Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grillmarinader og grillkrydder

Oppdatertdato: 04.08.2017 Publisert først: 28.07.2017 Tema: Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Selve grillmaten er oftest grei å tilberede. Fyre opp grillen og legge det på. Evt pensle med marinade/olje og snu regelmessig. Pass på at grillmaten ikke blir brent og at den blir gjennomstekt.
Men hva med marinade, krydder og oljer?
Etter flere år i denne bransjen er det flere oppskrifter på krydder og marinader som peker seg ut, og jeg skal her gi noen av de beste tipsene til oppskriftene på krydder og marnader
Hjemme griller vi med jevne mellomrom, men ikke så ofte som mange andre. Vi bruker en Weber kullgrill, en elektrisk og sønnen en gassgrill. Gass er nok det enkleste utendørs, kull det som har mest sjarm og elektrisk under tak når det regner. Noe vi alltid gjør er å pensle grillrista med olje før grilling, og selvfølgelig rengjøre den skikkelig etter grillingen.

Først marinering

Marinade er en blanding man lager og heller over grillmaten før grilling. Den skal da ligge som regel kaldt i noen timer og opp til ett døgn.
Her er min ide at man blander marinaden og har den sammen med råvarene i en plastpose. Masser dette litt og sett kaldt. Kjøtt kan gjerne ligge ett døgn. Fisk og mer skjøre råvarer holder noen timer, og vær da forsiktig med masseringen!
Hensikten med marinering er å gi kjøttet/fisken ekstra smak, kjøttet kan og bli mørere.

Alle marinadene her kan og brukes som pensling ved grillingen.

Grillolje og grillkrydder

Grillolje er en oljeblanding man pensler maten med under grillingen. Denne kan og blandes med en krydderblanding og man kan da kombinere olje og krydder under penslingen. Men om man bruker salt så vent til slutten.
Slike olje og krydderblandinger kan man enkelt lage selv, men også kjøpe ferdig.
Vi bruker selv en grillolje med krydder. Denne er helt enkel men bruk en varmebestandig olje, feks raps eller solsikke.
Krydderblandinger kalles og "Rub"






Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Teryakimarinerte makrellfileter.

Teryakimarinerte makrellfileter


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 10.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Astrid Hals

Ingredienser

8 makrellfileter
Teryakimarinade (kan kjøpes ferdig på flaske)

Marinade:
1 dl soyasaus
1 dl tørr sherry
1 ts sukker
1 presset hvitløkfedd
1 ts ingefær, frisk finhakket


Mariner makrellen i teriyakimarinade før du legger den på grillen for en eksotisk smak. Jasminris som tilbehør gir også denne tradisjonelle råvaren fra havet et asiatisk preg.


Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til marinaden og la den koke i 5 min. Avkjøl.

Pensle makrellfiletene på begge sider flere ganger med marinaden.

Stek dem på grill eller tørr stekepanne i 2-3 minutter på hver side.

Serveres nystekte med resten av marinaden ved siden av. Bruk gjerne salat og kokt jasminris som tilbehør.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 118,07 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,91.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hot krydderolje.

Hot krydderolje


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 08.06.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

1 stk rød chili
2 båter hvitløk
1/2 ss malt spisskummen
1/2 ss paprikapulver
1 ts grovkvernet pepper
1/2 ts salt
1/2 dl olje


Hot krydderolje inneholder chili, hvitløk og malt spisskummen, smaker som gjør tacomåltidet ekstra spennende! Bruk oljen til marinering, eller pensle den på kjøttet under tilberedning.


Fremgangsmåte

1. Kjør sammen alle ingrediensene i en blender eller med stavmikser.
Ønsker du en mildere krydderolje ta bort chilifrøene før du kjører ingrediensene sammen.
2. Ha oljen på et glass, oppbevar den i kjøleskapet.
Krydderoljen holder seg lenge så lag gjerne en større porsjon.
3. Bruk ca. 2 ss olje per 500 g kjøtt ved tilberedning.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 567,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 6,55 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 58,04 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,86.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding.

Rub-a-dub - Craig Whitson sin "hemmelige" grillkrydderblanding


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 20.12.2010
Denne retten tar ca 10 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

5 ss paprikapulver
2 ss salt
2 ss brunt sukker
2 ss chilipulver
1 ss pepper
1 ss malt hvit pepper
1 ss tørket oregano
1 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
1 ts kajennepepper


Med denne krydderblandingen blir du elsket og respektert av alle. Dette er gudmoren til alle krydderblandinger, den er like viktig og uunnværlig som grillkull og stekespade. Godt krydder kan gjøre underverker med maten!
Denne oppskriften gir ca 2,5 dl ferdig blandet krydder og passer aller best til spareribs…


Fremgangsmåte

1. Bruk nøyaktige mål. Bland alle ingredienser godt i en bolle og ha det over i en lufttett beholder.

Har du planer om å grille flere ganger i sommer, så kan du jo gange opp denne oppskriften og ha til flere gode grillopplevelser.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 247,29 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 34,91 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,11 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 22,34.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Honning- og ananasmarinade.

Honning- og ananasmarinade


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 25.07.2012
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

kraften fra 1 boks hermetisk ananas i ringer (liten boks)
2 ss hvitvinseddik , evt. Vanlig eddik
3 ss olje
2 ss honning
1 stk finhakket rød chili


Prøv denne marinaden med honning og ananas til kyllingfiletene


Fremgangsmåte

1. Bland sammen marinaden i en pose. Varm eventuelt på honningen for å få den flytende, slik at den kan blandes med resten av ingrediensene. Legg i kjøttet og knyt posen. La det marinere minst et par timer, og gjerne natten over.
2. Pensle gjerne kjøttet et par ganger med marinaden i løpet av steketiden. Honningen er med å på å gi en gyllen farge.

