Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gresk salat som må prøves!

Oppdatert: 27.10.2014 Publisert: 27.02.2006 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Kim Holthe, Alf Børjesson, Knut Pettersen




Som ferieminne fra Hellas og flere greske øyer, er den greske salaten noe av det som vi har tatt med oss hjem. Det er flere navn og variasjoner av denne, men godt smaker det allikevel.
Disse forskjellige salatene er enkle å lage, og passer fint som en forrett, tilbehør eller som en egen smårett/kveldsrett.

Her noen av mine oppskrifter på disse. Det er flere forskjellige versjoner av den vi forbinder med gresk salat, men også andre gode salater med greske aner

Gresk bondesalat

4 personer

2 grønne paprika
2 løk, gjerne rødløk
4-5 tomater
200-300 g slangeagurk

Dressing:
1 1/2 ss vineddik
2 krm salt
1 krm pepper
3-4 ss olivenolje
200 g fetaost
15-20 svarte oliven
oregano

Del paprikafruktene på langs. Fjern kjernhuset, skyll dem og skjær dem i strimler. Skrell løken og skjær den i skiver. Skyll tomat og agurk, skjær tomatene i båter eller skiver, agurken i staver eller tynne skiver.

Legg fetaosten i kaldt vann dersom den er salt. Legg grønnsakene i en vid bolle, eller lag porsjonsanretninger. Del fetaosten i mindre biter.

Bland vineddik, salt og pepper. Tilsett til slutt oljen. Hell dressingen over grønnsakene. Fordel fetaosten over salaten. Legg på oliven og dryss over frisk klippet eller smuldret oregano.

Server salaten med brød.

Gresk tomatsalat

4 porsjoner

1 stk lollo rosso salat, evt andre salattyper
6 stk tomater i grove terninger
2 stk vårløk eller en halv purre
2 ss hakket frisk basilikum
oliven
fetaost i grove terninger
4 ss olivenolje
2 ss vinedikk
salt
grovkvernet pepper

Riv salaten i biter og bland alle ingrediensene rett før servering.

Salat med fetaost, løk og agurk

4 porsjoner

200 g fetaost
6 vårløk i skiver
18 cm agurk
en bunt grovhakket dill
2 ss olivenolje
1 ss vineddik
havsalt
nykvernet svart pepper

Smuldre fetaosten i en bolle og tilsett vårløken.
Skrell agurken, del den i to på langs og fjern frøene med en teskje. Skjær halvdelene i 1 cm tykke biter og ha dem i bollen.
Tilsett hakket dill, olivenolje, eddik, salt og pepper. Vend salaten forsiktig, og server.

Varmt brød smaker godt til denne salaten.

Min versjon av Gresk bondesalat

4-6 porsjoner

3 tomater i skiver
1 agurk i skiver
1 løk i skiver
2 grønne paprika i halve skiver
2,5 dl oliven. Grønne eller svarte. Grønne er mildere.
200 g fetaost
1 1/4 dl olje
litt vineddik
oregano, salt og pepper

Legg tomat, agurk, løk og paprika i en skål.
Salte. pepre og strø over oregano.
Legg på oliven og feta osten i skiver eller i terninger.
Hell over olje og vineddik.

Denne salaten kan serveres alene som en alternativ middag med brød eller som tilbehør til feks stekt kylling.

Squashsalat (Kolokythakia Salata)

4 porsjoner

500 g små ferske squash
6 ss fruktig olivenolje
2 ss sitronsaft
1 ss hakket frisk persille eller dill
salt
nykvernet pepper

Skjær skalkene av squashen. Skrubb dem lett under rennende kaldt vann. Legg dem i kokende, lettsaltet vann, 1 ss salt pr. liter, og kok dem i 10-12 minutter eller til de så vidt er møre. La dem renne av og legg dem på serveringsfat.

Pisk sammen olje, sitronsaft, persille, 1/2 ts salt og litt pepper. Drypp dressingen over squashen.
Squashsalaten smaker best varm, men kan også serveres romtemperert.

