Gå til forsiden av matoppskrift.no

God mat til påske

Oppdatert: 31.03.2015 Publisert: 31.03.2015 Tema: Påske Forfatter: Fotograf: melk.no




Påske og god mat hører sammen, og mange legger ned litt ekstra tid når de lager påskematen. Lam er tradisjonelt en rett som serveres i påskehøytiden, men det finnes også andre retter som egner seg til påskebordet.

Lam og chorizo empanadillas

Her kan man også få brukt litt av lammekjøttet som er igjen etter påskelammesteken. Disse små empanadillasene kan serveres som en snack, en liten forrett eller som en av smårettene i et tapasmåltid. Retten er populær i Sør-Amerika, Spania og Portugal.

Empanadillas er en mindre versjon av Empanadas. Navnet kommer fra det spanske verbet 'empanar' som kan oversettes til 'å dekke/skjule'. Retten er populær i Sør-Amerika, Spania og Portugal.

Deig:
450 g hvetemel
90 ml olivenolje
3 ts sitronsaft
2 ½ dl melk

Fyll:
2 ts olivenolje
1 stk liten løk
2 båt hvitløk
2 ss tomatpuré
150 g finhakket benfritt grytekjøtt av lam , eller lammekjøttdeig
85 g chorizopølse
1 ss finhakket sorte oliven
½ dl kyllingkraft
salt og pepper
60 g parmesan , eller Manchego eller annen fast ost
1 stk egg , lett sammenpisket

Disse små empanadillasene kan serveres som en snack, en liten forrett eller som en av smårettene i et tapasmåltid. Her kan man også få brukt litt av lammekjøttet som er igjen etter påskelammesteken.

Deig
Bland hvetemel, olivenolje, sitronsaft og melk i en foodprosessor og kjør ingrediensene til de samles.
Ta deigen ut på en benkeplate og elt deigen til den blir glatt og smidig.
La deigen hvile i minimum 10 minutter.

Fyll
Varm olje i en høy stekepanne/kjele og tilsett finhakket løk og hvitløk. Surre det hele på middels varme til løken er blank og myk. Tilsett tomatpuré og la det surre under omrøring i et par minutter. Tilsett de øvrige ingrediensene, unntatt osten og la det hele småkoke under omrøring i ca 10 minutter. Smak til med salt og pepper og la fyllet bli kaldt. Fyllet kan også lages dagen i forveien.
Del deigen i to. Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den er ca 2 mm tykk. Trykk ut rundinger med en diameter på ca 8,5 cm.
Legg en god ts med fyll på den ene halvsiden av rundingen og legg litt revet ost på toppen. Brett over den andre halvdelen og trykk kantene på halvmånene godt sammen med en gaffel. Empanadillasene pensles med sammenpisket egg før steking.
Empanadillasene stekes ved 200 ºC i 15 minutter, til de har fått en gyllen farge.

Smakfulle kyllinglår i kremet saus

Herlig saftige kyllinglår, laget med en god kremet saus til. Her er det mange valgmuligheter når det kommer til tilbehør. Ris, poteter, couscous. Alt etter smak og tilgang.

4 porsjoner

8 stk rå kyllinglår naturell med skinn
nykvernet salt og pepper
1 ss smør
8 stk sjalottløk
12 stk frisk sjampinjong , medium store
2 stk gulrot
100 g bacon , i skiver
1 ss smør
2 ½ dl tørr hvitvin (evt alkoholfri hvitvin)
2 ½ dl hønsebuljong (utblandet)
2 dl crème fraîche orginal, 35 %
4 ss frisk timian
2 ts maisstivelse (maizena)
1 ss kaldt vann
salt og pepper

Kyllinglårene deles i to ved leddet til kyllingklubber og overlår.
Delene krydres med salt og pepper. Brunes i smør ved forholdsvis sterk varme. Rens grønnsakene. Sjalottløk og sjampinjong deles i to og gulrøttene kuttes i fingertykke skiver. Baconskivene kuttes i mindre biter og det hele surres i smør og tilsettes hvitvin. Kok inn hvitvinen til halv mengde. Hell grønnsakene med den reduserte vinen i en ildfast form og tilsette hønsekraften. Legg de surrede kyllinglårene på toppen og dekk formen med aluminiumsfolie.
Retten stekes midt i ovnen ved 200 °C i 55 minutter.
Når retten er ferdig, siles kraften forsiktig over i en kjele og tilsettes crème fraîche. Kok opp og jevn sausen med maisenna utrørt i vann. Smak tilslutt til sausen med salt og pepper.
Sausen kan helles tilbake over kyllinglårene eller serveres ved siden av retten.

Sprøstekte kyllingbryst med tortillachips

Panering kommer av det latinske ordet 'panis' som betyr brød. I denne oppskriften har vi gjort en liten vri og brukt tortillachips og kavring istedenfor brødsmuler. Sammen med lime og tacokrydder blir denne retten med andre ord litt mer eksotisk i smaken.

