Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gryteretter. ikke bare fårikål!

Oppdatert: 21.10.2013 Publisert: 05.12.2011 Tema: Lam Forfatter: Fotograf: Astrid Hals, Kim Holthe, Ragge Strand




Selv om det blir mye fårikål disse dager, er det mange andre gode gryteretter man kan lage nå. Og særlig siden det nå er tiden for de gode høstgrønnsakene med mye smak i.
Jeg selv har ett godt øye til sellerirot, persillerot og andre røtter med mye smak. Og det passer ypperlig en kald høstkveld, når hele familien er samlet, med en varm og smakfull gryterett.

Lammegryte med rotgrønnsaker

Til 4 personer

1 kg lammekjøtt med bein
2 løk
1 rød løk
2 gulrøtter
1 sellerirot
2 ss smør
1 ts salt
1/2 ts nykvernet pepper
3 ts timian
3 dl hvitvin
2 dl vann

Steketemp: 200°C
Steketid: 1 1/2 time

1. Varm stekeovnen til 200°C. Skjær grønnsakene i biter og fres dem gylne i smør i en jerngryte. Ta dem opp og legg til side. Brun kjøttskivene.
2. Legg grønnsakene tilbake, hell på vann og hvitvin, tilsett salt, pepper og timian. Kok opp.
3. Legg på lokk og sett hele gryta i stekeovnen. La stå 1 1/2 time til alt er mørt.
Servér med salat og poteter.

Denne er enkel.

Lam med selleri og chili

4 personer

800 g benfritt lammekjøtt
ca 2 ss smør/margarin til bruning
1 løk
400 g selleri
2 chili
3 ansjosfileter
1 dl hvitvin

1. Skjær kjøttet i terninger, brun disse og ha dem over i en gryte.
2. Skjær selleri og chilipepper i ringer og ha i gryten.
3. Tilsett hakket løk og ansjos i små biter. Hell over hvitvinen og la det trekke i ca 20 min.

Viltgryte

4 personer

ca 750 g reinsdyrskav/finnbiff
300 g sjampinjong eller skogsopp
1 purreløk
5 ss rømme
1 dl melk
2 ss hvetemel
4 einerbær
ca 3 ss solbærsaft
ca 1 ts salt
1/2 ts pepper

Hjemmelaget potetmos
ca 10 Poteter
3 dl melk
2 ss smør
ca 1/2 ts salt
ca 1/2 ts pepper
1/4 ts revet muskat
1 egg

1. Halvtin finnebiffen og stek den raskt på sterk varme. Brun små porsjoner av gangen og ha over i en gryte.
2. Rens og del purren i biter. Tilsett i gryta og hell over vannet. Kok opp og la det trekke i ca 30 min.
3. Rens og del soppen i båter og fres den lett i panna før den tilsettes gryta.
4. Rør sammen rømme, melk og hvetemel og ha det over i gryta sammen med einerbær, solbærsaft og pepper.
5. Kok opp og la det trekke i ca 10 min. Smak til med salt.

Hjemmelaget potetmos
1. Skrell potetene og kok dem møre i lettsaltet vann. Ta dem opp og del dem i grove biter.
2. Mos potetene og rør inn varm melk og smør. Rør godt.
3. Smak til med salt, pepper og muskat. Rør inn egget til slutt.

NB! Poteten bør ikke koke etter at egget er tilsatt.

Kjøtt- og grønnsakgryte

4 personer

800 g lettsaltet bibringe
vann
5 pepperkorn
1 lite laurbærblad
1 liten kålrot
2 gulrøtter
1 persillerot
1 bit selleri
6-8 poteter
1 liten purre
1 løk
salt
timian
hakket persille

Skjær kjøttet i store biter. Hell på så mye vann at det dekker kjøttet. Kok opp og skum godt. Ha i krydder og la kjøttet trekke ca 45 minutter.
Rens røttene og skjær dem i mindre biter. Legg kålrot, gulrøtter, persillerot og selleri i gryten. La alt koke videre i 15 minutter. Tilsett potetene, løken og purren, som er skåret i mindre biter. La det koke til alt er mørt. Smak til med salt og litt timian.

Legg alt opp på fat og server, gjerne med flatbrød til.

Septembergryte i Oktober

3-4 personer

ca 500 g magert renskåret svinekjøtt (bog, mørbrad, skinke)
2 løk
smør
1 ts salt
1 krm pepper
1 ts paprikapulver
1/2 ltr kraft eller buljong
1/2 sellerirot
2 gulrøtter
3 poteter
1 purre
250 g grønne bønner
3 tomater

1. Skjær kjøttet i terninger og brun kjøttet sammen med grovhakket løk.
2. Dryss over salt og krydder og tilsett kraft/buljong.
3. Kok opp og la trekke ca 30 min.
4. Rens og skjær alle grønnsakene i biter.
5. Dypp tomatene i kokende vann og flå dem.
6. Legg sellerirot, gulrøtter og poteter i gryten.
7. Kok opp og la trekke 15 min.
8. Legg purre og bønner og la retten trekke 5 min.

Skogsgryte

4 personer

700 g benfritt storfekjøtt eller elgkjøtt
smør/margarin til steking
1 løk
2-3 gulrøtter
1 persillerot eller sellerirot
5 knuste enebær
ca. 4 dl kraft/vann
6-8 sjampinjonger
5 ss rømme
1 dl melk
1 ss hvetemel
2 ss solbærsaft
salt og pepper
timian

Skjær kjøttet i terninger og brun det i varm panne med smør og ha det over i en gryte. Skjær gulrøtter og persillerot i skiver, løken kan brukes hel eller deles i to. Brun lett i pannen og tilsett gryten. Knus enebær og tilsett i gryten med vannet. Kok opp og la trekke ved svak varme i ca. 30 minutter. Brun soppen og tilsett i gryten sammen med rømme, solbærsaft, salt, krydder og jevning (hvetemel rørt ut i melk). La alt få et oppkok og la det trekke i ca. 5 minutter. Serveres med kokte poteter og rørte tyttebær.

Smaker skikkelig godt og er ypperlig når en skal samle venner en kveld. Vi brukte elgkjøtt i gryten og det var ett godt valg.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:948


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!