Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gode middagsforslag til påske

Oppdatert: 23.03.2016 Publisert: 23.03.2016 Tema: Påske Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Rosemarie Pettersen, Kim Holthe Kilder: matprat.no, godfisk.no, matoppskrift.no




I disse dager rett før påskedagene, flommer postkassene over av gode tilbud på påskemat. Og flere gode ingredienser til påskens festmiddager.
Denne påsken har det vært flere såkalte priskriger på alt fra smågodt til appelsiner, og flere typiske påskevarer. Men når jeg så igjennom de siste tilbudsavisene med påsketilbud, er det noen som går igjen.
Lammelår, lammestek, påskeskinke, kalkunbryst, kylling, grillpølser, klippfisk, laks og torskefilet. Og har du gått til innkjøp av en eller flere av disse, uten helt å vite hva du skal gjøre, har jeg noen gode tips her. Noen er litt vriene mens andre går greit å lage.

Lammelår

Dette er vel en av de mest kjente påsketradisjonene her og tilsvarende retter lagd av dette samt en god lammestek fra lammelår. Om en kjøper lammelår rått med bein, så er det noe arbeid. Men når man er ferdig blir det en uforglemmelig middag. Men skal man steke en lammestek, må en helst ta ut benet av låret først, men som dere ser under er det ikke nødvendig, men det holder ofte bare å ta vekk nøkkelbeinet - isbeinet, dvs det innerste og la selve lårbeinet være igjen. Beiner en ut hele låret, bør en surre lammesteken etterpå. Man får da en stek som ser fin ut i fasongen, og som holder seg sammen under steking.

Utbeining av lammelår

En god video fra youtube om utbeining av lammelår. Med Flying Culinary TV.

Klassisk lammestek

En klassisk lammestek fra Matprat hvor det kan brukes helt eller en surret steik.
6 porsjoner

Du trenger ikke å være en mesterkokk for å få til en god og saftig lammestek, av mange også kalt lammelår. Hemmeligheten ligger i å bruke et steketermometer. Dette er en helt tradisjonell lammestek med hvitløk og rosmarin. Enkelt, saftig og velsmakende!

Ingredienser
1 stk stor lammelår (ca 2 1/2 kg)
3 ts salt
1 ts pepper
2 ts knust rosmarin
2 fedd hvitløk hakket
1 stk løk, i båter
3 stk gulrøtter
8 dl vann

Saus:
Ca 8 dl stekesjy
4 ss hvetemel utrørt i kaldt vann
1 ss solbærsaft eller rødvin
1 ts soyasaus
0,5 ts pepper
0,5 ts salt

Serveres med f.eks. fløtegratinerte poteter, sukkererter, gulrøtter, sopp og hakket persille.

Fløtegratinerte poteter
12 stk poteter
1 stk løk
1 ss smør
2 ts salt
0,5 ts pepper
4 dl matfløte
1 dl ost, reven

Fremgangsmåte

Steketemp: 125°C
Steketid: 2 - 3 timer

1. Gni lammelåret godt inn med krydder og hvitløk.
2. Ha vann, løk og gulrøtter i langpanne eller ildfast form. Legg i låret og stikk inn steketermometer. Pass på at det ikke kommer inn til beinet. Stek på 125°C i 2 - 3 timer. Når steketermometeret viser 70°C er steken rosa, når det viser 76°C er den gjennomstekt.
3. La steken hvile minst et kvarter innpakket i folie før den skjæres opp. Imens kan du lage saus av stekesjyen. 4. Sil stekesjyen over i en kjele. Gi den et oppkok og tilsett jevningen mens du rører. Smak til med solbærsaft, soyasaus, salt og pepper.

Fløtegratinerte poteter
Steketemp: 200°C
Steketid: 45 min

1. Skrell poteter og løk og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper og hell fløte over.
2. Stek i ovn på 200°C. Strø over ost etter 15 minutters steketid.
Stek videre i ca. 30 minutter til osten har smeltet og fått gyllen farge.

Klikk her for mange flere oppskrifter på lammestek

Oppskriften som over har følgende næringsinnhold og allergener

Husk at alle mine oppskrifter har definert ut næringsinnhold og allergener, og er man allergisk kan man sende oppskriften til tallerkenen og justere den selv

Innhold pr 100 gram:

Kalorier 100,5 Kcal
Protein 8,18 g
Fett 5,18 g
Karbo 4,96 g
Pris 6,58.- kr

Følgende allergener finnes i denne retten med fløtepoteter.

