Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grønnkål-oppskrifter akkurat nå

Oppdatertdato: 09.10.2017 Publisert først: 07.10.2017 Tema: Grønnsaker Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen


Pytt i panne med grønnkål
I de siste ukene er det kommet grønnkål i butikkene, og denne grønnsaken som er skikkelig sunn og anvendelig har vi prøvd i forskjellige versjoner.
Nå er vi ikke så vant med grønnkål her hjemme, men har etterhvert funnet en måte å få denne til å bli virkelig god og anvendelig. Og som tilbehør til forskjellige retter er dette god mat. Grønnkål er stor i mange andre land og særlig i USA

Forberedelser

Grønnkål blir mye bedre om den smørdampes først. Da kan den brukes videre i blanding med forskjellige andre ingredienser, eller alene som tilbehør.

Smørdampet grønnkål

1 kg grønnkål, ta vekk de tykkeste stilkene eller del dem opp
Noen gode klatter med smør
1 ts salt og litt pepper
1-1,5 dl vann/buljong

Bruk en stor gryte eller en stekepanne med høye kanter. Del opp de største bitene med kål.
Legg alt i gryta, på med lokk og kok opp.
La dampe til det meste av vannet er vekk og til kålen er myk og mør.
Ta opp kålen og bruk den så videre i andre retter eller server den som den er som tilbehør.

Enkel pytt i panne med grønnkål

ca 500 gram ferdig smørdampet grønnkål.
2-3 gulrøtter i små biter
0,5 løk hakket
2 fedd hvitløk hakket
1 stang stilkselleri i små biter
2 ss smør/margarin
2-300 gram bacon eller røkt skinke i biter. (Vi brukte røkt skinke)
1 dash salt og pepper

Ved siden av enten 3 porsjoner ris eller evt pasta. Man kan også bruke 3-4 poteter i terninger i stekepanna med gulrøttene.

Fremgangsmåte Smelt litt smør i en stor stekepanne.
Del opp løk og hvitløk og ha det i panna. La det surre og bli gyllent. Tilsett så gulrøtter og evt poteter. La det steke til de er lett brune og begynner å bli myke. Hakk opp grønnkålen, og tilsett den med selleri og kjøttet. La alt blir gjennomstekt og varmt. Bruker du bacon kan dette gjerne stekes ved siden av og tilsettes til slutt. Smak til med salt og pepper.
Server som den er eller med evt ris eller pasta. Vi brukte litt ris ved siden av og ikke poteter i stekepanna.
Andre alternativer er å ha på ett par speilegg, andre grønnsaker eller feks erter som er fine greier.

Fakta om grønnkål

Grønnkål er en kålsort og botanisk i slekt med de andre kåltypene vi kjenner til. Denne er likevel litt spesiell da den ikke danner et fast hode, men består av stilker i forskjellige lengder med mer eller mindre krusete blader. Den hører således til gruppen av bladkål. Grønnkål er mørkegrønn, saftig og sprø. Den har en kraftig kålsmak og brukes som grønnsak. Kålsmaken kan bli litt mildere om grønnkålen blir utsatt for frost. Da omdannes karbohydratene til sukker og smaken blir søtere. Grønnkål benyttes også til dekorasjon.

Bruksområder
Grønnkål kan brukes i wok, og den kan kremes, brukes som garnityr i gryter og supper. Den kan også stekes i smør og smaker godt med retter med stekt skinke. Bruk gjerne fløte for å få vekk kålsmaken.

Næringsinnhold 100 gram rå kål inneholder

150 kj
36 kcal
3,3 gr protein
2,2 gr karbohydrater
2,1 gr sukkerarter
3,8 gr kostfiber
0,7 gr fett
0,1 gr mettet fett

Les mer om grønnkål her

Her er flere gode oppskrifter.




Her er lignende, anbefalte og gode oppskrifter fra forskjellige kilder

Prøv også Fløtestuet grønnkål.

