Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grandis guiden

Oppdatertdato: 21.08.2017 Publisert først: 26.01.2007 Tema: Pizza Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Grandiosa.no Kilder: Grandiosa.no


I disse dager når studentene igjen tømmer frysediskene for Pizza i nærområdet vårt, er det på tide med en oppdatering av Grandis-guiden min. Det er nå kommet flere varianter med oppgradert innhold, samtidig som vi har testet den nye typen som er Nybakt med Skinke.
Men selv med disse nye typene bør en investere i litt ekstra fyll og ost på Grandisen, for fortsatt blir de mye saftigere, bedre og faktisk sunnere med en dash av add-ons før den forsvinner inn i ovnen.

Jeg har prøvd og samlet opp mange tips gjennom årene og forslag til forskjellige variasjoner av fyllet på en grandis. Og husk at de fleste grandis elskere har sin egen versjon av denne pizzaen. Men først skal jeg se på litt grandis fakta.

Grandis fakta
Årlig selges det over 20 millioner av denne pizzaen, som har utviklet seg til å bli et kultprodukt. Og den har historie helt tilbake til begynnelsen av 80-tallet.
På 80-tallet utviklet den seg sakte, men sikkert til en folke-pizza. Likevel var det først på 90-tallet at salget virkelig tok av, og Grandiosa ble et fenomen i norsk matkultur. I perioden 1993–2000 ble salget mer enn fordoblet. Fra 2001 til 2011 doblet salget av Grandiosa seg igjen målt i forbruker-kroner. Dette kom blant annet av at Grandiosa ble lansert i flere nye, populære varianter.
Samtidig som flere nye varianter er blitt lansert, er flere av de gamle og forandret gjennom årene. Grandiosa har og i perioder engasjert folk på internet, i sosiale medier og gjennom populære sanger som f.eks. denne som alle husker. Her i originalversjonen!





Men først litt teknisk for dere som er usikre.

Steking av grandisen


Steking av plain grandis: Sett stekeovnen på 225 grader og ta ut alle plater og rister. Grandisen tas ut av pakken og av plasten og legges på en rist eller det som går like greit på en av platene inne i stekeovnen. Jeg anbefaler å ha ett bakepapir under.

PS:
På mange av variantene står det at de ikke anbefaler varmluftsovn, men hos oss som har det, er det ikke noe problem. Vi bruker en såkalt pizza innstilling på den. Men selvsagt kan en jo steke ved vanlig over og undervarme i en varmluftsovn, er jo bare å skru av vifta.

Når ovnen er 225 grader så sette grandisen inn på midterste ribbe og står der i 10-15 minutter, men følg med noen ovner er raskere enn andre og man kan se på osten når den begynner å boble og se gylden ut er den ferdig. Om man ønsker en mer sprø bunn, ta vekk bakepapiret halvveis i stekingen. Pizzaen tas ut og deles opp i ønskede biter, krydre etter behov. Og grandis passer godt sammen med iskald cola, en god stol og en film på tv'en.

Og denne fremgangsmåten gjelder for de fleste grandisene i normal størrelse, men for nybakt, fullgod, glutenfri, vår hjemmelagde og take away er det små avvik. Fremgangsmåten er hentet fra pakningene:

Grandiosa plain, pepperoni, nachos, kjøttdeig/løk, 4 oster, biff/løk eller kjøttboller.
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten - sett pizzaen på rist midt i ovnen.
3. Stek ved 225°C i 10-15 min til osten er gyllen og smeltet.

Grandiosa nybakt:
1. Fjern den sorte platen og legg pizzaen på bakepapir på rist mens den er fryst.
2. Forvarm ovnen til 230 °C, varmluft ( event 250 °C over- og undervarme)
3. Stek i 8-12 min på nederste nivå, til osten er gyllen og smeltet.

Grandiosa fullgod, en mindre pizza:
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten - sett pizzaen på rist midt i ovnen.
3. Stek ved 225°C i 8-12 min til osten er gyllen og smeltet.

Grandiosa helmax:
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten og legg pizzaen på bakepapir og rist midt i ovnen.
3. Stek ved 225°C i 12-15 min til osten er gyllen og smeltet.
4. For ekstra sprø bunn - ta bort papiret etter 6 min.

Grandiosa glutenfri:
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten - sett pizzaen på rist nederste del i ovnen.
3. Stek ved 225°C i 15-18 min til osten er gyllen og smeltet.

Grandiosa vår hjemmelagde:
1. Varm opp ovnen til 225°C
2. Ta av plasten - og legg dypfryst pizza i en langpanne med bakepapir
3. Stek 16-22 min midt i ovnen til osten har blitt gylden rundt kanten.

Grandiosa take away:
1. Varm opp ovnen til 225 C
2. Ta av plasten og fjern platen under pizzaen. Sett pizzaen på bakebrett med bakepapir.
3. Stek pizzaen i 12 - 15 minutter midt i ovnen. Steketiden kan variere fra ovn til ovn.

