Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gode fruktdesserter nå på nyåret

Oppdatert: 29.01.2007 Publisert: 29.01.2007 Tema: Dessert Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Håkon Messel




Frukt er sunt og godt, og selv om det er midt på vinteren er det ett godt utvalg i fruktdiskene. Og en fruktdessert frisker opp etter en feks tung middag.
Eple, banan og en del eksotiske frukter er i utvalget nå, og her kan man lage spennende kombinasjoner av disse til lekre desserter, og det trenger heller ikke være vanskelig eller ta lang tid.
Velbekomme

Epler kan man alltid få tak i

Bakte, fylte epler

Denne tar litt tid, men lager seg delvis selv

4 porsjoner

4 epler

Fyll:
100 g cottage cheese
revet skall av 1 appelsin
1/4 ts kryddernellik
sukker etter smak
1 dl presset appelsinsaft

Ta ut kjernehuset på eplene og sett dem over i smurt, ildfast form. Rør cottage cheese, revet appelsinskall og nellik sammen. Smak til med sukker. Fordel fyllet over eplene. Hell presset appelsinsaft over. Inn i ovn, midterste rille, 175°C, i 20-30 min. Serveres med pisket krem eller vaniljeis til.

Epler i slåbrok

4 porsjoner

75 g meierismør
150 g hvetemel
1-2 ss vann
4 middels store epler
2 ss mandler, malte
2 ss sukker
1 egg
2 ss korinter
1 ss melis
Eggehvite til pensling

Tilbehør:
Ferdig vaniljesaus

Ildfast form I stekeovnen: 200*C, ca. 20 minutter

Skrell eplene. Stikk ut kjernehusene. Bland sammen mandler, sukker, eggeplommen, korint og melis. Fyll hullet i eplene med mandelmassen. Kjevle deigen til en stor leiv. Del den i fire firkanter. Sett et eple midt på hver firkant. Brett deigen opp omkring eplene. Legg deigsnippene over hverandre og lim dem med litt eggehvite. Sett eplene i smurt, ildfast form (ikke for tette) med skjøten ned. Pensle med resten av eggehviten. Stek eplene. Server dem varme med vaniljesaus eller vispet krem.

Eksotisk frukt er det sesong for nå. Ypperlig til fruktsalater

Eksotisk desserttallerken

4 porsjoner

1 granateple
2 kiwi
2 bananer i skiver
1 frisk ananas i biter
Vaniljeis

Anrett kiwi, banan, ananas og iskrem på en tallerken. Skrap over fruktkjøtt og steiner fra granateple. Pyntes med frisk sitronmelisse. Husk at banan mørkner fort, så anrett rett før servering.

Eksotisk og spennende fruktsalat

bringebær)saft
Grønne druer
kiwi
Appelsin
Banan
Eple
Vaniljesukker
Kakestrø
"litt" sukker/melis

Her er oppskriften på en enkel, men god frukt salat:

Skjær frukten i små biter, evt. skrell skallet. Bland dette godt sammen med bringebærsaft, vaniljesukker, og kakestrø.
Smak til med sukker el. melis.

Eksotisk fruktsalat

2 ananas (eller fra boks)
2 bananer
3 kiwi
2 røde epler
1 papaya
1 mango
100 g hasselnøttkjerner
ca. 3 dl sukkerlake
(eller saften fra ananasboksen)

Frukten renses og deles i mindre biter. Salaten blandes forsiktig og avkjølt sukkerlake (evt. ananas-kraft) helles over. Hakkede nøttkjerner strøs over til slutt.
Tilbehør: Pisket krem.

Fruktsalat med is

4 porsjoner

2 epler
2 pærer
2 appelsiner
100 g druer
4 ts sukker
1/2 l is

Skjær epler, pærer og appelsiner i terninger. Skjær druene i to og ta ut stenene.
Fordel frukten i fire glass og strø sukker over. Sett salaten kaldt.
Isen fordeles på toppen like før servering.