Fløtestuet grønnkål


Antall porsjoner = 6
Dato lagt inn eller oppdatert 07.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Matoppskrift.no

Ingredienser

2 grønnkålstilker
skinkekraft eller buljong av terning
2 ss margarin eller smør
1 dl fløte eller crème fraîche
1 ts salt
nymalt pepper


Her bruker vi denne som tilbehør til stekt laks. Vi hadde og litt stekt bacon i stuingen. Dette som egen oppskrift ligger under eget navn "Stekt fisk med stuet grønnkål"


Fremgangsmåte

Risp bladene fra stilken på den friske grønnkålen. Skyll dem godt. Kok dem møre i litt skinkekraft eller buljong. Ta opp kålen, la den renne av og hakk den grovt.

Fres den hakkede kålen i fettet under omrøring.

Tilsett fløte eller crème fraîche og la kålen trekke i 3-4 minutter, spe eventuelt med litt av kraften eller litt vann eller melk. Smak til med salt og pepper.

Serveres sammen med skinke eller pølse på julebordet, eller som tilbehør til kjøttkaker, stekt pølse eller stekt fisk.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 116,54 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,31 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 10,02 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,87.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Grønnkål med tomat, hvitløk og stekt torsk.

Grønnkål med tomat, hvitløk og stekt torsk


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 01.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matoppskrift.no
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

1 kg frisk grønnkål (eller 450 g frossen)
2 ss olje
1-2 mellomstore løk
1-5 fedd hvitløk
1 boks hakkede tomater eller 5 friske tomater, flådde og hakkede
Saft og skal av ½ sitron
1 ts sukker
Salt og pepper


Grønnkål er en sjelden sak på våre bord, men her overrasket det. Dette er skikkelig godt og som tilbehør til pannestekt torsk var den perfekt. Jeg må prøve å få tak i mer av dette før sesongen er over.

Husk bare at grønnkål må kokes og evt stekes. Ikke noe særlig rått.


Fremgangsmåte

Fisken:
Pannestek torskefileter gyldne i en blanding av smør og olje, salte og pepre.. Hold varme og sett til side.

Nøtter:
Hakkes og ristes fort i en varm panne. Sett til side.
Grønnkålen;
Rens grønnkålen for grove ribber og skyll den grundig. Ha bladene i rikelig vann og kok dem 10 min. La dem dryppe i et dørslag, til de er kjølt litt av.
Knug det siste vann av og hakk dem med en skarp kniv. Frossen grønnkål skal bare tine igjennom. Skrell og hakk løkene fint og svisj dem kort i oljen.
Tilsett den hakkede grønnkål og tomat og vend godt. Tilsett salt og pepper, legg lokk på gryten og la det dampe for svak varme i ca. 20 min.
Smak til med sitronsaft og -skall samt sukker + nøttene og servér straks.
Tips:
Servér grønnkålen sammen med ris eller spaghetti.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 77,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 2,28 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 3,97 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 7,76.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Ovnsbakt grønnkålomelett.

Ovnsbakt grønnkålomelett


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.04.2014
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

4 stk egg
1 ss olivenolje
1 båt hvitløk - finhakket
1 stk løk - finhakket
200 g hakket grønnkål
2 stk kokt potet i terninger
3 ss cottage cheese
salt og nykvernet pepper


En enkel og kjempegod omelett med grønnkål, kokte poteter og løk. Denne kan du, sammen med godt brød, gjerne kan servere som middag på en travel dag.


Fremgangsmåte

Ha oljen i en stekepanne med avtagbart håndtak og la løk og hvitløk surre over middels varme til den blir blank, ca. 2 minutter.
Tilsett potetterninger og hakket grønnkål og la det surre videre i 5 minutter.
Pisk eggene lett og tilsett cottage cheese, salt og pepper.
Hell blandingen over grønnsakene og potetene i pannen. Rør rundt, slik at grønnsakene fordeler seg jevnt i pannen.
Sett pannen inn i ovnen og stek omeletten på 200°C til den har stivnet, ca. 15 minutter.
Bruk en stekepanne som du kan ta av håndtaket på - den skal nemlig inn i stekeovnen. Har du ikke en slik panne, kan du helle blandingen over i en ildfast form når egg- og cottage cheese-blandingen tilsettes.
Du kan også la pannen stå på svak varme på platen til eggemassen har stivnet.
Server omeletten med godt, grovt brød.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 92,33 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 5,89 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,71 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,09.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Koteletter med kålmiks.

