Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grilling av sjømat

Oppdatert: 18.06.2014 Publisert: 12.07.2007 Tema: Fisk Forfatter: Fotograf: Godfisk




Fisk har ulike egenskaper. Det er lurt å tenke på når du legger sjømat på grillen.

Fet og mellomfet fisk
som ørret, laks, røye, steinbit, breiflabb, uer, makrell eller sild kan du legge rett på grillristen, tre på et grillspyd, legge i dobbel grillrist, grille i wok eller pakke i aluminiumsfolie.

Mager fisk
som torsk, sei, hyse eller hvitting, griller du best i dobbel grillrist eller i aluminiumsfolie.

Hel småfisk
Sild, makrell og småsei kan grilles hele rett på grillen eller i dobbel grillrist. Småfisk kan fylles med gressløk, persille eller andre friske urter.

Skalldyr
som reker, krabbe, blåskjell, kamskjell, sjøkreps og hummer kan varmes på grillen. Krepsdyr som er kokt på forhånd skal bare lunes. Pakkes i folie og legges på glørne. Når de åpner seg er de ferdige. Pass på at de ikke blir liggende for lenge på grillen!

Fiskeprodukter
som fiskekaker eller fiskeburgere legges rett på rist, tres på spyd eller varmes i folie og spises i et pita- eller nanbrød.

Utvannet klippfisk og tørrfisk
er en spennende råvare som du kan legge rett på grillen, grille i grillrist eller i wok. Pass på at klippfisken er godt utvannnet, ellers kan den bli for salt.

Noen huskeregler

  • Rengjør grillristen og pensle den med litt olje.
  • Husk å pensle fisken med smeltet smør, olje eller marinade.
  • La overskudd av marinade renne av.
  • Fjern alle bein fra fileten, men behold skinnet på.
  • Fiskeskinnet bevarer kraften i fiskekjøttet.
  • Kullet skal være glødende og skikkelig varmt før du starter grillingen.
  • En dobbel grillrist gjør grilling av fisk enkelt.
  • La grillen stå lunt.Trekk og vind gir ujevn varme.
  • Husk at all sjømat ettersteker i 1 til 2 minutter etter at den er tatt vekk fra varmen.


Grilltiden for fisk er avhengig av fiskens tykkelse og avstanden til grillkullet:

Skiver og fileter: 3 - 4 minutter når de ligger 6 - 7 cm fra glørne.
Hel fisk på ca. 300 g: 6 - 10 minutter når de ligger 10 - 15 cm fra glørne.
Større fisk ca 1 kg: 15 - 20 minutter når den ligger 15 cm fra glørne.

Fisken er ferdig grillet når du ser små fett/væskedråper på overflaten.
Fisk i folie er ferdig når fiskekjøttet løsner fra beina.

For at fiskekjøttet ikke skal sette seg ved, er det viktig å pensle fiskeskivene med olje eller smør. Grill dem gyllenbrune på hver side. Dryss på salt og pepper når de er ferdig grillet. Fiskeskivene blir ekstra saftige og smakfulle hvis de får trekke i en marinade i ca 1 time før grilling.

Marinade

4 ss olje
4 ss sitronsaft
1 liten revet løk
5 knuste pepperkorn
1 fedd presset hvitløk
2 ts salt
Bland alle ingrediensene og hell marinaden over fisken.
Agurksalat lager du lett ved å høvle en slangeagurk i tynne skiver. Bland lett med et beger Créme Fraiche. Smak til med salt. Anrett i bolle med salatblader og finklippet dill.
Som tilbehør til fisken kan det serveres en frisk agurksalat og kokte poteter

Laks og ørret på grillen

800 g laksefilet:
eller 800 laksekoteletter
salt
peppermiks
olivenolje eller smeltet smør
frisk timian eller persille
aluminiumsfolie

Midtstykke er fint å grille helt, det har jevn tykkelse slik at hele stykke trenger like mye varme og like lang tid. Pensle med olivenolje eller smeltet smør. Dryss salt og grovkvernet peppermix over. Legg folie over for å holde varmen.

Laksekoteletter:
Fest endestykkene med tannpirkere. Pensle med olivenolje eller smeltet smør. Dryss salt og grovkvernet peppermix over.

Laks kan marineres og krydres med timian og persille.

Helstekt makrell på grill

Grilltid: 15-25 min.
Ca. 15 cm fra glørne
2 store eller 4 små makrell
salt, pepper
1 sitron
2-3 løk
1 fennikel eller 1/2 stangselleri
3-4 ss olje

Rens og tørk makrellen godt og gni dem inn- og utvendig med grovt salt. La fiskene trekke 10 min. Skjær renset løk i tynne ringer og renset fennikel i skiver og strimler.
Skyll fisken lett, tørk den og fyll buken med løk og fennikel. Lukk buken med tannstikkere eller grill-nåler. Pensle fisken med en blanding av sitronsaft, pepper og olje og grill til fiskekjøttet er fast ved ryggbenet. Pensle flere ganger med oljen og snu fisken når den er fast og lysebrun på undersiden.
Eventuelle rester av løk og fennikel grilles på et stykke smør- eller oljepenslet aluminiumsfolie ved siden av makrellen. Serveres med sprø pariserloff og en grønn salat.

Grillet slettvar eller annen flatfisk

800 g filet av slettvar eller annen flat fisk
200 g finhakket sjalottløk
2 ss smør
1 finhakket hvitløkbåt
2 ss frisk rosmarin
3 grener timian
saften av 1 lime
1 ts salt
1/2 ts pepper

Surr finhakket sjalottløk og hvitløk i 2 ss smør/margarin og 2 ss vann til vannet er borte.
Tilsett hakkede urter og presset lime.
Smak til med salt og pepper.
Pensle fiskefiletene med smør og dryss på salt og pepper.
Grilles i dobbel grillrist eller stekes på panne.
Server med løkblandingen og potet, salat eller kokte poteter

Grillet klippfisk

600 g utvannet og renset klippfisk
olivenolje
hvit pepper
chili eller hvitløk

Skjær fisken i passe porsjonsstykker og pensle dem med olje. Legg fisken rett på grillristen og grill den 5-6 minutter på hver side. Etter grilling kan den evnt. krydres med pepper, chili, hvitløk eller et annet krydder.

Pass på at du ikke bruker krydderblandinger som inneholder salt, da kan det lett bli for salt. Server klippfisken med en god salat og brød.

Grillet sei i pita

600 g filet av sei
olivenolje
salt
grovmalt pepper
pitabrød
ost
salat

Pensle fiskestykkene med olje og legg dem i en dobbel grillrist. Fisken kan også marineres på forhånd : Grill dem til de er pent gyllenbrune på hver side. Varm pitabrødet på grillen mens du griller fisken. Legg 1 skive ost på toppen rett før den er ferdig og la den smelte litt. Legg fiskefileten med den smeltede osten inni pitabrødet sammen med salat og eventuelt dressing.

God grill!




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:302


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!