Gå til forsiden av matoppskrift.no

Grunnleggende safting

Oppdatert: 29.10.2004 Publisert: 29.10.2004 Tema: Safting Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




Når alle frukter og bær er i hus for vinteren, er det tid for å se på litt sylting og safting. Disse konserveringsmetodene går mer og mer i glemmeboken, men det trenger ikke være det store arbeidet, og det er koselig å samles på kjøkkenet til en sylte/safte økt en hufsen dag.

Safting

Selv om ferdigsaft i butikken er billig og lettvint, så er det ingenting som slår skikkelig hjemmelagd saft. Og dette behøver ikke være så mye arbeid.
Har en tilgang på en saftkoker så er det bra, men det går greit med en stor gryte også. Og råsafting fungerer også, selv om det ikke kan stå så lenge.
Og har bær i frysen kan man safte hele vinteren.

Metoder

Som nevnt brukes følgende metoder for safting.
  • Dampsafting i saftkoker. Denne fylles med bær og sukker, før den settes på en kjele med kokende vann. Etterhvert kan man da tappe ut saft i bunnen av saftkokeren. Tappes på flasker.
  • Kokesafting. Her brukes gryte, bær og vann kokes opp, kokes, siles, og tilsettes sukker og evt konserveringsmiddel. Fylles på rene flasker.
  • Råsafting. Bær knuses og tilsettes vann og syre. La stå en tid og siles i silepose, tilsettes sukker og helles på flasker.
Tips

Når en skal safte er det viktig å huske på følgende.
  • Rens alltid bær og frukt. Kutt opp store bær/frukt i biter.
  • Alle flasker som skal brukes må være rene og skal steriliseres. Hvis ikke kommer det lett mugg.
  • Bruk godt modne bær, disse er som regel mest saftige og med mest smak.
  • Beregn ca 400-700 g sukker pr kg bær.
  • Bruk tette korker og lagre saften mørkt og kjølig.
  • Ved kokesafting og råsafting tilsettes sukkeret etter siling.

Generell fremgangsmåte ved kokesafting

Vannmengde pr. kg bær:
bringebær 1 dl
kirsebær 3 dl
rips 4 dl
solbær 4 dl
tyttebær 3 dl
blåbær 1 dl

til 1 liter saft:
300-400 g sukker

Bær til saft må være fullmodne. Da får vi mest saft, og smaken blir finest. Man kan lage saft av en enkelt sort bær, eller blande flere sorter.
Vask bærene og ta bort de mugne og råtne. Det er ikke nødvendig å rense bærene for stilker.
Kok bær og vann ved svak varme. La dem trekke under lokk til de har saftet seg godt. De har da falt sammen og har skiftet farge, men de bør ikke koke i stykker.
Vri silklede opp i kokende vann, hell bærmassen i og sil saften fra. La bærene stå et par timer, men ikke så lenge som til neste dag. Det går ut over C-vitaminet.
Bærene kan også dampsaftes uten vann.
Mål saften, kok den opp og la den koke ca 5 minutter under lokk.
Tilsett sukker. Vi trenger mest sukker hvis oppbevaringsrommet ikke er helt godt. Gi det et raskt oppkok av skum.
Fyll saften på rene, varme flasker. Kork dem etterhvert. Ha lakk eller parafin over korkene.

Fremgangsmåte rå saft av blåbær eller bringebær

1 kg bringebær eller blåbær
3-5 dl vann
5 g vin- eller sitronsyre
1/2 g bensoesurt natron til hver liter saft
6 dl sukker

Kok opp vannet og la det bli kaldt. Skyll, rens og vei bærene. Mos bærene med en treklubbe i et rommelig kar eller mal dem på fruktkvern.
Ha bærmassen i en stor krukke, hell på bannet og tilsett sitron- eller vinsyre og oppløst bensoesurt natron. Rør godt om.
Dekk til krukken og la den stå kaldt ett døgn. Rør i blandingen av og til.
Hell massen i silekledet og la saften renne gjennom. Mål saften, ha i sukkeret og rør til det er oppløst.
Skum saften og hell den på kalde flasker. Fyll flaskene helt opp og bind godt over med pergamentpapir som har ligget i vann tilsatt litt bensoesurt natron.

Rå kreklingbærsaft

2 kg bær
1 l vann
20 g sitronsyre
Ca 750 g sukker pr liter saft

Bruk godt modne bær. Rens bort stygge bær og kart. Knus bæra, tilsett kokt, kaldt vann og sitronsyre og rør godt sammen. Dekk til med håndkle og la det stå til neste dag. Sil massen gjennom klede. Mål væsken og ha i sukker. Rør til det er oppløst. Skum av hvis det er skum. Steriliser flasker og fyll opp med saft. Kork igjen og sett kaldt. Kan ikke lagres lenge. Evt kan saften fryses. Har litt voksen smak!




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:406


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!