Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gode kyllingretter på OL-menyen

Oppdatert: 15.02.2006 Publisert: 15.02.2006 Tema: Kylling Forfatter: Fotograf: Astrid Hals




Det er duket for vinter-OL i Torino. Italia er selve arnestedet for europeisk matkultur. Her dyrker man kjærligheten til god mat og vin, først og fremst laget av enkle råvarer. Hver region har sine spesialiteter. Torino, som ligger i Piemonte, er kjent for sine velsmakende og rykvarme supper og gryter.

Opplysningskontoret for egg og hvitt kjøtt kommer her med forslag til fristende kyllingretter med duft av friske grønnsaker og krydderurter. Så er det bare å benke seg foran TV-en og ønske lykke til med OL og et velsmakende måltid.

Kyllingminestrone med pesto

(4-6 personer)

1 finhakket løk
olivenolje til steking
4 små poteter
2 gulrøtter
1 squash
1 purre
2 stilker selleri
2-3 tomater
2 l hønsebuljong
125 g små pastaskruer
3-4 kyllingfileter
1 boks kikerter
noen kvister sitrontimian
salt, nykvernet pepper

Tilbehør:
3-4 ss pesto
4 ss nyhøvlet parmesan

Skrell og skjær grønnsaker og poteter i terninger. Skjær purre og selleri i ringer. Skåld tomatene og fjern skinn og kjerner. Skjær fruktkjøttet i store biter. Kok pastaen og skjær kyllingkjøttet i strimler. Fres løken raskt i litt olje. Tilsett grønsaker og buljong og la det småkoke noen minutter. Ha i kyllingkjøtt, kikerter og pasta og tomater. La suppen småkoke til alt er mørt og gjennomvarmt. Smak til med hakket sitrontimian, salt og pepper. Server suppen god og varm med parmesan og en skje pesto i suppebollen.
Hjemmelaget pesto smaker ekstra godt. Lag gjerne en stor porsjon som kan oppbevares på glass.

Pesto:
2 store potter basilikum
5 ss pinjekjerner
5-6 båter hvitløk
100 g revet parmesan
ca. 2 1/2 dl olivenolje
salt og nykvernet pepper

Rist pinjekjernene lett i en panne. Mos alt i en matprosessor og tilsett olivenolje. Smak til med salt og pepper.

Kyllingsuppe fra Torino

(3-4 personer)

1/2 purre
1 løk
1 fennikel
2 gulrøtter
1 boks hermetiske tomater
2-3 båter hvitløk
1 potte frisk basilikum
2-3 ss olje
skallet av 1/2 appelsin
0,2 g safran eller 1/2 ts gurkemeie
1 1/2 l hønsebuljong
4-5 middels store poteter

2 kyllingfileter skåret i strimler
salt og pepper

Skjær alle grønnsakene i små terninger. Hakk hvitløken grovt. Sett en tykkbunnet kjele på sterk varme og ha i oljen. Fres purre, løk, hvitløk og fennikel noen minutter i oljen. Ha i gulrøtter, tomater, appelsinskall og safran. Ha på litt pepper og hell over buljong. Ha potetterninger og kyllingstrimler i suppen og kok til grønnsaker og poteter er møre. Server suppen rykende varm med ferskt brød til.

Kyllingsuppe med bønner

(4 porsjoner)

1 ss olje
1 finhakket løk
2 pressede hvitløkbåter
1 l hønsebuljong
5 dl tomatjus eller 1 boks hermetiske tomater
1/2 rød paprika i terninger
1 squash i terninger
1 boks røde bønner
1/2 boks hermetiske maiskorn
salt og pepper
2-3 kyllingfileter skåret i strimler

Fres løk og hvitløk mør og blank i olje. Hell på buljong og tomatjus og kok opp. Tilsett paprika, squash og kyllingkjøtt. Kok ca. 5 minutter. Tilsett bønner og maiskorn og kok opp. La alt bli mørt og varmt.

Kylling Cassiatore

(2-3 personer)

1 rå kylling
2-3 ss olivenolje
2 store løk
2 båter hvitløk
1 boks tomater (ca. 400 g)
1 ts salt
1/2 ts pepper
2 stilker selleri
2 ss frisk oregano
2 laurbærblad
2 dl tørr hvitvin (evt. buljong og 1 ss hvitvinseddik)

Del kyllingen i to eller fire. Brun stykkene i olje. Skjær løk i ringer. Brun dem i oljen sammen med presset hvitløk. Ha i tomater, salt, pepper, selleribiter, oregano og laurbærblad. Legg alt i en kjele og la det småputre ca. 45 minutter. Server med nykokt pasta og revet ost.

Pollo alla diavola betyr ”djevelsk kylling”. ”Djevel”-betegnelsen kommer av den sterke chilismaken.

Pollo alla diavola

(4 porsjoner)

4-6 rå kyllinglår

Marinade:
saften av 2 sitroner
1-2 finhakkede chilipepper
noen kvister finhakket rosmarin

1/2 dl olivenolje
1 ts salt
nykvernet svart pepper

Mariner kyllinglårene et par timer i sitronsaft tilsatt finhakket chilipepper og rosmarin. Rør sammen olivenolje, salt og pepper og pensle lårene med blandingen. Legg dem i en ildfast form og stek dem ved 225 °C 20-30 minutter. Pensle med olje underveis. Server kyllinglårene med pasta.

En herlig dessert som stiller i klassisk:

Tiramisu

1 sukkerbrød:
4 egg
120 g sukker
120 g hvetemel
1/4 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til stiv eggedosis. Sikt sammen mel og bakepulver og rør det forsiktig inn i eggedosisen. Stek i smurt langpanne ved 160 °C i ca. 15 minutter. Avkjøl kaken.

Ostekrem:
Pisk eggedosis av 6 eggeplommer og 1 1/2 dl melis. Bland inn 250 g Mascarponeost eller naturell kremost. Stivpisk eggehvitene og vend dem forsiktig inn i ostekremen. Sett den kaldt i ca. 10 minutter.

Dynking:
2 dl sterk kaffe
2 dl Marsalavin (sherry eller portvin)
ca. 1 ss kakao

litt revet sjokolade på toppen.

Legg stykker med sukkerbrød i en serveringsbolle. Dynk sukkerbrødet godt. Legg på ostekrem og dryss med kakao. Pynt med kakao og sjokolade på toppen. La desserten stå kjølig og trekke en stund før servering.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:773


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!