Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gode påskeviner til kos og mat

Oppdatert: 25.03.2010 Publisert: 25.03.2010 Tema: Vin Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Vi har vurdert aktuelle viner til påske

Påsken står for døren og mange koser seg ekstra med god mat og drikke når de har fri. I de siste årene er det blitt veldig populært med pappviner i fjellet, og vi har her testet noen av de mest aktuelle, samt noen i flaske og i tillegg noen andre tips.

Vin til påske

Skal man kjøpe inn vin til påsken, ser man selvfølgelig hva man skal ha av mat. Men det er jo og mange typer som passer både til mat og på terrassen før eller etter. Lam er og mye brukt i påska, og vi har og noen forslag til det.
Men og hvitt kjøtt som feks kylling brukes mye. Da passer noe lettere viner, mens lammet krever mer smak og syre i vinen.
Vi hadde en liten testkveld i uka som var, hvor vi smakte 4 forskjellige røde viner. I tillegg har vi tidligere prøvd flere aktuelle viner.

Vinene

Rolling Shiraz 2007

Dette var en av de vinene vi tok i en felles test akkurat. Denne har jeg smakt før og det er en vin som overrasker. Og den finnes i 3 liter også.
Vinen er dyp rød, nesten lilla. Den har en nydelig, søtlig lukt av skogsbær med litt vanilje, men en smak som er noe forskjellig fra det man forventer pga lukten. Svak bærsmak med hint av vanilje syns vi. Rett og slett god. Smaken sitter ikke så lenge i men den er lett og balansert. En vin som vil passe til kylling, ost eller enkelt sagt en allround vin. Og selvfølgelig på terrassen.

Fakta Rolling Shiraz 2007

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Rolling Shiraz 2007
Pris: Kr 109,00 for en helflaske, og kr 369.- for 3 literen.
Varenummer: 55366
Varetype: Rødvin
Utvalg: Fullsortiment
Land/distrikt: Australia, New South Wales
Råstoff: 100% Shiraz
Alkohol 13,5 % vol
Sukker: 0,7 g/l
Syre: 5,6 g/l
Lagring: 6 mnd fatlagring, 2 mnd flaskemodning før salg
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Cumulus Wines
Konklusjon: En anvendelig rødvin. Til hvitt kjøtt, lette retter og kos.
Sjurhet på tunga: Litt
Henger på glasset: Ja
Peiskosfaktor: 4,25 i snitt hos oss

Canaletto Primitivo 2007

Dette var en av de andre overraskelsene. Denne vinen fikk vi og prøvd skikkelig og falt i god smak hos panelet. Denne kommer og i 3 liters.
Vinen er dyp rød og ser pen ut. Har ikke så mye lukt, men derimot masse smak. På denne var det mange kommentarer på smaken og plommer gikk igjen sammen med mandel og krydder. Dette er en solid og god vin som nok kan passe til det berømte lammet, men og andre ikke for tunge kjøttretter. Vinen har bra fylde og ikke så mye sødme. Ettersmaken sitter ikke så lenge i. Og vi fant og ut at denne ville passe til torsk, om noen har det i påska:)

Canaletto Primitivo 2007

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Canaletto Primitivo 2007
Pris: Kr 99,90 for en helflaske, og kr 349.90 for 3 literen.
Varenummer: 13754
Varetype: Rødvin
Utvalg: Distriktsortiment
Land/distrikt: Italia, Puglia
Råstoff: 100% Primitivo
Alkohol 14,0 % vol
Sukker: 1,0 g/l
Syre: 5,9 g/l
Lagring: 12 mnd fatlagring i små amerikanske eikefat
Lagringsgrad: Konsumferdig, men kan og oppbevares
Produsent: Casa Girelli
Konklusjon: En nydelig rødvin. Til lam, kjøttretter og kos. Men egentlig en ganske all round vin.
Sjurhet på tunga: Middels
Henger på glasset: Ja
Peiskosfaktor: 4,5 i snitt hos oss

Aventino Tempranillo 2007

Denne var den tredje vinen vi prøvde denne kvelden og er også en av de bedre vinene vi har smakt. Og den er ikke dyr.
Vinen er mørk rød og har litt lilla skjær i seg. Har mye lukt, bær og solbær + en lukt som vi ikke kan definere, men som og går igjen i smaken. Kanskje læraktig. Har en behagelig ung, fersk smak, med vanilje. Ikke så fyldig, men god for det. Ettersmaken sitter litt i.
Rett og slett en god og anvendelig vin.

