Gå til forsiden av matoppskrift.no

Meld på nyhetsbrev
Alle oppskriftssøk Mer enn 35.500 stk.
Søk etter ingredienser Mer enn 12.000 stk

Grillspyd på grillen

Oppdatertdato: 2017-07-18 Publisert: Tema: Grilling Forfatter: Utgiver: Matoppskrift.no Fotograf: Knut Pettersen, Lisa Westgaard, Helge Eek, Eksportutvalget for fisk (EFF), Astrid Hals



Når en begynner å bli lei av de vanlige pølsene og burgerene, kan det være en ide å prøve seg med grillspyd på grillen. Dette er enkelt, smaker godt og sosialt. Matoppskrifts testpanel tok seg god tid en kveld og prøvde ut de forskjellige variasjoner av grillspyd, og det ble en vellykket kveld med flere nye smaker for ganen.

Nå kan nesten alt grilles med grillspyd, men de fleste av oss holder seg til kjøtt, med en liten grønnsak innimellom, men prøv noen av de andre ideene jeg viser under her, jeg er sikker på at noen av de faller i smak.

Men først noen:

Grillspydtips:


  • Det er enklest å bruke grillspyd på en åpen, ikke altfor stor grill.
  • Sørg for at det er jevn, men ikke for sterk varme før de legges på.
  • Bruk helst spyd av metall, men pass på, de blir varme.
  • Brukes trespyd, så la de ligge i vann en god stund før grilling(1-2 timer), ellers brenner de opp.
  • Del råvarene i jevnstore biter før de tres på.
  • Ikke la det stikke ut biter, de svir seg.
  • Snu grillspydene ofte slik at de ikke svir seg.
  • Husk at enkelte råvarer ikke trenger så lenge grilling. Feks sjampinjong går fort. Lag feks egne spyd med kjøtt og egne med grønnsaker.
  • Det er lurt å marinere kjøttet før grilling. Del det gjerne opp først i terninger, ha i en plastpose med marinade og la det stå kaldt noen timer.
  • Ikke sett råvarer for tett på spydet, men husk at noen løsner når de blir stekt, eks noen fiskebiter.
  • Pensle alltid med grillolje før grilling, og pensle gjerne underveis også.
  • Ikke vær redd for å prøve nye råvarer. Det går fint å grille eple, ananas, kamskjell, reker, oliven, de fleste slag grønnsaker mm.
  • For å gjøre det billigere så kjøp gjerne svinekjøtt som koteletter, oksekjøtt som gryterettkjøtt, lam som fårikålkjøtt. Det er ikke nødvendig å bare grille fileter.
  • Sikre ting på grillspydet er forskjellige pølsetyper, små løk, sopp, små tomater, ananas, squash, paprika,mm.
  • Husk at feks sitron, laurbærblader, sylteagurk kan sette god smak på det andre.
  • Som tilbehør bruker du en salat, ris, bakt potet, grillet potet eller godt brød.


Og så en del smakfulle forslag til grillspyd:

Grillspyd til de små


8 fiskekaker
2 ringer ananas
1 rød paprika
1/4 squash
For de store:
400 g laksefilet
200 g steinbitfilet
1/4 squash
4 sjampinjong
1 løk i biter
1 rød paprika i biter.
olivenolje
salt og krydder

Skjær fiskekaker i trekanter. Skjær frukt og grønnsaker i terninger, ananas, paprika, squash og lignende. Træ på grillspyd og stek raskt på varm grill.

Skjær laks og steinbit, squash, sjampinjong, løk, og paprika i biter. Træ bitene på grillspyd. Pensle spydene med olje og grill dem på god varm grill. Dryss over salt og krydder etter ønske, eller legg spydene i marinade før du griller dem.

Grillspyd fra havet


4 personer

700 g breiflabb/kveite filet. Uten bein/skinn.
12 store reker
små sitronstykker

Marinade.
3/4 dl olje
saft av 1 sitron
salt og pepper

Hvitløksaus.
4 dl Biola youghurt
2-3 fedd hvitløk
1 ss dijonsennep
finhakket dill og gressløk
salt, pepper og litt sitronsaft

Del fisken i terninger og legg i en skål. Hell over pisket marinade. La stå i ett par timer.
Tre fisken på spyd med reker og sitronstykker.
Grill 3 min på hver side, og pensle med marinade.

Saus.
La youghurten få renne av i ett kaffefilter ett par timer.
Ha den så i en skål og press i hvitløken.
Tilsett sennep og urter. Rør godt.
Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft

Serveres med kokte poteter og en grønn salat

Sommerlige grillspyd


4 spyd
4 kyllingfileter eller 400 g kalkunfilet
1 kurv jordbær
1 squash
8 hele sjampinjonger
1 hel ananas
grillsaus (ferdigkjøpt)

Del kyllingfileter, squash og ananas i passe biter. Pensle kyllingbitene med olivenolje og træ spydene. Jordbærene kan du eventuelt tre friske på spydene til slutt, hvis du foretrekker å spise dem kalde. Pensle spydene med grillsaus og grill dem på hver side i noen få minutter, til kyllingkjøttet blir hvitt. Server straks, gjerne med salat, dressing og godt brød til.