Allergenet Gluten som forekommer i ingrediensen hvetemel og soyasaus
Allergenet Melk som forekommer i ingrediensen matfløte, ost og smør
Allergenet Soya som forekommer i ingrediensen soyasaus
Og Spor-av-Peanøtter som forekommer i ingrediensen soyasaus

Påskeskinke

Ferdig kokt og/eller røkt påskeskinke er tilgjengelig før påske og som regel på tilbud. Dette er det samme som juleskinke og er surret skinke som er kokt eller røkt, men det fins vel helt rå også. Vi pleier å kjøpe den kokte varianten. Bortsett fra å bruke denne til pålegg eller koldtbord, er den ypperlig å bake i ovnen, Den kan også spises kald sammen med for eksempel potetsalat ol.

Sennepsgratinert påskeskinke

6 porsjoner

Ca 2 kg Påskeskinke- (veier mellom 1-3 kg uten ben) rå, røkt eller kokt
6 ss sennep
2 stk eggeplommer
1 ss potetmel
Ca 1 dl kavring

Er skinka kokt begynn rett på nr 2.
1. Pakk skinka i aluminiumsfolie og legg i en langpanne. Stikk inn et steketermometer i den mest kjøttfulle delen av skinka. Skinka er ferdig når steketermometeret viser 72°C. Eventuelt kan skinka legges i kokende vann og så trekke ved ca 80°C til steketermometeret viser 72°C. (Ca. 3 Timer for en skinke på 3 kg).
2. Ta skinka ut av ovnen og fjern aluminiumsfolien. Ta av nettet og evt Svoren.
3. Bland sennep, egg, potetmel og kavring. Smør blandingen utover skinka.
4. Gratiner i forvarmet ovn ved 200°C i ca 15 min.

Påskeskinke serveres med for eksempel ovnsbakte grønnsaker, en saus og poteter.

En litt annen variant av skinka kan man se på youtube. Her som juleskinke, men ellers lik.


Kalkunbryst

Kalkunbryst finner en nå i flere varianter. Dette er blitt populært og mye enklere enn en hel kalkun. Disse er og ofte på tilbud før høytider. Her er en versjon med grønnsakskompott vi har prøvd oss på. Kalkunbryst er og kalorifattig.

Ingredienser
4 porsjoner
En klassisk kalkunrett med en litt ny vri. Gurkemeie er rotknollen til en tropisk vekst som er i slekt med ingefær. Den har ingen framtredende smak, men gir en sterk gul farge.
Forskjellige grønnsaker kan brukes her. Vi brukte også selleri og reddiker.

1 stk kalkunbryst
1 ss smør
1 ts salt
0,5 ts hvit pepper

Grønnsakkompott:
2 stk løk
1 stk squash
2 stk gulrøtter
1 stk fennikel
2 stk vårløk
1 ss olivenolje
1 ts gurkemeie
salt og pepper
4 porsjon(er) poteter

Fremgangsmåte
Legg kalkunbrystet i en ildfast form og pensle det med smeltet smør tilsatt salt og pepper. Stek brystet ved 160°C ca 40 minutter til kjernetemperaturen er 70-72 °C.
Kompott:
Skjær løken i båter, squash, gulrøtter og fennikel i litt store terninger og vårløken i tykke skiver. Ha grønnsakene i en ildfast form og ha over olivenolje blandet med gurkemeie, salt og pepper. Sett grønnsakene i ovnen ved siden av kalkunbrystet. Rør i grønnsakene av og til. La kalkunbrystet hvile ca 15 minutter før det skjæres opp. Serveres med kokte poteter eller ris.

Oppskriften som over har følgende næringsinnhold og allergener


Innhold pr 100 gram:

Kalorier 80,79 Kcal
Protein 9,24 g
Fett 1,95 g
Karbo 6 g
Pris 6,53.- kr

Følgende allergener finnes
Allergenet Melk som forekommer i ingrediensen smør

Klikk her for mange flere oppskrifter med kalkunbryst

Nakkekoteletter

Dette er og noe som dukker opp på tilbud nå. Og koteletter kan brukes til mye annet enn bare stekte med surkål. Nakkekoteletter er og noe mer spekket med fett og er dermed ofte mer saftige.
Her en versjon vi har prøvd oss på
Koteletter i form er enkelt og fins i mange varianter. Denne er en av de vellykkede. Vi hadde litt ekstra selleri + ett par epler og noen svisker i formen før vi satt den i ovnen.

