Gå til forsiden av matoppskrift.no

Godt og blandet

Oppdatert: 17.06.2004 Publisert: 17.06.2004 Tema: Rødvin Forfatter: Fotograf: Desken.no




Om solen titter frem også denne helgen har vi muligheten til å kose oss med bading og grilling. Som en følgesvenn kan det være godt med vin – og er man mange – mye vin. Vi kan anbefale tre 3-litere; 2 gode vintønner og 1 mer klassisk utseende bag in box. Vinene kommer fra så vidt forskjellige land som Bulgaria og Australia .

Bulgarsk renessanse
Pappvin får forkortelsen BiB i polets lister og betyr ”Bag in Box”. Men nå er det kommet en rødvin og en hvitvin på tønne. De rommer 3 liter og koster henholdsvis 319 og 310 kroner. Det er den bulgarske produsenten Domaine Boyar som har produsert innholdet som holder en svært høy standard. Bulgarerne har produsert vin i flere tusen år før romerne invaderte området og landets vinlover er datert 2000 år f. k, men er revidert siden… Domaine Boyar er i vekst og har kjøpt de beste av de gamle kooperativene og investert i moderne utstyr. Selskapet er blitt hedret med det høyeste kvalitetsstempel et bulgarsk selskap kan få: ”King Simeon II of the Bulgarians”. Vårt smakspanel konkluderte med at Bulgaria definitivt er i skuddet igjen – også på vinfronten.

Australsk krutt
Vi vil også anbefale Solora Shiraz - en svært god BiB fra Palandri i Margaret river i Vest-Australia – Australias yngste og raskest voksende vinprodusent. Klimaet i Vest-Australia kan sammenlignes med Bordeaux og resulterer i elegante, fruktige viner som Solora Shiraz 2002 er en god eksponent for. Palandri har tre vinserier: Solora, Palandri Estate og Palandri. Solora Shiraz er sammensatt av 67% druer fra Great Southern Region, 17 % fra Margaret River og resten fra Geographe. Resultatet er blitt en deilig variasjon. Ifølge Aftenpostens vinkjenner er vinen ”et typisk overflødighetshorn av smak og struktur. Dyp, rød farve, svært fyldig og bløt i stilen med mørke bærslag, bjørnebær og plomme. Og litt fasthet og friskhet i finish som gjør at den ikke blir for bløt og syltetøypreget i munnen”. (www.desken.no)

Mer om vinene:

Boyar Riesling Bag-in-Barrel – hvitvin
Produsent: Boyar Estates
Land/distrikt: Bulgaria
Druer: Rheinriesling, riesling Italico og Ugni Blanc
Alkohol: 11,5%
Pris: 309,90 (3 liter)
Lagring: 10 måneder på store brukte eikefat
Holdbarhet: 3-4 år (uåpnet…)
Serveringstemperatur: 8 til 10 grader
Smak og behag: Strågul farve, fruktig og frisk og med god fylde med lang ettersmak av eple.
Best til: Alene eller sammen med venner, til fisk og skalldyr, svinekjøtt og til milde oster.

Boyar Cabernet Sauvignon Bag-in-Barrel – rødvin
Produsent: Boyar Estates
Land/distrikt: Bulgaria
Druer: Cabernet Sauvignon
Alkohol: 12,5%
Pris: 319 (3 liter)
Serveringstemperatur: 16-18 grader
Smak og behag: Mørk rød, duft av plomme og kirsebær, frisk og fruktig med hint av søte bær og svakt krydderpreg.
Best til: Villsvin, de fleste kjøttretter, pizza, pasta og alene eller sammen med gode venner.

Solora Shiraz – rødvin
Produsent: Palandri Wines
Land/distrikt: Australia, Western Australia
Druer : Shiraz
Alkohol: 14%
Pris: 359 (3 liter)
Holdbarhet: Drikkes ung
Serveringstemperatur: 16-18 grader
Smak og behag: Dyp mursteinsrød farve, duft av plommer, bjørnebær og hint av hvit pepper som også gjenspeiles i den lange runde smaken og bløte tanniner som gir en litt utradisjonell ettersmak.
Best til: De fleste kjøttretter, kylling, kalkun, and og lam.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:287


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!