Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grillfest meny

Oppdatert: 08.08.2012 Publisert: 04.08.2009 Tema: Svin Forfatter: Fotograf: Godfisk, Ragge Strand, Astrid Hals




Når en skal ha grillfest er det mye godt en kan servere. Og hvorfor ikke prøve noe annet enn de vanlige koteletter eller hamburgere. Det er heller ikke så mye mer arbeid med noe annet, og man kan lage mye ferdig på forhånd.

Jeg har satt sammen 2 grillfestmenyer, en med kjøtt og en med fisk. Husk også mine grillsider med masse oppskrifter på grillmat.

Meny 1

Gresk potetsalat (Patatosalata)
Flintstek på grill med schaschlik-saus og bakte poteter
Grillet frukt

Meny 2

Sjømatspyd på grill med salat og brød
Vaniljeis med irish coffee

Meny1

Gresk potetsalat (Patatosalata)

6 personer

1 kilo poteter
1 dl olivenolje
1 stor løk
Saften av 1 sitron
Finhakket persille
Salt
Pepper

Kok potetene med skallet på. Skrell og skjær potetene i skiver og legg disse i en skål. Bland oljen, sitronsaften, persillen, saltet og pepperen sammen med løken som er skåret i skiver. Hell blandingen over potetene, bland godt og server.
Egner seg ypperlig som forrett.

Flintstek på grill med schaschlik-saus, salat og bakte poteter

4 personer

2 mellomstore flintsteker, tynne
salt
pepper
2 ss tomatpuré
2 ss ketchup
2 ts karripulver
2 fedd knust hvitløk
2 ts grovmalt svart pepper
1 dl appelsinjuice

Hvis det er svor på steken, må du snitte opp kanten, spesielt rundt kulebeinet, ellers vil flintsteken vrenge seg på grillen. La den bli romstemperert og vel så det før du griller.

Salte og pepre kjøttet, legg det på grillen og prøv å få det godt svidd. 5-10 min på hver side. Når det pipler ut kjøttsaft på oversiden bør den få 2 min. Til. Deretter snur du steken og lar den grille 2 min på baksiden. La hvile 4-5 min.

Bland ingrediensene til sausen som skal ha en dominerende, kraftig smak av svart pepper. Spe med appelsinjuice til konsistensen er riktig. Fordel sausen på kjøttet og del opp.

Grillede poteter
Poteter har mange variasjonsmuligheter på grillen. Vanligst er å bake dem hele i folie. Lag et snitt i toppen. Pensle med olje og dryss med salt. Pakk inn i folie og legg i glørne. Beregn ca. 30-60 min., avhengig av størrelsen på poteten.

- Det går selvsagt fortere å dele poteten i to eller fire, eller i skiver. Vil man ha litt ekstra smak og et lekkert sprøtt skall, kan man pensle potetskivene med olje og drysse på krydder (evt. Timian, rosmarin, oregano) og legge dem på risten uten eller oppå smurt folie på slutten av steketiden for annen grillmat.

Eller prøv denne varianten til 4 personer

Foliebakte Italienske poteter

3 medium store poteter ca 450 g tilsammen
2 ts olivenolje
1/4 ts tørket timian
1/4 ts tørket oregano
1/8 ts tørket rosmarin
1/8 ts hvitløkpulver
1/8 ts paprikapulver
2 ss frisk raspet parmesan

Kutt til en stor bit aluminiumsfolie. Del hver potet som er vasket i 8 på langs. Legges i midten av folien og dryss over olje. Knus alle urtene i en morter og dryss de over. Tett igjen folien og legg den på grillen. Bruk medium varme. La ligge i ca 30-40 minutter til poteter er møre. Åpne pakken og rist. Dryss over parmesan og pakk igjen. Grill enda 5 minutter. Server varmt.

Grillspidd med frukt

Til dessert anbefaler vi frukt på grillspidd. Jordbær, ananas, bananer, epler og druer egner seg godt å grille. Skjær frukten opp i passe store terninger (jordbær og druer kan være hele) og træ dem på grillspidd. Pensle dem gjerne med litt honning og en søt likør. Strø litt sukker på mens de ligger på grillen. Grilltiden for fruktspidd er ca. 5 min. avhengig av størrelsen på bitene. Server grillet fruktspidd alene eller sammen med iskrem.

Eller

Grillede eksotiske frukter

1 mango
1 papaya
3 skiver frisk ananas
2 bananer med skall
3 ss smør
2 ts melis

Del mango og papaya i båter og ananas i skiver. Del bananene i to på langs, behold skallet på. Pensle alt med smeltet smør tilsatt melis. Grilles ca. 3-5 minutter på hver side.
Dressing:
Bland 2 dl crème fraîche med 1 ss melis, fruktkjøtt av 2 pasjonsfrukter og litt hakket sitronmelisse.

Meny2

Sjømatspyd på grill

4 personer

600 g filet av breiflabb og laks eller anna fast fisk.
1 syrlig eple
8 sherrytomater, (minitomater)
8 småløk
3-4 friske sjampinjonger
Eller:
Filét av torsk, uer eller rødspette
+ ferske reker, 1-2 sylteagurker og hermetisk sølvløk.
Rød og grønn paprika er også godt .

Skjær opp ingrediensene i litt store biter. Tre biter av fisk og grønnsaker på grillspydet. Pensle grillspydet med olje eller smeltet smør eller grillsaus.

Grillspydet kan også legges i marinade ca. 1 time før det skal grilles. Serveres med ferskt brød/baguetter og en knasende grønn salat.

Knasende grønn salat

1 halv isbergsalat hakket
2 håndfulle friske spinat blader
4 vårløk hakket
10 cm agurk i biter
1 grønn pepper i tynne strimler

Dressing:
2 ss olivenolje
2 ss epleddik
1/2 ts hvitløksalt

Bland alt til salaten sammen i en stor bolle. Dressingen røres sammen i en kopp og røres inn i salaten før servering

Vaniljeis med irish coffee

6 personer

1 liter god vaniljeis (alt går ikke med)
3 dl sterk kaffe, nytraktet
4 ss irsk whisky
1 ss damerarasukker
evnt. kjeks eller kransekakebiter til servering.

Legg to eller tre iskuler i hver serveringsbolle. Bland sammen kaffe, whisky og sukker og hell det direkte over isen.

Serveres straks, gjerne med kjeks eller kransekakebiter.

God appetitt!!




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:253


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!