Tips
Ananasen fra boksen kan enten tilsettes i salat eller den kan stekes for seg selv på et stykke aluminiumsfolie penslet med olje.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 352,97 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 70,21 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,95 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Tacokrydder.

Tacokrydder


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 02.07.2014
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

3 ss chilipulver
21/2 ts malt chilipepper , helst chiliflak
21/2 ts tørket oregano
2 ss malt spisskummen
2 ss paprikapulver
21/2 ts hvitløkspulver
2 ss havsalt
2 ts sort pepper
1/4 ts malt anis


Tacokrydder lager du enkelt selv! Fyll krydderet på glass med tett lokk. Lag gjerne en stor porsjon når du først er i gang.


Fremgangsmåte

1. Bland sammen alle ingrediensene i en bolle.
Ønsker du en litt mer hot variant, kan du tilsette 1/2 ts cayennepepper i blandingen.

2. Ha krydderblandingen på et rent glass med tett lokk.
Bruk ca. 2 ss av krydderblandingen og 1 dl vann til 400 g kjøttdeig eller kjøtt i strimler.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 257,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 19,46 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,5 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 31,28.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chilimarinade.

Chilimarinade


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 24.11.2005
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

2 dl olje
saft av 1 sitron
2 ts gurkemeie
2 ts paprikapulver
1/2 løk i ringer
2 ts paprikapulver
5-6 pepperkorn
2 hele syltede chili



Fremgangsmåte

Bland ingrediensene godt sammen. Marinaden passer godt til alle typer kjøtt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 400,68 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 42,6 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,31.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krydderblanding til fisk på grill.

Krydderblanding til fisk på grill


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

1 ss Dansukker Sukker
1 ts flaksalt
1 ts malt sort pepper
2 ts løkpulver
2 ts hvitløkspulver
½ ts malt kanel
½ ts malt muskatnøtt
1 ts tørket, støtt merian
2 ts tørket, støtt oregano
1 ts tørket, støtt timian



Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle. Gni inn fisken med blandingen 15 minutter før den skal grilles.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 308,91 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 61,69 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,39 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 26,55.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Krydderblanding (rub) til det meste.

Krydderblanding (rub) til det meste


Antall porsjoner = 1
Dato lagt inn eller oppdatert 26.04.2011
Denne retten tar ca 15 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Dansukker
Bildet er tatt av Dansukker

Ingredienser

3 ss Dansukker Demerarasukker
2 ss flaksalt
2 ss revet mørk sjokolade
3 ss hvitløkspulver
1 ss løkpulver
2 ss malt spisskummin
2 ss chilipulver
1 ss malt sort pepper



Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene i en bolle Gni inn kjøttet som skal grilles, med blandingen, og la stå i minst 10 minutter før det skal grilles. Blandingen passer til kylling, biff, koteletter eller spareribs. Den kan også brukes som smakstilsetning i for eksempel chili con carne, gulasjsuppe og kjøttgryter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 322,18 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 52,76 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,76 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 15,72.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Kylling souvlaki med tzatziki.

Kylling souvlaki med tzatziki


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 04.07.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

2 stk kyllingfileter i jevne biter som passer på spidd

Marinade:
0,5 dl olivenolje
2 ss sitronsaft
2 fedd hvitløk knust
1 ts tørket oregano
0,5 ts salt

Tzatziki saus
3 dl gresk naturell yoghurt
0,5 agurk revet uten skall
1 ss olivenolje
1 fedd hvitløk knust
1 dash salt

Grillspyd


Vi fant og ut at kylling gjerne kan marineres lenger, for eksempel 1-2 døgn. Har en litt kyllingbiter til overs så la de ligge i marinaden til neste dag og bruk de for eksempel i en rask wok ol. Den ekstra tiden er jo marinering, for dette er raskt å lage.


Fremgangsmåte

Bland marinaden i en bolle, kutt opp kyllingen i 2 cm biter og legg den i. Rør rundt og la dette stå i kjøleskapet for noen timer, 3-4 ca.
Bland alt til sausen i en annen bolle og la denne også stå kaldt til servering. Denne blir litt mer enn til 2 porsjoner og kan brukes til andre retter
. Fyr opp grillen og ta ut kyllingbitene. Tre de på spyd og grill de på alle sider til de er gjennomstekt. Evt pensle med resten av marinaden.
Server med tzatzikisausen, en salat og for eksempel ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 139,28 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,39 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,56 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,57.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Honning- og hvitløksmarinade.

Honning- og hvitløksmarinade


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 26.06.2015
Denne retten tar ca 10-20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Studio Dreyer Hensley

Ingredienser

3 ss ingefær, frisk
3 fedd hvitløk
2 stk sitron
2 ss honning
2 ss olivenolje
1 ss soyasaus
2 ts sukker
pepper


Denne spennende marinaden med kombinasjon av honnning og hvitløk passer godt til både steinbit, breiflabb, kveite, laks og makrell.


Fremgangsmåte

Riv ingefær, og press hvitløk.
Press saften av sitron, og bland med de andre ingrediensene til marinaden.
Smak til med litt pepper, og ev. salt og sukker.
La fisken ligge og marinere i 2-4 timer i kjøleskap.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 138,88 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 16,6 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,06 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,11.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3032



Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.