Litt om priser

Prisen på grandis er heller ikke som den var, men den er ofte på tilbud så det lønner seg å følge med i tilbudsavisene og være tidlig ute. Vi bor som sagt like ved siden av UIA i Kristiansand, og nå rundt studiestart tømmes pizzadiskene fort.
Her er litt raskt snittpris (ikke tilbud) på de fleste grandiosaene regnet ut på en liten porsjon, dvs 250 gram. Men selvfølgelig må du doble om du spiser en hel alene.
Ett tips er å drikke eller spise noe snacks før maten, da er en halv pizza nok.
Prisene er snitt fullpris fra flere butikker, men dette varierer mye pga tilbud

Plain grandis: 250 gram koster kr 16,25 i snitt
Grandiosa pepperoni: 250 gram koster kr 19,25 i snitt
Grandiosa kjøttdeig og løk: 250 gram koster kr 29.- i snitt
Grandiosa hot nachos: 250 gram koster kr 29.- i snitt
Grandiosa biff og løk: 250 gram koster kr 24.- i snitt
Grandiosa Vår Hjemmelagde med skinke: 250 gram koster kr 29.- i snitt
Grandiosa helmax pepperbiff: 250 gram koster kr 31,25 i snitt
Grandiosa glutenfri: 250 gram koster kr 29,25 i snitt
Grandiosa vår take away: 250 gram koster kr 34.- i snitt
Grandiosa fullgod: 250 gram koster kr 39.- i snitt
Grandiosa Nybakt med Skinke: 250 gram koster kr 32,75 i snitt


Tips til å spare penger på pizzamenyen

  • Kjøp den originale plain grandis på tilbud. Den kommer ned i 8-10 kr for 250 gr
  • Kjøp inn en stor hvitost, norvegia ol på tilbud.
  • Kjøp inn litt rimelig skinke, kyllingkorv, andre pølser med smak
  • Litt tomat, paprika og en boks pizzakrydder.
Så istedenfor å kjøpe dyre pizzaer, bruk den originale og legg på add-on selv.

Feks til en halv pizza: 50 gr ost, 50 gr skinke og 0,5 tomat.
Dette koster da ca 8 kr ekstra, og vil si at 250 gram grandis original på tilbud med skinke, ost og tomat kommer på ca kr 25.-



Liten test av Grandiosa Nybakt

Den siste grandiosaen som er lansert er nybakt. Vi testet den med skinke og det er en pizza som er litt annerledes enn de vanlige. Men som vi alltid gjør, er det her og rom for ekstra topping og ost, i vårt tilfelle skivet kylling pølse og 10 skiver jarlsbergost.

Hos oss ble den stekt på varmluft, nederste rille, bakepapir og 230 grader. Og med ekstra ost og kylling pølse.
Vi tok den ut etter 14 minutter og lot den stå på bakepapiret 2 minutter. Delte så opp og serverte med en rømmeklatt på toppen.
Smak
Bunnen ble mer som slik italiensk pizza, men god. Blåste litt opp langs kanten men ikke på midten. Smaken er ganske lik de andre, men bunnen smaker mer som restaurantpizza eller hjemmelagd. Pizzaen funket veldig bra med ekstra toppings og anbefales. Den er noe dyrere enn den vanlige og sikkert ikke på tilbud så ofte som de vanlige.

Grandis tilbehør

Jeg tror nok mange pleier å legge på litt ekstra ost eller skinke ++ på grandisen. Med litt ekstra på toppen blir den mye bedre, rett og slett. Selv om kanskje ikke pizzaekspertene hos Orkla vil innrømme det.
Under er det listet opp forskjellige tilbehør og tips til hvordan man kan forvandle en litt kjedelig grandis til en ekte gourmetpizza på studenthybelen uten for mye utgifter.

Som en basic fremgangsmåte. På en frossen grandis som ligger klar til steking:
Legg over ca 8 skiver strimlet kjøttpålegg.
1 tomat i tynne skiver og evt noen paprikaskiver
Og så 8-10 skiver ost som og kan strimles eller evt som raspet ost.

Stek på samme måte, men på slutten skru ned til under 200 grader og la den stå 2-4 ekstra minutter slik at midten av pizzaen blir varm gjennom.

Varianter


Prøv disse variantene av grandisen, noen av dem har jeg lånt fra en tidligere studentmatside gaffel.nu.