Satayspyd


800 g svinefilet eller annet
benfritt kjøtt av svin i lange, tynne strimler
4 ss soyasaus
1 ts revet, frisk ingefær (evt, 1/2 ts tørket)
1 ts malt koriander
1 ss sitronsaft
2 ss sesamfrø

1. Træ de tynne strimlene av svinekjøtt på et spyd som et trekkspill.

2. Bland sammen soyasaus, ingefær, koriander og sitronsaft. Pensle spydene med blandingen og la det trekke en stund før de grilles. Like før grilling, drysser du på sesamfrø.
Grilles ca. 2 minutter på hver side.

Pølsespyd


4 spyd
4 pølser, den sorten du liker aller best
4 biter paprika, rød eller gul
4 skiver av en hermetisk maiskolbe
4 cherrytomater
4 grillspyd i tre eller metall

1. Kutt opp pølsa i 3 eller 4 biter.
2. Træ først på en pølsebit, så paprika, så pølse igjen, så mais og slik fortsetter du til du ikke har mer igjen.
3. Stek pølsespydet på grillen.

Grillspyd på tyrkisk vis


4 pers

600 g lammekjøtt uten ben
1 stor løk
2 hvitløkfedd
1-2 dl melk
smør
1 ss sitronsaft
salt
oregano
pepper

Skjær kjøttet i store biter eller terninger. Skrell løk og hvitløk, og riv det fint. Press saften ut av løken og ned i en bolle eller form. Bland inn litt smeltet smør, melk, sitronsaft, salt og pepper. Legg kjøttet ned i marinaden og sett det i kjøleskapet, og la det stå i 8 timer. Vend det av og til.

Tenn grillen og la den bli varm, eller bruk grillen i stekeovnen. Ta kjøttet opp av marinaden og tørk det. Pensle grillspydet med olje og træ på kjøttbitene. Pensle dem. Grilles 5-6 minutter på hver side. Før servering drysses oregano over.

Serveres med salat og rus eller bulgur (kornris). Lag gjerne en lammesaus til.



Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Grillspyd med rådyr og paprika.

Grillspyd med rådyr og paprika


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2013
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

600 g rådyrkjøtt fra stek eller bog
1 gul paprika
1 grønn paprika

Marinade:
1 dl rapsolje
saft av 1/2 presset sitron
1 ss hakket løk
2 laurbærblad
2 ts oregano
1/2 ts salt
pepper fra kvern

Yoghurtsaus:
2 dl yoghurt naturell
1 ts brunt sukker
1 ss rapsolje
1 presset hvitløkfedd
2 ss hakket gressløk
salt
pepper

Avokadosaus:
2 avokadoer
saft av 1/2 sitron
1 bit purreløk, ca 1 dl
1 ts frisk estragon eller tørket
salt
pepper
1 dl rømme


Fint litt utpå høsten.


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i cm.store terninger. Bland marinaden og hell den over kjøttet. Marineres i romtemperatur i 2-3 timer.

Fjern kjernene i paprikaen og skjær i store terninger. Bland yoghurtmassen og sett den kaldt.

Skrell og fjern stenene i avokadoene og mos eller miks med sitronsaft, purreløk og krydder. Bland i rømme. Sett sausen til avkjøling.

Hell marinaden av kjøttet. Ta vare på litt til pensling.

Tre kjøttet vekselvis med gul og grønn paprika på grillspyd. Legg dem i en liten langpanne og sett ovnen på grillvarme. Grilles i 8-10 minutter. Vend og pensle med marinade et par ganger.

Kok ris eller naturris etter anvisning på pakken. Legg den ferdigkokte risen på et serveringsfat og legg spydene over. Server sausene og en salat til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 152,01 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,13 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 11,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,68.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillspyd med couscoussalat.

Grillspyd med couscoussalat


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.05.2016
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

3 dl couscousgryn 1,75 dl vann 1 stk squash, ca. 250 g 2 stk tomater 1 ts salt + 1,5 ts 2 ss olivenolje 2 ss fint hakket mynte 1 stk lime, saften av Yoghurtsaus: 2 dl yoghurt, naturell 1 stk lime, revet skall av 1 fedd hvitløkbåt, presset 1 grønn paprika i store biter
300 g magert svinekjøtt i store terninger
250 g cherrytomater
1/2 dl olivenolje
1 1/2 ss sitronsaft
1/2 ts hvitløkpulver
1/2 tørr hvitvin
1/2 ts pepper
1/2 ts salt


En kombinasjon med couscoussalat og saftige grillspyd er ikke å forakte. Spydet kan inneholde det man har for hånden, som her hvor vi lagde noen med laks og noen med svinekjøtt.
Couscoussalaten gir litt fylde i retten og en syrlig saus gjør sitt til det bedre.
Det går og an å ha squash i couscoussalaten.


