Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Gode råd for plukking og tilbereding av sopp

Oppdatertdato: 2016-09-03 Publisert først: 2010-09-01 Publisert: Tema: Sopp Forfatter: Fotograf: Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker. Kilder: Ingjerd Caspersen Kopperud, soppsakkyndig


August og september er høysesong for sopp. Her får du gode råd om plukking og tilberedning av sopp.

Utstyr:

 • En soppbok av ny dato (kunnskap om soppene er i stadig utvikling)
 • Luftig soppkurv (ikke plastpose)
 • Kniv og børste (man kan få kjøpt soppkniv med børste i ene enden og kniv i den andre)
 • Plastbokser
 • Eventuelt saks

Plukking:

 • Plukk ikke sopp ved trafikkerte veier, på søppelfyllinger/ avfallsplasser eller andre steder der det kan være brukt kjemikalier.
 • Sopp plukkes ved å vri de forsiktig løs fra underlaget. Små sopper, typisk traktkantareller, kan klippes med en vanlig saks.
 • Sopp man med 100 prosent sikkerhet vet at er spiselig, kan med fordel grovrenses på plukkstedet. Børst soppen ren for jord, del den på langs for å se om det er mark i den og reinskjær den. Skjær ikke i ukjent sopp som skal forevises på soppkontroll. Særlig er det viktig at stilkbasis er med på kontrollen.
  Ukjent sopp kan evt tas med på en soppkontroll. Norges sopp og nyttevekstforbund lager årlig oversikt over kontroller og annen aktivitet i hele landet. Gå til Norges sopp- og nyttevekstforbund - aktivitetskalender.

  Se også saken fra Giftinformasjonen Unngå å bli soppforgiftet
 • Ukjent sopp skal ikke blandes med kjent. Derfor er det lurt å ha med noen plastbokser (evnt. bærkurver) for å skille soppene fra hverandre.
 • Sjelden sopp bør få stå i fred.

BRUK OG TILBEREDNING AV SOPP

Generelt:

Plukket sopp er lettbedervelig vare. Tilbered derfor soppen så snart som mulig etter at den er plukket. Hvis den ikke skal tilberedes med en gang, kan den oppbevares kjølig et par dager hvis den legges utover på absorberende papir.

All sopp bør varmebehandles godt.

Sopp er tungt fordøyelig mat. Spis derfor ikke store mengder av gangen. Barn bør kun spise sopp i beskjedne mengder før 6-7 årsalderen.

Finrensing:

Børst soppen rein for jord, blad og barnåler. Hvis den er veldig skitten kan den skylles under vann, men dette bør unngås i størst mulig grad da smaken kan tape seg. Del soppen i passende biter.

OBS: En del matsopp må avkokes før steking/koking eller videre behandling. Sjekk derfor i en soppbok av ny dato for hvilke sopper dette gjelder.

Avkoking:

Soppen legges da i kaldt vann og kokes i minst 10 min. Kokevannet skal alltid kastes.

Steking av sopp:

Ha soppen i tørr panne og la den safte seg. La kraften fordampe. Soppkraften kan også helles fra og senere tilsettes i for eksempel en saus eller stuing. Når soppen har kokt tørr, tilsettes smør, salt og krydder. Stekt sopp kan benyttes som den er, som tilsetning i sauser, supper, eggeomeletter og gryteretter. Se kokebøker for oppskrifter med sopp.

Frysing:

Sopp kan fryses rå, avkokt eller stekt/sautert.

Råfryst:
Soppen deles i mindre biter og fryses i tett emballasje. Råfryst sopp bør benyttes i løpet av 3 måneder, da den lett tørker ut.

Frysing i egen kraft:
Soppen legges i en stekepanne eller kjele ved middels varme. La den safte seg og koke ca 15 minutter. Frys soppen i egen kraft. Hvis kraften dekker soppen i emballasjen vil den ha lang holdbarhet, minst ett år (forutsatt at emballasjen er tett og at det ikke er tilsatt fett).

