Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grillspyd i sommervarmen

Oppdatert: 16.07.2016 Publisert: 19.07.2007 Tema: Lam Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Helge Eek




Sommer, sol og grilling!

Tennene løper i vann ved bare tanken på grillmat. Grillspyd er enkel og rask grillmat, som alle liker. Her kan du variere i det uendelige etter hver sin smak. Her har du flere forslag oss og fra opplysningskontoret for kjøtt.

Grillspyd med lam og pære

Porsjoner: 4

800 g ytrefilet av lam evt. lammekoteletter
4 stk. pære
1 ts provencekrydder
ca. 1 ts salt
½ ts grovmalt pepper

Til ca. 8 grillspyd:

1. Skjær kjøttet i 2x2 cm, eller om du bruker koteletter så skjærer du løs kjøttet fra beinet og del i 2x2 cm store biter. Dryss over salt og pepper.
2. Del pærene i like store biter som kjøttet.
3. Træ på grillspydene med lagvis kjøtt og pære – ca 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 5-10 minutter

Server gjerne med pitabrød, salat og en deilig mynteyoghurt.

Grillspyd med svinekjøtt og aprikos

Grillspyd er tingen når man har lyst på mange forskjellige smaker. Svinekjøtt passer sammen med det meste, her i kombinasjon med aprikos.

Porsjoner: 2

300 g renskåret svinekjøtt fra flatbiff eller filet
½ stk. rød paprika
½ stk. grønn squash
10 stk. tørket aprikos
1 ss olje til pensling

Et par praktiske spyd-tips før du begynner:

1. Bruker du grillspyd av tre, bør de bløtlegges i vann en stund først ellers kan de ta fyr.
2. Skjær kjøtt og grønnsaker i tilnærmet like store biter. For å få jevn grilling på alle sider er det viktig at bitene ikke sitter for tett.
3. Pensle spydene med litt olje, slik at de ikke fester seg til grillen.
4. Grillspydene grilles rundt i 2-4 minutter.

Server grillspydene med eksotisk grillsaus. Sausen kan du få kjøpt ferdig på flaske eller du kan lage den selv.

Grillspyd med svinefilet, fersken og purre

Vårt forslag her er svinekjøtt med frukt og grønt. Bønnesalat er også godt til.

Porsjoner: 4

800 g indrefilet av svin (gjerne marinert)
4 stk. fersken
1 stk. purre
100 g hakkede hasselnøtter
½ ts salt
¼ ts pepper

1. Skjær kjøttet i 2x2 cm. Ha på salt og pepper hvis du ikke har valgt marinert kjøtt. Du kan også marinere kjøttet selv.
2. Del fersken og purre i like store biter som kjøttet.
3. Træ på grillspydene med lagvis kjøtt, fersken og purre – 3-4 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 3-4 minutter.

Server med en utrolig god og lettlaget bønnesalat.

Grillspyd av oksekjøtt med lime og urter

4 porsjoner

500 g oksefilet
4 grillspyd
4 ss limejuice
4 ss fiskesaus
1 vårløk, finhakket
4 ss finhakket koriander
4 ss finhakket mynte
2 ss finhakket rød chili

Skjær kjøttet i 16 tynne strimler og træ 4 strimler på hvert spyd.
Bland limejuice, fiskesaus, vårløk, koriander, mynte og chili. Vend spydene i krydderblandingen og grill dem raskt på hver side.

Pensle spydene med sausen under grillingen. Legg de ferdige spydene på et fat og dypp resten av sausen over.
Serveres med ris eller stekte søtpoteter.

Grillspyd fra havet

Vi må ikke glemme havets delikatesser på grillen. Det er mange skalldyr og fiskesorter som fungerer fint på grillspyd.

4 porsjoner

700 g breiflabb/kveite filet. Uten bein/skinn.
12 store reker
små sitronstykker

Marinade.
3/4 dl olje
saft av 1 sitron
salt og pepper

Hvitløksaus.
4 dl Biola youghurt
2-3 fedd hvitløk
1 ss dijonsennep
finhakket dill og gressløk
salt, pepper og litt sitronsaft

Del fisken i terninger og legg i en skål. Hell over pisket marinade. La stå i ett par timer. Tre fisken på spyd med reker og sitronstykker. Grill 3 min på hver side, og pensle med marinade.

Saus.
La youghurten få renne av i ett kaffefilter ett par timer. Ha den så i en skål og press i hvitløken.
Tilsett sennep og urter. Rør godt.
Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft

Serveres med kokte poteter og en grønn salat

Sommerlige grillspyd med kylling

4 porsjoner/spyd

4 spyd
4 kyllingfileter eller 400 g kalkunfilet
1 kurv jordbær
1 squash
8 hele sjampinjonger
1 hel ananas
grillsaus (ferdigkjøpt er enklest i båt)

Del kyllingfileter, squash og ananas i passe biter. Pensle kyllingbitene med olivenolje og træ spydene. Jordbærene kan du eventuelt tre friske på spydene til slutt, hvis du foretrekker å spise dem kalde. Pensle spydene med grillsaus og grill dem på hver side i noen få minutter, til kyllingkjøttet blir hvitt. Server straks, gjerne med salat, dressing og godt brød til.

Pølsegrillspyd

4 porsjoner

500 g pølser, gjerne med ost, chili, løk
1 paprika
4 småløk evt. løk i båter
4 skiver bacon

Del pølser og grønnsaker opp i passe biter og træ pølser og grønnsaker vekselvis på spydet. Surr gjerne baconskiver rundt pølsebitene eller grønnsakene eller rull dem sammen og tre på spydene. Pensle evt. med grillolje.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:872


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!