Aventino Tempranillo 2007

Sakset fra vinmonopolet og vårt testpanel

Navn: Aventino Tempranillo 2007
Pris: Kr 100.- for en helflaske.
Varenummer: 43877
Varetype: Rødvin
Utvalg: Hovedsortiment
Land/distrikt: Spania, castilla y leon
Råstoff: 100% Tempranillo
Alkohol 13,0 % vol
Lagringsgrad: Konsumferdig, bør ikke lagres
Produsent: Bod. Santa ana
Konklusjon: En nydelig allround kjøttvin.
Sjurhet på tunga: Lite
Henger på glasset: Lite
Peiskosfaktor: 4 i snitt hos oss

Unødvendige fakta

Når vi smakte viner denne kvelden nøyde vi oss med smaking. Vi hadde lam til maten, men gjorde ett skikkelig arbeid etterpå. Og den store diskusjonen var den spesielle lukten/smaken som det var antydning til i Aventinoen. Våre kunnskaper er nok ikke gode nok til å definere denne, men denne vinen må være ett skoleeksempel for de som vil lære om denne smaken. Kanskje noen av mine lesere kan hjelpe her. Legg gjerne inn kommentar under.
Vi smakte og en JP Chenet Merlot etter maten. Denne vinen var mer folkelig, og er en rund og søtlig vin. Denne kommer vi tilbake til i en annen artikkel.

Noen andre anbefalinger

Vi har testet mye vin det siste året og vi har noen gode anbefalinger i tillegg å komme med nå før påske.

Til diverse kjøtt

Da Luca Primitivo Merlot 2008. Denne har vi testet før. Går greit til diverse kjøtt. Passer ypperlig til kosevin og har høy peiskosfaktor. Finnes i flaske + 3 liter. Les mer her:

Gran Feudo Reserva 2004. Nydelig vin som har vært favoritt hos oss tidligere. Går til lam og kos. Les mer her:

Allesverloren Tinta Barocca 2007. Dette er en vin som er veldig anvendelig til kjøtt. Lam og vilt. Var en favoritt tidligere hos kjøkkensjefen på en av byens bedre restauranter. Jeg har smakt den, men vi har ikke testet den i panelet.

Til hyttekosen

Det er mange pappviner som passer til hyttekosen, og da går vi ut fra at dere har en folkelig smak og trenger en vin til å kose seg med i sola. Noen kan jo selvfølgelig og brukes til maten!

Her er 2 anbefalte pappviner

Vini del Sole Primitivo 2007/2008. Vin med høy kosefaktor. Finnes i både flaske og kartong. Les mer her:

Doppio Passo 2007. Sødmefylt vin med høy kosefaktor og folkelig smak. Finnes i både flaske og kartong. Les mer her:

Avent. Denne er vi blitt anbefalt. ikke testet av panelet.

Og så 2 stk som bare er i flaske.
Reserva da Familia 2007. Perfekt vin til kos. I tillegg til kos vil den nok passe til kylling og lyst kjøtt, samt lam feks. Les mer her:

Cardeto Rupestro Sangiovese Merlot 2008. Vin med høy kosefaktor, men som og passer til kjøtt. Les mer her:



I forbindelse med at oss glade amatører blir mer og mer bevandret i vinverdenen, så innfører vi noen nye karakteristikker av vinene:
Sjurhet på tunga: Beskrivelse av tanninene. Mye sjurhet betyr mange tanniner.
Henger på glasset: Når en roterer vinen i glasset er dette hvor lenge den henger på siden. Har med fylde og alkohol å gjøre.
Peiskosfaktor: Her sier det seg selv. 1 til 6. Også populært kalt "sjekke faktor" blant de som er modus for det.

Om vårt testpanel

Dette er en vennegjeng med undertegnede i spissen som har ett helt vanlig og avslappet forhold til vin. Vi tester forskjellige viner på en folkelig måte, uten for mange fremmedord og tekniske uttrykk, som kanskje kan være ett alternativ til andre vintester i media. Disse er ofte preget av høy saklighet, unødvendige fakta, briljering med egne kunnskaper, nye viner fra slippene og nesten bare bestillingsutvalget. Vi vet at ikke mange gidder å bestille vin for bruk til maten på en fredagskveld.

Fakta
  • Vi er som regel 4-6 personer og har forskjellig bakgrunn. 2 med faglig bakgrunn innen mat og drikke, samt en kokk ved enkelte anledninger.
  • Vi tester vinene "live", dvs. Vi koser oss med vin og ofte mat til. Ikke som del av en vinsmaking med mange forskjellige viner.
  • Vi har egen kokk som disker opp når det er nødvendig og han føler for det.
  • Vinene blir prøvd til ymse mat og kommer som regel fra det vanlige utvalget på polet, ikke bestillingsutvalget.
  • Vi prøver og nyheter når det er noe interessant
  • Vi satser på viner i medium prisnivå, hvorav mange er kjente blant store deler av befolkningen.
  • Vi prøver å smake viner med folkelig smak, som dekker det meste av befolkningen og våre lesere
  • De som synes vi er for lite sofistikerte kan bruke andre medier
  • Vi kjøper vanligvis vinene selv.
  • Vi spytter ikke ut vinene
  • Jeg legger ut mange av inntrykkene som florerer over bordet, både seriøse og litt useriøse.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1853


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!