Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grillsesongen er i gang

Oppdatertdato: 15.06.2015 Publisert først: 21.05.2012 Tema: Grilling Forfatter: Fotograf: Matprat.no, sxc.hu


Mange har starta grillsesongen. Grillar du med kol, må du ha tolmod nok til å vente til grillen er klar, for at måltidet skal bli vellykka. Dersom maten skal bli tilstrekkeleg steikt eller gjennomvarm, må kolet vere raudglødande med ei grå overflate.
Som ein generell regel må alt fjørfekjøtt og alle rå kjøttfarseprodukt steikjast heilt igjennom. Ved steiking av heile kjøttstykke som biff og kotelettar er det nok at overflatene blir godt steikte – det er her bakteriane er.

Gode råd for vellykka grilling

  • Frosen mat skal vere heilt opptint før du legg han på grillen.
  • Marinade som er brukt til rått kjøtt, må ikkje brukast på mat som er ferdig steikt. Marinert mat bør oppbevarast kaldt heilt til han blir lagd på grillen.
  • Vend grillmaten ofte, og flytt han rundt på grillen for å få jamn steiking.
  • Sjølv om maten er godt steikt på overflata, er han ikkje nødvendigvis tilstrekkeleg steikt inni.
  • Saft frå fjørfekjøtt og tillaga kjøttprodukt skal vere klar, ikkje raud eller rosa.
  • Grill forsiktig. Svart og forkola mat er verken godt eller sunt å ete. Hard steiking kan mellom anna føre til at det blir danna PAH (polysykliske aromatiske hydrokarbon) og HAA (heterosykliske aromatiske amin).
Og så 2 gode oppskrifter til grillen.

Kylling Satay

4 porsjoner

Næringsinnhold pr 100 gram:
Kcal 216,80 Kcal
Protein 17,18 gram
Fett 13,08 gram
Karbohydrater 5,63 gram

Kylling Satay er krydrede grillspidd fra Indonesia. Det er vanlig å servere peanøttsaus og salat til.

4 stk kyllingfileter

MARINADE:
2 stk finhakkede sjalottløk
1 fedd finhakket hvitløk
0,25 ts chilipulver (gjerne Santa Maria Chili Spicemix)
1 ts malt koriander
1 ts malt ingefær
2 ss soyasaus
2 ts brunt sukker

PEANØTTSAUS:
1 glass peanøttsmør
Ca 4,5 ss østerssaus
1 ss konsentrert kyllingbuljong (fra flaske)
Ca 1,5 dl vann
Ca 2 ss sambal oelek (chilipasta)

Skjær hver kyllingfilet på langs i 5 strimler. Bland ingrediensene til marinaden og legg i kyllingstrimlene. La dem ligge i marinaden noen timer eller natten over i kjøleskap. Bløtlegg grillspidd av bambus i kaldt vann i en 1/2 time. Tørk av dem og træ på kyllingstrimlene. Grill dem i stekeovn i 4-6 minutter. Snu spiddene underveis. Server kylling satay med salat, peanøttsaus og ris.

PEANØTTSAUS:
Ha peanøttsmør, østerssaus, kyllingbuljong og vann i en kjele og kok opp. Smak til med sambal oelek til slutt.

Spanske spyd på ris

4 porsjoner

Næringsinnhold pr 100 gram:
Kcal 208,22 Kcal
Protein 15,73 gram
Fett 6,82 gram
Karbohydrater 20,92 gram

600 gr mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)

Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
0,2 ts Cayennepepper (gjerne Santa maria cayennepepper)
4 porsjon(er) ris
0,5 stk løk
2 stk chilipeppper
1 ts gurkemeie

1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.
2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.
3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.
4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.
En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til.

Grillet laksespyd med bladpersille, hvitløk og sitron


Prøv også Grillet laksespyd med bladpersille, hvitløk og sitron.

Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.04.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Norges sjømatråd
Bildet er tatt av Oliver Brachat

Ingredienser

700 g laksefilet, uten skinn og bein
2 ss rapsolje
trespyd
salt og pepper

Gremolata
1 bunt bladpersille
1 fedd hvitløk 1 stk sitron



I denne oppskriften serverer du grillfavoritten laksespyd sammen med gremolata, en spesialitet fra Italia der du blander bladpersille, hvitløk og sitron. Lettvint og deilig!


Fremgangsmåte

Legg trespyd i vann i ca. 20 minutter.
Skjær laksefilet i terninger på ca. 3 cm, og vend dem i rapsolje. Træ laksebitene på spyd og dryss over salt og pepper. Grill laksespydene ca. 2 minutter på hver side.

Gremolata
Finhakk bladpersille og hvitløk.
Vask og tørk sitron, og riv et tynt lag av skallet.
Bland sitronskall, bladpersille og hvitløk.
Server laksespydene med gremolata ved siden.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 234,02 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 0,14 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 17,62 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 19,46.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++





Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2460





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.