Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gode oppskrifter i plommesesongen

Oppdatert: 29.08.2011 Publisert: 21.08.2011 Tema: Frukt Forfatter: Fotograf: Frukt.noKraft Foods, dansukker




Her hjemme er det akkurat nå plommesesong og det er stadig vekk plommer på kjøkkenet som vi spiser på. Men det går an å bruke plommeme til andre ting enn bare å spise direkte. Og for de som har masse plommer i hagen så er nok dette løsningen om en ikke ønsker å tilbringe for mye tid på hjerterommet.
Her er ett utvalg av mine beste plommeoppskrifter.

Hjemmelaget plommesyltetøy

1 kg plommer
0,5 dl vann
Ca 3,5 dl sukker
1 stk sitron, saften
0,5 pose fruktpektin (Certo)

Skyll og del plommene, ta ut steinene og del i mindre biter. Has i kasserolle og tilsett vann. Kok opp og la det småkoke i ca. 15 minutter. Rør i sukkeret og kok opp under omrøring. Bland inn pektin som anvist på pakken.

Min egen plommepai

Paibunn:
60 gr margarin, myk
2,5 dl hvetemel
1 dl melis
100 gr cottage cheese

Fyll:
1 liter plommer
1,5 dl sukker
2 stk egg
2 dl matfløte
2 ts vaniljesukker

Smuldre margarin og mel. Bland i melis og cottage cheese og kna sammen til en smidig deig. Kjevle deigen ut og kle en 26 cm paiform. Prikk deigen med en gaffel og forstek bunnen ved 200°C i ca. 10 min. Avkjøl.
Fjern plommesteinene. Legg plommene tett i tett i bunnen av paiformen. Dryss på litt av sukkeret. Visp sammen egg, fløte, sukker og vaniljesukker og hell det over plommene.
Stek paien ferdig ved 180 grader C i ca. 45 min. Server paien lun, gjerne med vaniljeis eller vaniljekrem til. Nydelig!

Plommegrøt

500 gr Plommer
0,5 liter vann
2 dl sukker etter smak
4 ss jevning
1 ts Vaniljesukker

Plommene vaskes, renses, stenes ut og kokes i vannet under lokk ca. 5 min. Mosen søtes.
Jevning og Vanilesukker røres ut i 1 dl kaldt vann og helles i frukten på en gang og røres inn. Brukes det potetmel skal det ikke kokes etter at jevningen has i. Den helles opp, drysse med sukker og avkjøles.

Fløte eller melk serveres til.

Plommechutney

1 kg utstenede plommer
500 gr epler
500 gr løk
500 gr tørkede aprikoser eller rosiner
1 ts støtt ingefær
1 ts allehånde
4,5 dl sylteeddik
Ca 400 gr sukker

Rens og vask frukt og løk. Skjær alt i små terninger. Bland det med 1/3 av eddiken og krydderet - men ikke sukkeret.
La massen koke forsiktig ca 1 time til alt er godt kokt. Spe med litt mer eddik hvis massen virker tørr.
Tilsett resten av eddiken og sukkeret. Mengden av sukker avhenger av hvor søt man liker chutneyen. Rør til alt sukkeret er oppløst.
Kok sukkeret videre til den har konsistens som tykt syltetøy, ca 1 time.
Fyll chutneyen på små, varme glass. Hell smeltet parafin over og bind glassene til.
Chutney brukes til retter av stekt kjøtt, kaldt kjøtt og karriretter.

Plommer med varm krem

2 porsjoner

300 gr plommer
1 ss Dansukker Sukker

Kremen
4 ss Dansukker Lys Sirup
2 ts smør
1 ts kanel, malt
1 stk stjerneanis
0,5 krm kryddernellik, malt
litt nymalt hvit pepper
2 dl crème fraîche

Del plommene i to og fjern steinene. Fordel plommene på to tallerkener med snittflaten opp. Ha på litt sukker.
Hell sirup, smør og krydder i en kasserolle. La koke et par minutter og tilsett crème fraîche. Det er viktig å røre hele tiden slik at kremen ikke skiller seg. Server den varme krydderkremen over plommene med krem eller vaniljeis til.

Plommemarmelade

2 kg plommer, helst syrlige
Ca 1,5 dl vann
1 kg sukker
1 ts sitronsyre

Skyll plommene. Dypfryste plommer må halvtines.
Legg plommene i en vidbunnet kjele. Tilsett vannet og la plommene koke uten lokk til steinene flyter opp. Ta steinene opp med en hullsleiv.
Bland i sukker og sitronsyre. La marmeladen koke friskt i 10-15 minutter. Øs litt av marmeladen på en kald asjett og la den stå kjølig noen minutter. Hvis marmeladen er blitt geléaktig, er den ferdig. Skum av alt skum.
Fyll den kokende varme marmeladen på rene, varme glass. Glassene må være helt fulle. Sett på tette lokk med det samme. Oppbevar kjølig.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2239


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!