Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grill til SanktHans

Oppdatert: 21.06.2013 Publisert: 21.06.2010 Tema: SanktHans Forfatter: Fotograf: Alf Børjesson, Ragge Strand, Eksportutvalget for Fisk




Sankthans kvelden er en av de mest benyttede grillkvelder om sommeren. Det er den dagen da mange reiser på sjøen eller ut til samlingsplasser med sankthans bål, god mat og drikke. Og jeg vet at mange ikke gidder å lage mye styr ut av grillingen, men tar med seg de vanlige pølsene, burgerene, salaten, potetsalaten og ferdig med det.
Men, det går an å lage en liten spiss på de vanlige tingene og hvorfor ikke prøve i år med litt ekstra som ikke lager mer arbeid. Mye av den vanlige grillmaten blir så mye bedre med litt ekstra omtanke og planlegging.

Det kan være lurt å følge de vanlige grilltipsene mine på grillsider, Men følgende kan jo være en ide:

Pølser

Pølser du kan velge mellom:
Løkpølser
Bratwurst/Bratwurstgrill
Hvitløkspølser
Ostepølser
Pepperpølser
Frankfurter
Chilipølser
Grillpølser
Pølser med baconskiver

Beregn 2-3 pølser per person

Praktisk talt alle typer pølser egner seg til grilling. Men med en varm grill kan det lett skje at pølsene sprekker. Det kan du unngå ved å lage et par, tre snitt i hver langside av pølsene før du legger dem på grillen. Helt sikker mot sprekk er du hvis du velger grillpølser - de er nemlig skinnfrie. Uansett pølsetype, så er det viktig at du snur pølsene ofte. Både for å unngå sprekk og at pølsene blir svidd.

Tips til tilbehør:

agurk, ananas, bacon, baguetter, bakt potet, chilisaus, fransk dressing, hvitløk, italiensk salat, ketchup, kinakål, loff, lomper, løk, mais, oliven, paprika, pommes frites, potetsalat, purre, pølsebrød, rekesalat, revet ost, rødbeter, rømme, salat, sennep, sjampinjong, sommersalat, sylteagurk, thousand island, tomater, vestkystsalat.

Hva med en enkel variasjon av hamburgere?

Grillburgere

4 porsjoner

6-8 hamburgere
6-8 baconskiver
2-4 ss grillolje
1/2 salat, finsnittet
2 tomater
1 løk
1/4 agurk
dressing
6-8 hamburgerbrød

Surr baconskivene rundt burgerne.
Pensle burgerne med grillolje og grill dem i ca. 3 minutter på hver side.

Grillspyd er smakfult og godt. Man kan variere i det uendelige her, og de kan gjøres ferdige før en reiser til sankthans festen.

Enkle grillspyd

Kjøtt du liker, som:
Biff
Kylling
Pølser (med bacon)
Svinekjøtt

sopp
paprika
andre grønnsaker som egner seg til grilling

Grilling er en fantastisk ting, sommmer som vinter. inne har man bordgriller, og ute har man gjerne store monstre med gass og kull. Tre spydene fulle av mat og grill i vei.

Tips:
Bitene bør være like store for å få det jevnt grillet
Mariner gjerne kjøttet i god tid før grilling
Ikke putt for mye mat på spydene, det vil ta lang tid å gjennomsteke kjøttet om det ligger for tett Pass på håndtakene om de er av tre, de KAN ta fyr!

Blandings grillspyd

400 g ytrefilet av okse
400 g svinefilet
4 stk smakfulle pølser (frankfurter, oste, chili)
2 paprika. Gul og rød.

Marinade
1/2 dl rødvin
1/2 dl olje
1 ts paprikapulver
1 ts dijonsennep
1 ss revet rå løk
salt og pepper

Skjær kjøttet i terninger, pølse i biter og legg det i en sammenpsiket marinade i ett par timer. Tre kjøtt, pølse og paprikabiter vekselvis på grillspyd. Grilles ca 3-4 minutter på hver side.Pensles med marinaden. Serveres med bakt potet og en grønn salat.

Grillspyd med laks

400 g laksefilet
1 liten purre
8 småløk
olivenolje
salt
pepper
frisk timian
grillspyd

Skjær laksen i terninger på 2 - 3 cm.
Del løken i to og skjær purren i biter på 2 cm.

Træ ingrediensene på grillspyd og pensle dem med olivenolje.
Grill spydene på god varm grill. Dryss over salt, pepper og friske blader av timian når de er ferdig grillet.

Pølsegrillspyd

500 g pølser, gjerne med ost, chili, løk
1 paprika
4 småløk evt. løk i båter
4 skiver bacon

Del pølser og grønnsaker opp i passe biter og træ pølser og grønnsaker vekselvis på spydet. Surr gjerne baconskiver rundt pølsebitene eller grønnsakene eller rull dem sammen og tre på spydene. Pensle evt. med grillolje.

Og til alle disse forslagene passer det fint med en enkel salat, potetsalat eller annet hvis det ønskes. Jeg vil og anbefale å bruke grillolje og riktig krydder. Se mine grillsider for mer informasjon. Ha en riktig hyggelig sankthans.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:289


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!