Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Grillspyd på grillen ::

Grillspyd på grillen

Når en begynner å bli lei av de vanlige pølsene og burgerene, kan det være en ide å prøve seg med grillspyd på grillen. Dette er enkelt, smaker godt og sosialt. Matoppskrifts testpanel tok seg god tid en kveld og prøvde ut de forskjellige variasjoner av grillspyd, og det ble en vellykket kveld med flere nye smaker for ganen.

Nå kan nesten alt grilles med grillspyd, men de fleste av oss holder seg til kjøtt, med en liten grønnsak innimellom, men prøv noen av de andre ideene jeg viser under her, jeg er sikker på at noen av de faller i smak.

Men først noen:

Grillspydtips:


  • Det er enklest å bruke grillspyd på en åpen, ikke altfor stor grill.
  • Sørg for at det er jevn, men ikke for sterk varme før de legges på.
  • Bruk helst spyd av metall, men pass på, de blir varme.
  • Brukes trespyd, så la de ligge i vann en god stund før grilling(1-2 timer), ellers brenner de opp.
  • Del råvarene i jevnstore biter før de tres på.
  • Ikke la det stikke ut biter, de svir seg.
  • Snu grillspydene ofte slik at de ikke svir seg.
  • Husk at enkelte råvarer ikke trenger så lenge grilling. Feks sjampinjong går fort. Lag feks egne spyd med kjøtt og egne med grønnsaker.
  • Det er lurt å marinere kjøttet før grilling. Del det gjerne opp først i terninger, ha i en plastpose med marinade og la det stå kaldt noen timer.
  • Ikke sett råvarer for tett på spydet, men husk at noen løsner når de blir stekt, eks noen fiskebiter.
  • Pensle alltid med grillolje før grilling, og pensle gjerne underveis også.
  • Ikke vær redd for å prøve nye råvarer. Det går fint å grille eple, ananas, kamskjell, reker, oliven, de fleste slag grønnsaker mm.
  • For å gjøre det billigere så kjøp gjerne svinekjøtt som koteletter, oksekjøtt som gryterettkjøtt, lam som fårikålkjøtt. Det er ikke nødvendig å bare grille fileter.
  • Sikre ting på grillspydet er forskjellige pølsetyper, små løk, sopp, små tomater, ananas, squash, paprika,mm.
  • Husk at feks sitron, laurbærblader, sylteagurk kan sette god smak på det andre.
  • Som tilbehør bruker du en salat, ris, bakt potet, grillet potet eller godt brød.


Og så en del smakfulle forslag til grillspyd:

Grillspyd med kylling


Blir ca 8-12 spyd.

600 g renskåret kyllingkjøtt
12 sjalottløk eller båter av vanlig løk
12 cherrytomater
biter av ananas
12 stk sjampinjong

Skjær kjøttet i terninger. Træ grillspydene med kjøtt og de andre ingrediensene vekselvis. Pensle med grillolje og legg spydene på grillen.

Blandings grillspyd
Enkelt spyd som holder til 4 personer.
400 g ytrefilet av okse
400 g svinefilet
4 stk smakfulle pølser (frankfurter, oste, chili)
2 paprika. Gul og rød.

Marinade
1/2 dl rødvin
1/2 dl olje
1 ts paprikapulver
1 ts dijonsennep
1 ss revet rå løk
salt og pepper

Skjær kjøttet i terninger, pølse i biter og legg det i en sammenpisket marinade i ett par timer.
Tre kjøtt, pølse og paprikabiter vekselvis på grillspyd.
Grilles ca 3-4 minutter på hver side.Pensles med marinaden.
Serveres med bakt potet og en grønn salat

Grillspyd til de små


8 fiskekaker
2 ringer ananas
1 rød paprika
1/4 squash
For de store:
400 g laksefilet
200 g steinbitfilet
1/4 squash
4 sjampinjong
1 løk i biter
1 rød paprika i biter.
olivenolje
salt og krydder

Skjær fiskekaker i trekanter. Skjær frukt og grønnsaker i terninger, ananas, paprika, squash og lignende. Træ på grillspyd og stek raskt på varm grill.

