 32
KIRSEBÆR 23 32
FRUKTOSE 22 30
RISKLI 20 27
BØNNER, SOYA 15 20
SUKRIN

0

0


Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:2784

FAKTA/BYLINE
Publisert: 19.10.2013
Oppdatert:
Tema: Mathelse
Forfatter:
Meld deg på nyhetsbrev