Koteletter med kålmiks


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 21.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 koteletter Kålmiksen 200 gr brokkoli i små buketter 200 gr grønnkål 200 gr tomater, vi brukte resten av cherrytomatene fra hagen. 1 løk hakket 2 fedd hvitløk hakket 1,5 dl fløte 3 ss creme fraiche 1 dash salt og pepper 1 ss smør 2 porsjoner kokte poteter


God hverdagsmat igjen med min favoritt grønnkål. Men nå er det slutt for i år:)
Vi har funnet ut at en slik stuing av grønnsaker passer veldig godt som tilbehør. Du kan bruke andre grønnsaker også, og dette er både sunt og godt.


Fremgangsmåte

Rens først av stilkene på grønnkålen. Sett over litt vann med litt salt til koking og la grønnkålen koke 5 minutter. Hell av vannet og kutt kålen i biter. Sett til side.
Del opp brokkoli, løk, tomater og hvitløk. Varm litt smør i panna og ha i kålblandingen + grønnkålen. La det surre 5-10 minutter. Rør så inn fløte og creme fraiche og la det småkoke i noen minutter til noe av væsken forsvinner. Smak til med salt og pepper.
Samtidig stekes kotelettene brune på hver side i en annen stekepanne.
Server med poteter.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 132,15 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,77 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 9,77 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 4,54.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Hollandsk grønnkålstappe med røkt pølse.

Hollandsk grønnkålstappe med røkt pølse


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 13.05.2016
Denne retten tar ca 30 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er May Ellewsen
Bildet er tatt av Rosemarie Rodriguez

Ingredienser

400 gram finklippet grønnkål (fjern grove stilker)
1200 gram melne poteter
2 ss margarin
2,5 dl varm melk
1 ts salt

røkte pølser - 1/2 pølse per person
evt. 100 gram stekte baconbiter
(fransk) sennep


Grønnkål eller kale er en av våre favoritter sammen med brokkoli og flower sprout av kåltypene. Dette er en hollandsk oppskrift hvor vi brukte litt strimler av chorizo pølse samt baconbiter som er stekt. Dette hadde vi ved siden av. Sennep passer til men jeg tok bilde uten sennepen. Potetmos er jo godt om en har litt ekstra fløte og bruker meierismør, men kaloriene flyr fort da.


Fremgangsmåte

Kok potetene, damp dem godt og lag potetstappe av poteter, margarin og melk med håndmikser.
I mellomtiden kokes grønnkålen i ca. 5 minutter i lite vann, deretter siles vannet fra og grønnkålen får dryppe ut i et dørslag før den blandes godt i potetstappen.
Denne stappen er god med røkt pølse til, de stekte baconbitene blandes i stappen før servering og setter en ekstra spiss på smaken.
Ifølge hollandsk tradisjon er det grønnkålstappen som er hovedingredienten av måltidet, ikke pølsene.
Serveres med sennep til. Enkelte bruker også brun sjy som smørøye i stappen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 115,19 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 9,75 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 6,37 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 3,88.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Lettsaltet torsk med grønnkål og byggris.

Lettsaltet torsk med grønnkål og byggris


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 19.12.2016
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Matprat.no
Bildet er tatt av Mari Svenningsen

Ingredienser

800 g lettsaltet torsk 400 g grønnkål , vasket og grovhakket 3 ss olivenolje 1 ts salt 1/2 g pepper saften av 1/2 stk sitron 3 poser byggris 100 g grovhakkede mandler


Når du trenger snarlaget mat kan denne retten med grønnkål, byggris og et lite dryss grovhakkede mandler være midt i blinken. På kort tid har du altså mat som er smakfull som bare rakker`n.