Nakkekoteletter i form

4 posjoner


4 stk stor nakkekoteletter
1 dash salt
1 dash pepper
0,5 dl solsikkeolje
1 stk gulrot
100 gr sellerirot
2 stk løk
1 ss tomatpuré
1 fedd hvitløk
1 ts timian
0,5 boks tomater, hakkede
3 dl creme fraiche

Salte og pepre kotelettene. Brun dem i en panne med olje og legg dem i en stor ildfast form. Rens grønnsaker og kutt dem i terninger (1 x 1 cm).
Fres dem i pannen og tilsett tomatpuré, hakket hvitløk og timian. Tilsett tomater og creme fraiche og kok opp. Salte og pepre, og hell grønnsaksausen over kotelettene.
Sett formen i ovnen ved 180 gr varme, 30 minutter. Da er kotelettene gjennomkokte og møre sammen med grønnsakene, og du får en deilig, mild tomatsaus.
Serveres direkte fra formen. Server ovnsbakte poteter til.

Oppskriften som over har følgende næringsinnhold og allergener


Innhold pr 100 gram:

Kalorier 194,08 Kcal
Protein 9,34 g
Fett 16,32 g
Karbo 2,1 g
Pris 4,69.- kr

Følgende allergener finnes
Allergenet Melk som forekommer i ingrediensen creme fraiche
Allergenet Selleri som forekommer i ingrediensen sellerirot

Klikk her for mange flere oppskrifter med nakkekoteletter



Klippfisk

Jeg har også sett at flere har klippfisk på tilbud nå før påske, og da er det mest nærliggende å lage en skikkelig bacalao.
Jeg har flere varianter på nettsidene og Norges Sjømatråd har flere på sine nettsider:
Godfisk.no

En god en hos meg er denne som har fått mange poeng:

Brasiliansk bacalao

Kommer opprinnelig fra Norsk Sjømatråd

4 porsjoner
Bacalhau da Mama Rose er en brasiliansk julerett med norsk klippfisk. Denne retten passer godt å servere til søndagsgjestene eller til en fin familiemiddag, men og til påske her i Norge.

Ingredienser

700 gr klippfisk, utvannet og renset
400 gr potet, liten type
2 stk paprika, rød
2 stk paprika, grønn
2 stk paprika, gul
1 stk løk
6 fedd hvitløk
100 gr oliven, sort
olivenolje

Sett stekeovnen på 180 grader og kok potet. Skjær klippfisk i serveringsstykker, paprika i strimler, løk i skiver og finhakk hvitløk.
Stek løk og hvitløk i olivenolje og legg i en ildfast form.
Stek klippfiskstykkene gylne i olivenolje og legg dem sammen med løken. Surr paprikastrimlene i olivenolje ca. 1 minutt.
Legg paprika og sorte oliven pent rundt fisken, og drypp litt olivenolje over. Dekk formen med aluminiumsfolie og stek ca. 5 minutter.
Stek de kokte potetene i olivenolje på stekepannen.
Server klippfisken sammen med de stekte potetene.

Oppskriften som over har følgende næringsinnhold og allergener


Innhold pr 100 gram:

Kalorier 109,05 Kcal
Protein 15,12 g
Fett 2,89 g
Karbo 4,98 g
Pris 8,48.- kr

Følgende allergener finnes
Allergenet Fisk som forekommer i ingrediensen klippfisk, utvannet og renset

Klikk her for mange flere oppskrifter på bacalao

I tillegg til disse har jeg oppdaget tilbud på grillpølser, laks og torskefilet, og vanlig kjøttdeig

Så da kan du bare klikke her for mere oppskrifter med disse råvarene:

Klikk her for mange flere oppskrifter med grillpølser

Klikk her for mange flere oppskrifter med laksefilet

Klikk her for mange flere oppskrifter med torskefilet

Klikk her for mange flere oppskrifter med kjøttdeig






Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3014


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!