Skjær laks og steinbit, squash, sjampinjong, løk, og paprika i biter. Træ bitene på grillspyd. Pensle spydene med olje og grill dem på god varm grill. Dryss over salt og krydder etter ønske, eller legg spydene i marinade før du griller dem.

Grillspyd fra havet


4 personer

700 g breiflabb/kveite filet. Uten bein/skinn.
12 store reker
små sitronstykker

Marinade.
3/4 dl olje
saft av 1 sitron
salt og pepper

Hvitløksaus.
4 dl Biola youghurt
2-3 fedd hvitløk
1 ss dijonsennep
finhakket dill og gressløk
salt, pepper og litt sitronsaft

Del fisken i terninger og legg i en skål. Hell over pisket marinade. La stå i ett par timer.
Tre fisken på spyd med reker og sitronstykker.
Grill 3 min på hver side, og pensle med marinade.

Saus.
La youghurten få renne av i ett kaffefilter ett par timer.
Ha den så i en skål og press i hvitløken.
Tilsett sennep og urter. Rør godt.
Smak til med salt, pepper og litt sitronsaft

Serveres med kokte poteter og en grønn salat

Sommerlige grillspyd


4 spyd
4 kyllingfileter eller 400 g kalkunfilet
1 kurv jordbær
1 squash
8 hele sjampinjonger
1 hel ananas
grillsaus (ferdigkjøpt)

Del kyllingfileter, squash og ananas i passe biter. Pensle kyllingbitene med olivenolje og træ spydene. Jordbærene kan du eventuelt tre friske på spydene til slutt, hvis du foretrekker å spise dem kalde. Pensle spydene med grillsaus og grill dem på hver side i noen få minutter, til kyllingkjøttet blir hvitt. Server straks, gjerne med salat, dressing og godt brød til.

Satayspyd


800 g svinefilet eller annet
benfritt kjøtt av svin i lange, tynne strimler
4 ss soyasaus
1 ts revet, frisk ingefær (evt, 1/2 ts tørket)
1 ts malt koriander
1 ss sitronsaft
2 ss sesamfrø

1. Træ de tynne strimlene av svinekjøtt på et spyd som et trekkspill.

2. Bland sammen soyasaus, ingefær, koriander og sitronsaft. Pensle spydene med blandingen og la det trekke en stund før de grilles. Like før grilling, drysser du på sesamfrø.
Grilles ca. 2 minutter på hver side.

Pølsespyd


4 spyd
4 pølser, den sorten du liker aller best
4 biter paprika, rød eller gul
4 skiver av en hermetisk maiskolbe
4 cherrytomater
4 grillspyd i tre eller metall

1. Kutt opp pølsa i 3 eller 4 biter.
2. Træ først på en pølsebit, så paprika, så pølse igjen, så mais og slik fortsetter du til du ikke har mer igjen.
3. Stek pølsespydet på grillen.

Grillspyd på tyrkisk vis


4 pers

600 g lammekjøtt uten ben
1 stor løk
2 hvitløkfedd
1-2 dl melk
smør
1 ss sitronsaft
salt
oregano
pepper

Skjær kjøttet i store biter eller terninger. Skrell løk og hvitløk, og riv det fint. Press saften ut av løken og ned i en bolle eller form. Bland inn litt smeltet smør, melk, sitronsaft, salt og pepper. Legg kjøttet ned i marinaden og sett det i kjøleskapet, og la det stå i 8 timer. Vend det av og til.

Tenn grillen og la den bli varm, eller bruk grillen i stekeovnen. Ta kjøttet opp av marinaden og tørk det. Pensle grillspydet med olje og træ på kjøttbitene. Pensle dem. Grilles 5-6 minutter på hver side. Før servering drysses oregano over.

Serveres med salat og rus eller bulgur (kornris). Lag gjerne en lammesaus til.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

Annonse



Klikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:300

FAKTA/BYLINE
Publisert: 14.06.2008
Oppdatert: 19.05.2015
Tema: Grilling
Forfatter:
Fotograf: Knut Pettersen, Lisa Westgaard, Helge Eek, Eksportutvalget for fisk (EFF), Astrid Hals


Meld deg på nyhetsbrev

Aktuelle oppskrifter