4 porsjoner

4 stk kyllingfilet
3 dl matyoghurt
3 ss hakket frisk timian
2 båt finhakket hvitløk
1 ss brunt sukker
3 ts chilipulver
1 ts salt
½ ts nykvernet pepper

Panering:
50 g tortillachips
½ dl strøkavring
60 g cheddar ost
2 ts tacokrydder
1 ss frisk timian
4 stk maiskolbe
1 stk lime

Dressing:
2 dl matyoghurt
4 ts tacokrydder
saften av ½ stk lime

Bank ut kyllingfiletene mellom plast, for å jevne ut tykkelsen. Miks sammen yoghurt, 1/3 av timianen, hvitløk, brunt sukker, chillipulver, salt og pepper. Legg kyllingfilene i yoghurtmiksen og la de marinere et døgn i kjøleskapet.
Knus tortillachips og bland i strøkavring, revet cheddar, tacokrydder og finhakket timian. Vend de marinerte kyllingfiletene i paneringen og legg de over på en rist i en ildfast form. Dryss evt litt mer panering over før du setter de inn i ovnen.
Maiskolbene deles i to, pensles med meierismør og stekes sammen med kyllingfilene. Stekes midt i ovnen på 160 ºC i 30 minutter.

Dressing
Bland matyoghurt, tacokrydder og limesaft. La det stå kaldt i ½ time før servering.
Kyllingfiletene serveres med dressing, limebåter og stekte maiskolber.

Middelhavspai

Server gjerne med en god salat til.
Et tynt skall med mye godt; pai, selvfølgelig. Denne oppskriften er inspirert av middelhavskjøkkenet, og har herlig fetaost og timian i seg. Om du skal tilbringe påsken på fjellet eller i byen smaker denne like godt etter en gåtur eller skitur.

4 porsjoner

Paibunn:
3 dl hvetemel (ca 180 g)
150 g smør
2- 3 ss kaldt vann

Fyll:
100 g fetaost
1 stk gul paprika
2 stk vårløk
4 båt hvitløk
3 stk tomat
3 stk egg
3 dl matfløte
1 ts salt
nykvernet pepper
finhakket frisk timian

Ha hvetemel, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel) og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10 - 15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette ekstra vann. Press deigen forsiktig sammen, til en flat runding. Har du ikke foodprosessor tilsetter du mel i en bolle og gnir inn smør med fingertuppene til det blir en smulet masse. Lag en grop i midten og hell i vannet. Bland med en kniv til deigen kan samles.
Legg deigen i en plastpose og sett den kaldt i minimum 15 minutter.
Legg bakepapir med litt mel på, både over og under deigen, og kjevle den ut til den kan dekke både bunn og kanter på en 23 cm paiform. Fjern det øverste laget med bakepapir, vend deigen forsiktig over i formen og trykk deigen forsiktig inn mot formens kanter. Sett deigen kaldt i 15 minutter.
Forvarm ovnen til 220 ºC. Renskjær kantene med en skarp kniv og prikk den med en gaffel. Stek paibunnen i 10 minutter til den er gjennomstekt.

Fyll
Skjær ost, paprika, vårløk og hvitløk i små biter. Tomat skjæres i skiver.
Pisk sammen egg og fløte i en bolle, og tilsett salt og nykvernet pepper. Hell blandingen i paiskallet. Fordel de oppkuttede grønnsakene og osten i eggeblandingen og legg tomatskivene på toppen.
Stek paien midt i ovnen ved 200 ºC i 45 minutter. Server paien lun med frisk finhakket timian og en enkel salat.

Yoghurtbrød

Duften av nybakt brød kaller på minnene og et godt brød hører med på påskebordet. Dette brødet er sunt og godt og smaker fortreffelig med en osteskive på eller som tilbehør til supper eller andre middagsretter.

1 kg grovbakstmel , eller ferdig grovbrødmiks
1 pk gjær
3 dl melk
1 beger matyoghurt
50 g smør
2 ss tørket timian
2 ss tørket basilikum

Følg fremgangsmåten på pakken til melmiksen, men bytt ut væskemengden på pakken med oppgitt mengde melk og matyoghurt (som er fingervarmt). I tillegg tilsettes smeltet smør. Under eltingen tilsettes krydderet. Tilsett litt hvetemel mot slutten av eltingen hvis deigen er for løs. Etter forhevingen deles deigen i to emner som formes til to runde brød. Brødene etterheves til dobbel størrelse i ca 30 minutter. Snitt et kryss på toppen av brødene med en skarp kniv og stek brødene nesten nederst i ovnen ved 200 ºC i 40 minutter.

Lag en smakfull mandelkake i påsken

Det er lurt å ha en mandelbunn liggende i fryseren og en pakke kremfløte i kjøleskapet, da er du alltid beredt hvis det skulle komme uanmeldt besøk.

12 porsjoner

Bunn:
200 g mandler
200 g melis
5 stk eggehvite

Fyll:
300 g frosne jordbær
3 dl kremfløte eller lett dessertfløte
4 ss sukker
50 g sjokolade

Mal mandlene og bland med melis. Stivpisk eggehvite og skjær dem forsiktig inn i mandelblandingen. Dekk bunnen av en (24 cm i diameter) kakeform med bakepapir og hell røren over.
Stek kaken ved 160 ºC i 35 minutter.

Fyll:
Halvtin jordbærene og del de i to. Visp fløten til luftig krem med sukker og vend inn jordbærene. Fordel kremen på toppen av kaken og pynt med raspet eller smeltet sjokolade.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2436


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!