Sitrusbraiserte frukter

Her er en avansert variant for viderekommende

4 porsjoner

Ca. 5 dl sukkerlake ( kokes av like deler sukker og vann)
1 ss honning
3 sitroner
3 limefrukter
1/2 sitrongress- kan sløyfes
1/2 ananas, skrelt i biter
1 papaya, skrelt i biter
1 mango, skrelt i biter
1/2 honningmelon, skrelt i skiver

Ostekrem:
1 1/2 dl kremost naturell
1 ss sukker
Skall av 2 limefrukter
Saft av 1 limefrukt

Dessuten:
Pinjenøttekjerner, lettristede
Jordbær i skiver, helst friske
Friske urter f eks mynte eller sitronmelisse

Lag sukkerlaken og smak til med honning ( kan evnt. sløyfes). Tilsett saft fra lime og sitron og evnt sitrongress i små biter. Legg i fruktene og la dem få et rast oppkok i laken. Ta kjelen av platen og la alt få trekke i laken et par timer- minst. Rør opp kremosten med sukker, saft og finrevet skall av lime. La den stå kaldt til den skal serveres. Rist pinjekjernene forsiktig i tørr pann ( uten fett) til de er svakt gyldne. Avkjøles. Fordel frukten på 4 tallerkner, hell litt lake over. Form ostekremen til "egg" med en vætet spiseskje og legg ett "egg" på hver frukthaug. Dryss over nøtter og pynt med urter og jordbær.

Melon-cocktail

Dette er en voksen dessert som smaker nydelig

4 porsjoner

1 melon
2 ss honning
1 dl likør, f.eks. cointreau eller maraschino, evt sherry
pynt med grønne blader

Del melonene i to og ta ut frøene. Hul ut kuler av melonkjøttet. Legg kulene i en skål.
Bland honning og likør eller vin. Hell det over melonkulene. Øs det over av og til så melonen får god smak.
Sett melonen kaldt til den skal serveres.
Ha melonkulene i en skål eller i porsjonsglass. Pynt med grønne blader.

Bananer er det alltid i fruktdisken, billig og godt.

Banandessert

3 porsjoner

3 bananer
3 dl vann
1 dl sukker
1 dl mandler eller peanøtter
Krem eller vaniljeis

Del bananene i to langsetter. Legg dem i en ildfast form. Rør sammen en saus av vann og sukker og hell over. Hakk mandler og strø dem over. Stekes i stekeovnen på 200 grader til bananene er møre (ca 20 minutter). Server dem med krem eller is til.

Bananasplitt

Dette er så enkelt og så godt! Varier gjerne pynten.

4 porsjoner

4 modne bananer
1/2 l iskrem
2 dl kremfløte
ristede salte peanøtter
sjokoladesaus

Del bananene på langs og legg dem på desserttallerkner. Legg på kuler med iskrem og lett pisket krem. Sprøyt med sjokoladesaus og dryss over ristede peanøtter. Pynt med jordbær.

Og så 2 litt stilige banandesserter

Flamberte bananer

4 porsjoner

8 bananer
2 appelsiner
1 sitron
40 g smør
2-3 dl sukker
1 lite glass appelsinlikør
1 kopp rom

Skrell bananene. Press over saften av sitron og appelsin. Smelt smøret i en panne, strø på sukker, og la det bli jevnt og karamellaktig. Legg på bananene og brun dem. Vend dem av og til.

Hell på saft og likør og la det surre en stund, til bananene er blitt møre. Varm litt rom, tenn på og hell den brennende over bananene. Serveres om ønskelig med ris.

Vaniljebananer

4 porsjoner

8 kuler vaniljeiskrem
2 ss smør
2 bananer delt på langs i 2-3 skiver
2 ss brunt sukker
4 ss Grand marnier, brandy eller rom

Legg to kuler iskrem i hver dessertskål og plasser skålene i fryseren.
Smelt smør i en stekepanne, legg bananene i og la dem steke ved svak varme til de blir litt glassaktige. Snu dem én gang.
Dryss sukker over og la det bli litt karamellisert.
Hell Grand Marnier over like før servering. Tenn på med en fyrstikk, og hell over iskremen mens det brenner. Server straks.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:507


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!