Gresk salat

Salatblad, gjerne litt blanding
1 dl sorte oliven
15 sherrytometer
1 - 2 dl fetaost i terninger
1 rødløk
Nymalt sort pepper

Pynt:
Friske urter f eks basilikumblader

Prøv gjerne denne, enten som selvstendig rett eller som tilbehør. Riv salaten i biter og bland med oliven, halve tomater og fetaost. Skjær rødløken i ringer og fordel det over salaten sammen med nykvernet pepper. Pynt med urter.

Gresk salat med biffstrimler

2 porsjoner

300 g biffkjøtt i strimler
ca. 1 ts gresk krydder
2 ss olivenolje
1 glass/boks tzatziki
(ca. 2 dl) 1 tomat i skiver
1/2 glass fetaost i marinade
ca. 3 salatblader
ca. 8 sorte oliven
1 baguette

1. Krydre biffkjøttet og stek det på middels varme.
2. Anrett salaten på et fat med tzaziki i bunnen og tomat, snittet salat og fetaost over.
3. Strø på biffstrimler og oliven til slutt. Server med brød.

Tzatziki hører med til gresk og tyrkisk mat. Du kan lage den selv, eller kjøpe den ferdig på glass eller på boks i de fleste butikker.

Tomatsalat med poteter

4 porsjoner

500 g fullmodne tomater
300 g kalde, kokte poteter
3 løk
3/4 dl olivenolje
1 ss smør

Dressing:
3/4 dl olivenolje
1 1/2 ss sitronsaft

Tilbehør:
reven parmesan
salt
pepper
oregano

Tomatene og potetene skjæres i tykke skiver. Løken skrelles, skjæres i ringer og brunes i blanding av smør og olje.
Tomat- og potetskivene legges skiftvis i et rundt, halvdypt fat. Dressingen blandes godt og helles over. La salaten stå og trekke ca 30 minutter. Legg den brunede løken i en pen haug midt i fatet. Løken behøver ikke være varm, og dryss eventuelt mer oregano over.

Salaten passer godt sammen med både fiske- og kjøttretter.

Bønnesalat (Fasolia Salata)

4 porsjoner

250 g tørkede hvite bønner
3-4 sjalottløk i tynne skiver
3 ss persille, hakket
6-7 ss olivenolje
saft av sitron
salt
pepper
svarte oliven
2 hardkokte egg i båter

Bløtlegg bønnene natten over i rikelig kaldt vann. Sil av bløtevannet, skyll bønnene godt og ha dem i en kasserolle med rikelig vann. Kok opp, ta av skum på overflaten og la bønnene småkoke på svak varme til de er møre, ca 1. time. Vil av kokevannet like før de skal de skal serveres og ha bønnene i en bolle sammen med løk, persille og 2-3 ss av kokevannet.

Pisk sammen olje, sitronsaft, 1/2 ss salt og pepper. Drypp dressingen over bønnene og bland forsiktig. Legg opp bønnesalaten på tallerkener og pynt med oliven og eggebåter. Server brød til eller server salaten som tilbehør.

Og som tilbehør kan det anbefales gresk olivenbrød.

Gresk olivenbrød

1/2 pk. (25 g) gjær
2 1/2 dl lunkent vann
1/2 ts salt
3 ss olivenolje
1 egg
ca. 350 g (ca. 6 dl) hvetemel
75 g stenfrie grønne oliven

I stekeovnen: 225 °C, ca. 25 minutter

Brødet smaker godt til en gresk salat, Tzatziki og grillmat. Rør gjæren ut i det lunkne vannet og rør inn de andre ingrediensene. Elt deigen slik at den blir glatt og passe fast og slipper bollen. Sett deigen til heving under plast på lunt sted ca. 1 time. Elt deigen på bakebordet og trill ut til et rundt brød. Etterhev under plast ca. 15 minutter.Stek brødet midt i ovnen, avkjøl på rist.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:527

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Gresk salat (Horatiki Salata).
Gresk salat (Horatik...
Prøv også Gresk bondesalat.
Gresk bondesalat...
Prøv også Gresk salat med biffstrimler.
Gresk salat med biff...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!