Frysing av stekt/sautert sopp:
Mindre biter av sopp legges i varm panne med smør eller smør/olje. La det steke/koke til vannet er fordampet. Tilsett ev salt og krydder. Vær oppmerksom på at sopp som er stekt/kokt i fett ikke har lengre enn et par måneders holdbarhet på grunn av harskning.

Hermetisering:

Benytt samme framgangsmåte som for frysing i egen kraft. Når soppen har kokt i egen kraft i 10-15 minutter, fylles den i sterile glass (2/3 fullt). Sett på tett lokk og la glasset koke ca 1 ¼ time i kjele eller stekeovn. Hvis hermetiseringen er riktig utført og glassene oppbevares mørkt kan slik sopp oppbevares i flere år.

Tørking:

Mange sopper egner seg godt for tørking, særlig de som er tynne i kjøttet (typisk traktkantareller). Større sopp deles i tynne skiver på maks 3-5 mm. Soppen kan tørkes ved ulike metoder. Det finnes egne tørkeskap på markedet, men sopp kan også tørkes i stekeovnen ved maks 50º og døren på gløtt, på brett med absorberende papir plassert på gulv med varmekabler eller på en varmtvannsbeholder eller lignende. Sopp kan også tres på en snor og henges til tørk på et luftig sted.

Når soppen er helt tørr, skal den oppbevares i lufttett emballasje. Den vil da ha meget lang holdbarhet. Tørket sopp kan knuses og has i en matrett som smakstilsetning eller den kan bløtes i væske (for eksempel vann, kraft eller vin) og deretter tilberedes videre.

Nedlegging på olje eller eddik:

Små sopper eller biter av sopp kan kokes i vann og eddik i underkant av 10 minutter og legges ned på en god olje (for eksempel olivenolje) sammen med krydder eller i en krydret sukker/eddikblanding (sursyltes). Se i kokebøker for nærmere oppskrifter.

Salting:(vanlig i Finland og Øst-Europa)

La soppen koke i egen kraft i ca 10-15 minutter. Avrent sopp legges lagvis i egnet glass/krukke med grovt salt, ca 175 gram grovt salt pr kilo kokt sopp. La kraften renne av (ca 10-15 minutter). Legg en tallerken på toppen av fullt glass/krukke. Pass på at all soppen ligger i saltlaken som dannes. Oppbevares kaldt. Kan oppbevares i ca ett år. Vannes ut før bruk.

Kilde: Ingjerd Caspersen Kopperud, soppsakkyndig

Skogssopp i butterdeig


Prøv også Skogssopp i butterdeig.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 14.07.2005
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Soppgleder
Bildet er tatt av Soppgleder

Ingredienser

1 kg sopp
1 stor løk
1 fedd hvitløk
1 1/2 dl hvitvin
Smør
1 dl fløte
Persille
Frisk basilikum
Salt og pepper
ButterdeigFremgangsmåte

Dette er én av Soppgleders favoritter, som alltid vekker beundring og matglede. Her benyttes ingredienser som passer svært godt med mange sopp: fløte, hvitvin, hvitløk og løk. Det gir en fylde til soppmåltidet som de aller fleste setter pris på.

Finhakk løk og press hvitløk, og fres dette lett i smør.
Tilsett hvitvin.
Stek soppen gyllen (etter sammenkoking), og tilsett blandingen av vin/løk/hvitløk.
Tilsett fløte, og la det koke ned til 1/2 væskemengde.
Tilsett hakket persille, og smak til med salt, pepper og basilikum.
Del butterdeigplatene i to. Skjær forsiktig med en kniv langs ca 1/2 cm inn for ytterkanten, halvveis ned i deigen. Stek dem så i ovnen i henhold til oppskriften på pakken. Når de er ferdig stekt, kan man ta ut den indre delen av butterdeigplaten, slik at man får en "kiste". Fyll soppen oppi, og pynt med et par friske basilikumblader. Legg lokket halvveis oppå, og servér!

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 67,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,03 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,95.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:921

Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.