Fremgangsmåte

1. Kok byggris i en kjele med lettsaltet vann, 12-15 minutter.
2. Rens fisken for finner og bein og skjær til porsjonsstykker. Kok opp usaltet vann i en vid kjele og legg i fiskestykkene. Kok opp, sett på lokk og trekk kjelen av platen. Fisken skal trekke i 8-9 minutter.

Fiskens trekketid (koketid) avhenger av størrelse på fiskestykkene men den beste indikasjonen på at fisken er ferdig er at den akkurat begynner flaker seg.

3. Varm opp halvparten av olivenoljen i en stor stekepanne og stek grønnkål til den akkurat faller sammen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Anrett grønnkål på tallerkener og topp med byggris og grovhakkede mandler. Ringle over med god olivenolje før servering.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 135,25 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 7,06 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 5,85 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 9,96.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Stekt fisk med stuet grønnkål.

Stekt fisk med stuet grønnkål


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 07.11.2015
Denne retten tar ca 20-40 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Knut Pettersen
Bildet er tatt av Knut Pettersen

Ingredienser

2 stk fileter med laks eller annen fisk
1 ss matolje

Grønnkålen:
400 gram grønnkål frisk
1 liter vann
2 stk buljongterninger

Stekepanne:
150 gram bacon i terninger
2 ss creme fraiche
2 ss philadelphia
1 ss smør
1 dash salt og pepper

2 porsjoner med ris eller poteter


Vi brukte laks her, men all fisk kan brukes. Og sikkert også for eksempel diverse kjøtt. Men Poenget er grønnkålen som her i kombinasjon med bacon smaker utrolig godt. Etter denne retten skjønner jeg hvorfor jeg er blitt så hektet på grønnkål.
Server evt med ris eller poteter, eller ingenting som vi gjorde,


Fremgangsmåte

Risp bladene fra stilken på den friske grønnkålen. Skyll dem godt. Kok dem møre i litt skinkekraft eller buljong. Ta opp kålen, la den renne av og hakk den grovt.
Varm litt smør/fett i 2 stekepanner.
Stek fisken lett på begge sider i den ene.

Ha bacon i den andre stekepannen sammen med litt fett. Brun den lett før du har i den hakkede kålen og freser den lett under omrøring
Tilsett crème fraîche og philadelphia og la kålen surre i 3-4 minutter, spe eventuelt med litt av kraften eller litt vann eller melk om det blir tørt. Smak til med salt og pepper.

Server med fisken over seg som på bildet.
Husk at bacon er salt, så smak deg til med saltet.

Du kan evt servere med ris eller poteter, eller kanskje pasta. Men vi hadde kun kål og fisk. Lavkarbo:)

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 190,32 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 1,24 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 15,44 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 14,06.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Makrell med sitron og hvitløk.

Makrell med sitron og hvitløk


Antall porsjoner = 2
Dato lagt inn eller oppdatert 14.07.2017
Denne retten tar ca 60 min + å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Rosemarie Pettersen
Bildet er tatt av Rosemarie Pettersen

Ingredienser

4 makrellfileter
3 hakkede fedd hvitløk
Saften av en halv sitron
1 ts salt
0,5 ts frisk pepper

Tilbehør
2 porsjoner ris med hvitløk

Tilbehør
200 gr grønnkål hakket
0,5 stk løk grovhakket
1 ss margarin
0,5 stk sitron saften


Denne retten kan ovnsbakes, grilles eller stekes. Alt etter hva du syns er enklest. Vi grillet dem i fat på grillrist.


Fremgangsmåte

Legg fiskefiletene på ett fat og dryss over salt. La stå en times tid.
Så varmer du opp ovnen, grillen eller stekepanna. Vi brukte grillen med ett slik fat som settes oppå. Pensle det med litt smør og legges på grillristen. Blir nesten som stekepanne. På med fisk, hell over godsakene(hvitløk, sitron og pepper) og la stå 5-7 minutter.
Alternativ i ovnen er på folie oppå rist. Bruk da ovnen + grillelement for eksempel. Rundt 200 grader i 8-10 min, men pass på.

