Gå til forsiden av matoppskrift.no

Gylne løfter

Oppdatert: 05.07.2007 Publisert: 05.07.2007 Tema: Fest Forfatter: Fotograf: melk.no




En av livets viktigste dager; bryllupsdagen. Silke og tyll, gyldne ringer, gyldne og viktige løfter. Dagen skal være perfekt, og bryllupsmiddagen er en viktig del av den.
En bryllupsmiddag tar noen timer. Det er sanger, taler og hyggelige hilsener. Hyggelig lag blir enda hyggeligere over god mat, og er det èn dag middagen skal være perfekt er det bryllupsdagen,
Her er noen forslag til en treretters middag med noe søtt til avslutning.

Forrett: Spekeskinke med asparges og melon

1 porsjon

3 skive spekeskinke eller parmaskinke
3 stk. frisk grønn asparges
3 stk. cherrytomat gule
100 g honningmelon
50 g pinjekjerner
50 g ruccula
50 g rød lollo
2 dl kesam
1 dl sennep bruk en søt type

Damp asparges lett i vann, ca 5 min. Rull spekeskinke rundt aspargesen. Riv og bland salaten. Skjær skiver av melon, og fordel denne i salaten. Del cherrytomatene i 2, rist pinjekjernene litt i panne før du drysser disse over. Bland kesam og søt sennep sammen og du får en deilig dressing.

Hovedrett: Andebryst med byggkake

4 porsjoner

2 stk. andebryst (evnt. kalkunbryst)
1 ts salt
1 ts malt hvit pepper
3 ss usaltet meierismør

potetkake:

12 stk. nykokte mandelpotet
1 ts salt
1 ts malt hvit pepper
2 ss frisk timian

saus:

2 stk. sjalottløk eller løk
2 ss meierismør

Kjøttet:

Gni kjøttet inn med salt og pepper. La det ligge kjølig natten over. Brun kjøttet forsiktig i meierismør. Bruk ikke for sterk varme. Stek skinnsiden først og la den bli gyllenbrun før den snus. La kjøttet "hvile" når det er stekt. Så langt kan vi forberede kjøttet før gjestene kommer.

Ved servering legges kjøttet inn i forvarmet stekeovn (225*C) og får ligge på stekeovnesplate med skinnsiden opp ca. 7 minutter. La hvile litt igjen før kjøttet skjæres i pene skiver.

Potetkake:

Legg byggrynen i bløt i kaldt vann natten over. Hell fra bløtevannet og fyll på nytt. La grynene koke nesten tørt slik at de er klebrige. Rør inn hakket timian, salt og pepper. Skrell de nykokte varme potetene og lag stappe ev 9 stk. Skjær de andre 3 i biter og bland dem med stappen. Smak til med salt og pepper. Press stappen ned i en godt smurt kakeform. Legg over et lokk av byggryn og la kaken stivne i kjøleskapet. Like før servering varmes kaken ved 150*C i stekeovnen i ca. 10 minutter. Bruk ettervarmen etter kjøttet og la potetkaken stå i ovnen mens kjøttet hviles og skjæres opp.

Sausen:

Hakk sjalottløk og fres i meierismør. Tilsett vin og la sausen koke inn til den er redusert til et par spiseskjeer. Tilsett kjøttkraft og kok opp. Skum godt og la sausen koke til det er ca. 6 dl igjen. Blir sausen for tynn, kan den jevnes med maizenamel rørt ut i litt kald vin, før ett lett oppkok.Smak sausen godt til.
Ved servering fordeles rykende varm saus på 4 varme tallerkner. Legg på kjøttstykker og legg på "kakestykke" av potetkaken. Pynt med timian.

Rund kakeform ca 22 cm. i diameter (til 4 porsjoner)
I stekeovnen: 225 grader C, ca. 7 minutter for kjøttet
I stekeovnen: 150 grader C, ca. 10 minutter for potetkaken

Dessert: Herlig tradisjonell karamellpudding

6 porsjoner

125 g sukker
1 stk. vaniljestang
7 ½ dl matfløte
6 stk. egg

I stedet for vaniljestangen kan du bruke vaniljesukker. 1 stang = 2 ts vaniljesukker.
Brun sukkeret i formen. Vend på formen slik at den blir jevnt glasert.
Del vaniljestangen på langs og kok den opp sammen med fløten. Avkjøl. Rør i sammenvispede egg. Sil blandingen og hell den i den karamellglaserte formen. Sett formen i varmt vannbad i stekeovnen og la det koke til puddingen er stiv.
Avkjøl puddingen og hvelv den på serveringsfat. Server den med vispet kremfløte til.
Ildfast form, ca. 1 liter (til en pudding på 6-8 porsjoner).
I vannbad i stekeovnen ved 100 grader i ca. 2½ timer.

Til kaffe: Sjokoladetrøfler



2 dl kremfløte
200 g mørk kokesjokolade
1 dl melis
½ stk. finrevet skall lime
6 ss kakaopulver

Kok fløten i 1 minutt. Brekk opp sjokoladen og rør den inn sammen med melisen. Rør så sjokoladen smelter. Smak til med revet limeskall.
Sett massen i kjøleskap i 2—3 timer så den stivner.
Trill små kuler som rulles i siktet kakao, rosa melis eller strøssel.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1136


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!