Grandis på mange måter


Versjon 1:
1 stk Pizza Grandiosa
1/4 stk ananas
1/2 stk rød paprika
1 stk tomat skåret i tynne skiver
litt revet ost, ca tilsvarende 100 gram
litt krydder etter eget ønske

Versjon 2:
1 stk Pizza Grandiosa
1/2 Boks med hermetisk mais
8-10 skiver Ost

Versjon 3:
1 stk Pizza Grandiosa
Mer ost ( det er ikke så mye ost å skryte av på disse grandisene.. ) 8-10 skiver ca
Noe kjøtt... ( kjøttpålegg er bra, kokt skinke, pepperoni osv )
Noe Krydder... ( oregano ? )
Sopp ( lenge leve hermetikk )

Versjon 4:
1 stk Pizza Grandiosa
Dressing, rømme, stekt løk, tacodipp eller olivenolje helles på etter steking.

Versjon 5:
1 stk Pizza Grandiosa
Ekstra pølseskiver. Bruk de avanserte med stilig navn og mye smak. For eksempel pepperoni, bratwurst, chilipølse osv
Ekstra ost. Gjerne jarlsberg, er mye bedre enn norvegia. 8-10 skiver minst

Fremgangsmåte for alle over
Varm opp ovnen til 225 grader.
Ha valgfritt fyll på pizzaen og ha inn i ovnen.
Stek ca 12-15++ minutter. Avhengig av fyll.
Bruk midterste ribbe.
Server med iskald cola og netflix.

Grandis amerikanis


en Grandiosa
1 boks mais
6-8 ferske champignon
1 purreløk
1 paprika
ferdig revet Jarlsbergost (evt. annen ost), ca 100 gram
1 liten boks skinke
olivenolje

Hvordan gjøre en Grandiosa om til en ekte amerikansk deep-pan pizza:

- tin Grandisen
- skjær halvparten av skinken opp i små terninger
- surr champignon + purreløk + paprika i olivenolje
- tilsett halv boks med mais + skinken i blandingen
- det hele legges oppå Grandisen
- strø 200-300 g med revet ost over det hele
- stekes på rist ellers risikerer du at pizzaen blir rå inni

Dette er en porsjon som er nok til ca 2 sultne nerder.
Serveres med rømme og 1,5 liter med Cola(American champagne).

Grandis delvis vegetaris


Du tar en grandis,
1/4-1/3's grønnsakspose med "amerikansk blanding",
ca. 100g. kjøttdeig
og litt ekstra revet ost.

Lyst å prøve en ny vri på grandis'n?
Varm grønnsakene i en mikro om de er frosne, legg de jevnt utover grandisen. Spe på med de 100 g'ene med kjøttdeig og dekk det hele med litt ekstra ost.
Om det er ønskelig kan det legges paprika-strimler og løk-ringer oppå osten igjen..
Stekes på vanlig måte men litt ekstra tid på slutten

Anbefalest!!

og denne fra nettsiden, Espens hybelmat, som heller ikke eksisterer lenger.

Hjemmelaget pizza a la Grandiosa


1 hel pizza Grandiosa vanlig eller pepperoni
100 gr gul ost
2 tomater i skiver
1 dash salt og annet krydder alt etter smak
100 gr skinke av en eller annen sort. Kan også bruke salami
1 stk liten boks mais
1 stk liten boks ananas ferdig oppdelt

1) les gjennom hele oppskriften først og sett ovnen på 225 grader.
2) ta pizzaen ut av pakningen
3) del tomatene i skiver
4) fordel tomatene, maisen, ananasen og skinken jevnt utover.
5) Husk å tørke tomatene, maisen og ananasen på et håndlke eller lignende. Hvis du ikke gjør det, blir pizzaen dvassen og myk pga all vannet o.l. Men hvis du liker dvassen pizza så dropper du dette punktet
6) Riv osten og putt det på pizzaen.
7) Sett pizzaen inn i ovnen og la den stå der til den ser ferdig ut (alt etter smak)
8) når pizzaen er ferdig krydrer du med det du vil til du får den riktige smaken
9) Slå av ovnen!

Grandis gourmetis versjon_2


1 pizza grandiosa
1 glass/boks artisjokkhjerter
10 stk svarte oliven, delt i 2
100 gr revet ost
1 god dash oregano eller pizzakrydder

Del artisjokkhjertene i to og legg disse på pizzaen sammen med stenfrie svarte olivener og rikelig med revet ost. Dryss over oregano eller pizzakrydder.

Stek etter anvisningen på pakken.

Server med grønn salat og litt av artisjokkhjertene.

Andre pizzatyper og næringsinnhold

Sammenligning av de forskjellige frossenpizzaene kan gjøres i mitt system for ingredienser.

Pizza sammenligning
Hvor man enkelt kan sammenligne næringsinnhold.

En liten test av de forskjellige pizzaene er i planene mine og jeg sier ifra på FB siden til matoppskrift.no når den legges ut, og selvfølgelig på studentmatsiden:

Studentmatside med søk etter oppskrifter som er enkle, rimelige og går fort.

Og til slutt:
Har dere en god versjon av grandisen, send den gjerne til meg og jeg legger den ut.





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:151





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.