Fremgangsmåte

Salaten

Kok couscousgryn etter anvisning på posen. Skjær tomater i terninger.
Ha dem i en bolle og strø over 1 ts salt. La det stå til couscousen er ferdig. Riv limeskallet og press ut saften. Hell av vannet som er trukket ut av grønnsakene. Bland dem med olje, mynte og limesaft i couscousgrynene. Smak til med salt. Bland ingrediensene til yoghurtsausen. La yoghurten renne av i et kaffefilter ca. 1 time før den blandes.

Grillspydene
Kok paprika et par min. Tre paprika, kjøtt og tomater på grillspyd. Bland resten av ingrediensene, og pensle blandingen på spydene. De trenger ca. 15 min. under ovnsgrillen eller på grillen ute. Snu ofte. Server med salaten og yoghurtdressingen

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 114,52 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,7 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,07 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,18.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Spanske spyd på ris.

Spanske spyd på ris


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.04.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

600 g mørt svinekjøtt (skinkebiff, flatbiff eller filet)

Marinade:
5 ss olivenolje
2 ts paprikapulver
1 ts gurkemeie
grovmalt pepper
1/5 ts kajennepepper
ris til 4 porsjoner
1/2 løk
2 chilipeppper
1 ts gurkemeie


Virkelig gode grillspyd. Her kan man variere med annet kjøtt.


Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i terninger. Bland sammen krydder og olje til marinaden og la kjøttet ligge i marinaden minst 1 time.

2. Træ kjøttet på spyd og grill/stek 10-12 minutter. Snu og pensle ofte.

3. Kok risen etter anvisning på pakken sammen med gurkemeie.

4. Finhakk løken og skjær chilien i ringer (ta ut frøene). Bland sammen med risen.

En blanding av cherrytomater, oliven og marinert hvitløk er godt til.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 201,86 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,97.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillspyd med svine og lammekjøtt.

Grillspyd med svine og lammekjøtt


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 23.08.2013
Denne retten tar ca 25 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

400 gr svinefilet
500 gr lammestek
1 squash i skiver

Marinade:
3/4 dl olje
1/2 dl rødvin
2 pressede fedd hvitløk
1 knust laurbærblad
1 ss frsik hakket rosmarin
salt og pepper


Her brukte vi ekstra grønnsaker på spydene


Fremgangsmåte

Skjær kjøttet i skiver og legg i en skål.
Pisk sammen marinaden og hell over kjøttet.
La det trekke i ett par timer.
Tre kjøttet på spyd vekselvis med squash
Grilles i ca 10-12 minutter
Vendes jevnlig og pensles med marinade.
Serveres med en god salat og ris.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 187,38 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 11,49 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,17 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grillspyd med lam og pære.

Grillspyd med lam og pære


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 08.10.2005
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

800 g lam ytrefilet, eller 8 hele lammekoteletter
4 pærer
1 ts provencekrydder eller tørket rosmarin ( kan eventuelt sløyfes)
ca 1 ts salt
½ ts grovmalt sort pepper


Grillspyd er enkel og rask grillmat som alle liker. Her kan du variere i det uendelige etter hver sin smak. Her er et av våre forslag med lammekjøtt.


Fremgangsmåte

1. Skjær kjøttet i 2x2 cm, eller om du bruker koteletter så skjærer du løs kjøttet fra beinet og del i 2x2 cm store biter. Dryss over salt og pepper.

2. Del pærene i like store biter som kjøttet.
3. Træ på grillspydene med lagvis kjøtt og pære – ca 3 biter av hver på hvert spyd. Har du mer råvarer igjen, så lag flere spyd! Bruker du grillspyd av tre bør disse ligge litt i vann først slik at de ikke så lett blir svidd.
4. Grill spydene på sterk varme i 5-10 minutter

Server gjerne med pitabrød, salat og en deilig mynteyoghurt.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 90,85 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 3,2 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 2,43 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 20,19.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Chili- og hvitløksmarinerte kyllingspyd med sesamfrø.

Chili- og hvitløksmarinerte kyllingspyd med sesamfrø


Antall porsjoner = 8
Dato lagt inn eller oppdatert 16.07.2012
Denne retten tar ca 20 min + marinering å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Matprat.no

Ingredienser

4 stk kyllingfilet
4 båt finhakket hvitløk
1 dl søt chilisaus
2 ss soyasaus
2 ss olivenolje
litt salt og kvernet pepper
2 ss sesamfrø trespidd


Server marinerte kyllingspyd med sursøt saus som en liten koserett eller som én av flere småretter til et tapasmåltid.


Fremgangsmåte

1. Bløtlegg trespydene i 30 minutter.
2. Del kyllingfiletene på langs i tre-fire og ha strimlene i en bolle. Bland resten av ingrediensene unntatt sesamfrøene og hell det over kyllingstrimlene. Mariner ca. 2 timer i kjøleskap.
3. Tre kyllingstrimlene på spyd, dryss på sesamfrø og stek eller grill dem i ca. 3 minutter på hver side.

Server med søt chilisaus som dipp.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 122,92 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,56 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,3 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 11,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:300





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.