Legg på fisken og hell over blandingen av hvitløk, sitronsaft og friskmalt pepper.

Grønnkål.
En blanding av hakket kål og løk surres i panna. La det bli mykt og godt og press over litt sitronsaft. Server ved siden av fisken + kokt ris og en blandet salat om ønskelig.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 123,43 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 8,35 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 4,79 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 6,8.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Asiatisk coleslaw.

Asiatisk coleslaw


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 27.06.2010
Denne retten tar ca 20 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Frukt.no
Bildet er tatt av Frukt.no

Ingredienser

500 g grønnkål
1 stk rød paprika
1 ½ dl hakket frisk koriander
2 stk gulrot
2 stk vårløk
1 dl peanøtter

Dressing:
2 ss soyaolje
2 ss eplecidereddik
2 ts raspet frisk ingefær
2 ss soyasaus
1 ss sesamolje
2 ts brunt sukker


Denne eksotiske kålsalaten med smak av Østen er en annerledes vri på tradisjonell coleslaw. Absolutt verd å prøve til kjøtt- og fiskeretter.


Fremgangsmåte

Bland sammen alle ingrediensene til dressingen.

Skjær kål i tynne strimler og paprika i små biter. Riv gulrøtter, skjær vårløk i tynne skiver og grovhakk koriander. Hell over dressingen og bland godt. Grovhakk peanøtter og strø på toppen.

Denne salaten smaker nesten enda bedre dagen etter, men vil ta litt farge av soyasausen.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 105,98 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 4,9 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 7,16 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 8,61.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++

Prøv også Saftig grønnkålpai.

Saftig grønnkålpai


Antall porsjoner = 4
Dato lagt inn eller oppdatert 05.08.2017
Denne retten tar ca 40-60 min å lage
Kalkulering og publisering av Knut Pettersen
Opprinnelig kilde til oppskriften er Meny
Bildet er tatt av Meny

Ingredienser

125 g smør
252 g mel
1 dl vann

Fyll
150 g grønnkål
1 stk hvitløksfedd
2 stk egg
2 dl créme fraîche
100 g ost
olivenolje
salt
pepper


Saftig pai med sunn grønnkål er perfekt som middagspai. Denne oppskriften på sunn pai har en enkel bunn og deilig vegetarisk fyll. Pai er kjempedeilig mat å servere til middag, og restene er supre å ha i matpakka.


Fremgangsmåte

Bruk en rund form, ca. 22 cm i diameter. Smuldre smøret inn i melet. Tilsett vann og kna deigen glatt og smidig. Eller kjør smør og mel i en hurtigmikser, tilsett vann og kjør til deigen har samlet seg.
Pakk deigen godt inn i plastfolie og la den hvile i ca. 30 minutter i kjøleskap.
Kjevl ut deigen og kle formen med paideig. Fjern overflødig deig. Prikk bunnen med en gaffel, kle den med bakepapir og dekk bunnen med tørkede erter (for at bunnen skal bevare fasongen under steking). Stek bunnen ved 200 grader i 15 minutter. Løft ut de tørkede ertene.
Fres grønnkål til den blir blank i en stor stekepanne med litt olivenolje. Tilsett hvitløk og rør til grønnkålen mykner noe. Fordel grønnkålen utover tertebunnen og dryss over osten.
Visp sammen egg og fløte, krydre lett med salt og kvernet pepper (litt revet muskat er også godt). Hell eggeblandingen over tertefyllet og stek terten ved 180 grader i ca. 30–40 minutter, eller til overflaten er gyllen og fyllet har stivnet. Serveres varm eller kald.

Raskt næringsinnhold

Denne retten har 298,67 kcal pr 100 gram.
Denne retten har 18,19 gr karbo pr 100 gram.
Denne retten har 21,41 gr fett pr 100 gram.
Denne retten koster Kr: 5,23.- pr 100 gram.

Les hele oppskriften her med fullt utregnet næringsinnhold ++



Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3054





Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.