Gå til forsiden av matoppskrift.no

Halloween - grøssende moro

Oppdatert: 29.10.2013 Publisert: 30.10.2009 Tema: Halloween Forfatter: Fotograf: Opplysningskontoret for meieriprodukter




En god unnskyldning til å lage fest for hele familien.
Gresskar, spøkelser og skumle monstre. Halloween er en tradisjon vi har adoptert fra USA, og som har gjort handelsstanden klare med oransje leker, utkledingsutstyr og smått og godt vi kan bruke penger på.
Uansett er denne dagen en ypperlig anledning til en morsom fest for hele familien.

Hva med blodrødt popkorn, kistekake, gresskarsuppe og annet snadder? Her får både små og store lov til å boltre seg på kjøkkenet. Endelig lov til å ”leke med maten”!

Gresskarsuppe med tomat

2 ss olivenolje
2 ss smør
2 løk
500 g tomater
2 fedd hvitløk
900 g gresskar
1 ts salt
7 dl hønsebuljong
2 ts basilikum
2 dl matfløte
Salt og pepper
Gressløk

Varm smør og olje i en stor kjele over middels varme, og tilsett løk. La det surre i 3 minutter til løken begynner å bli myk. Tilsett tomat og gresskar oppkuttet i skiver, finhakket hvitløk og salt. La det surre videre i ca. 5 minutter under omrøring. Tilsett hønsebuljong og la det koke opp. Reduser varmen og la det hele trekke til grønnsakene er møre. Mos grønnsakene i suppen til pure med en stavmikser eller kjør grønnsakene i en hurtigmikser i flere omganger. Tilsett basilikum og matfløte, og la suppen få et raskt oppkok. Smak til med salt og pepper, og server suppen i det uthulende gresskaret med frisk klippet gressløk.

Fargerik lammegryte med potetpuré

Antall porsjoner: 8

2 kg benfritt lammekjøtt fra lår eller bog
3 ss smør
2 løk, oppkuttet
1 liter kjøttbuljong eller lammekraft.
2 laurbærblad
8 nellikspiker
3 stk. gulrot
2 skiver sellerirot
1 røde paprika
1 oransje paprika
1 gul paprika
1 grønn paprika
2 ts salt
3 ss maisennamel
3 dl kremfløte eller matfløte
Gressløk

Fremgangsmåte:

Skjær lammekjøttet i terninger på ca. 2x2 cm. Varm opp smøret i en tykkbunnet panne og brun kjøttet i flere omganger i noen minutter på sterk varme.

Ha oppkuttet løk i en stor kasserolle og la det surre under omrøring i 3 – 4 minutter til det begynner å bli mykt og blankt.
Tilsett oppkuttet gulrot og selleri i små terninger og la det surre sammen med løken i noen minutter.

Tilsett det brunede kjøttet sammen med kjøttbuljong/lammekraft. La det hele få et oppkok og skum av. Reduser varmen og tilsett laurbærblad og nellikspiker, la det hele trekke under lokk i ca.45 minutter til lammekjøttet er mørt.
Tilsett paprika oppkuttet i staver og la det trekke i ca. 10 minutter til.

Tilsett maisennamel utrørt i litt kaldt vann. Tilsett til slutt fløten og smak til med salt og pepper. Gi gryten et raskt oppkok før servering.

Potetpuré

Ca. 1,6 kg skrelt rå potet
Ca. 6 dl helmelk
60 g smør
Ca. 1 ½ ts salt
1 kryddermål malt muskatnøtt
kvernet hvit pepper

Kok potetene og mos de med en potetstøter eller i en foodprosessor. Tilsett smør og spe med kokende melk litt om gangen under kraftig omrøring. Gi potetstappen et oppkok og smak til med krydder.

Kistekake

Sjokoladekake i langpanne:

6 egg
400 g sukker
450 g smør
3 dl melk
6 ss bake kakao
450 g hvetemel
4,5 ts bakepulver

Pisk egg og sukker til eggedosis. Smelt smør, avkjøles ved å tilsette noe av melkemengden. Bland de tørre ingrediensene og sikt det i eggedosisen, vekselvis med smeltet smør og melk. Bland forsiktig. Hell røren i en langpanne (ca. størrelse 35 x 30 cm) kledd med bakepapir. Stek kaken midt i ovnen ved 175 ºC i ca. 30 minutter. Avkjøl kaken noe før den hvelves på rist. Kaken kan med fordel bakes dagen før den skal pyntes.

Ostekrem

250 gkremost (nøytral)
120 g mykt smør
8 dl melis
4 ts vaniljesukker

Bland alle ingrediensene og visp det til en luftig og porøs krem.

Del langpannen i to like stor deler og skjær de to delene i kisteform. Se bilde.

Smør den ene delen av kaken med ostekrem og legg den andre delen oppå.

Ta av litt ostekrem til pynt. Tilsett 2 ss kakao til den resterende delen av ostekremen og litt svart fargepasta. Smør den svarte kakaokremen over hele kaken. Lag til slutt et kors på toppen av kaken med den hvite ostekremen, ved hjelp av en sprøytepose eller med et kremerhus av matpapir.

Blodig popkorn

En pose ferdig popkorn
Smeltet smør (ca 30 gram)
Rød konditorfarge

Smelt smør og bland inn fargen. Hell blandingen over popkornet.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:953


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!