Gå til forsiden av matoppskrift.no

Halvparten av melka blir ost

Oppdatert: 03.06.2011 Publisert: 19.05.2011 Tema: Ost Forfatter: Fotograf: slf,sxc.hu




Rundt halvparten av norsk melkeproduksjon går med til å produsere ost. I 2010 økte osteproduksjonen med 1,7 prosent fra 2009. Samtidig har importen av ost til Norge økt med 200 prosent siden 2000.
Mens osteimporten var på nær 3200 tonn i 2000, nådde den 9 611 tonn i 2010. Det viser tall fra Statens landbruksforvaltning (SLF). Storparten av veksten i osteimporten de siste årene har vært på import til full toll. Når en ny avtale med EU blir godkjent kan 7300 tonn ost importeres tollfritt.

Halvparten av melka blir ost

51 prosent av norsk melk gikk til produksjon av ost i 2010. 97 prosent av osteproduksjonen er modnet ost som gulost, jarlsberg etc. Øvrig osteproduksjon er såkalt fersk ost som cottage cheese, kesam og skyr.

Forbruk av melk i osteproduksjon – mill. Liter:

Fersk ost Modnet ost Sum ost
2008 17 754 771
2009 20 742 762
2010 25 751 775

Produksjonen av fersk ost økte mest i 2010 (25,6 prosent), og økningen skjedde hovedsakelig i produksjonen for dagligvaremarkedet. Økningen kan blant annet forklares med lanseringen av nye produkter som har blitt godt mottatt i markedet.
Totalt omsettes det 85 000 tonn ost i Norge. Det tilsier at nordmenn konsumerer i snitt 17 kg i løpet av ett år.

Stor importøkning i 2010

Totalt ble det importert 9 611 tonn, en økning på 10,3 prosent eller 898 tonn i forhold til 2009. Det vil si at nordmenn i snitt konsumerer snaue 2 kg importert ost per år.

Importen av ost basert kun på utenlandske råvarer var på 8 077 tonn i 2010, en økning på 9,7 prosent året før. Det aller meste av økningen var ost som ble importert til ordinær toll utenfor kvotene. Nesten all import av ost kommer fra EU, som står for 99 prosent av importen til Norge. EU har i dag tollfrie kvoter på totalt 4 500 tonn inn på det norske markedet. 3665 tonn ost ble m.a.o. importert til ordinær toll, fortrinnsvis kr 27,15 per kg.

15. april 2011 ble den nye avtalen med EU i henhold til EØS-avtalens artikkel 19 om handel med landbruksvarer signert på Norges vegne. Den vil innebære en ytterligere importkvote for ost fra EU på 2 700 tonn. I tillegg importeres det en del ost i form av bearbeidede produkt som eksempelvis pizza. SLF har foretatt en beregning der denne osteimporten anslås til 807 tonn i 2010. Anslaget er imidlertid kun basert på pizza, og det antas derfor at den totale importen av ost gjennom bearbeidede produkt er mer omfattende.

Norsk eksport av ost økte i 2010

Av den totale osteproduksjonen er det 17 prosent som eksporteres. Dette er utelukkende modnet ost. Eksporten er i all hovedsak subsidiert, såkalt merkevareeksport. I 2010 ble det eksportert 13 542 tonn, en økning på 186 tonn fra året før. Over halvparten av eksporten går til USA, som er det klart viktigste markedet for norsk osteeksport. Andre viktige markeder er EU, Canada og Australia.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2162


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!