Gå til forsiden av matoppskrift.no

Havregrøt stadig mer populær

Oppdatert: 22.10.2015 Publisert: 22.10.2015 Tema: Grøt Forfatter: Fotograf: melk.no Kilder: melk.no
Nesten 600.000 nordmenn spiser havregrøt hver uke. Siden 90-tallet har havregrøten havnet på stadig flere frokostbord, og 23. oktober feirer vi grøtens dag for 26. gang.
Grøt har vært hverdagskost for nordmenn i århundrer, og regnes som den eldste retten vi har her i landet.

– Grøten har en sterk plass på det norske matbordet fordi den kan serveres til alle måltider, både til hverdag og fest. Vi spiser grøt til både middag og lunsj, og ikke minst til frokost i hverdagen, sier Marianne Hayes Antonsen, matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no).

Havregrøt har overtatt popularitetstoppen etter risgrøt

De siste årene har grøtens popularitet fått en oppsving, og i København ble verdens første grøtbar åpnet i 2011. «Grød» har siden utvidet, og har nå tre filialer i byen. En kokebok med ulike varianter av grøt har også blitt utgitt nylig.
På 90-tallet var det risgrøt som var den mest populære grøttypen, men de senere årene har havregrøten inntatt førsteplassen som grøtvarianten nordmenn spiser mest. I 1991 spiste 9 % av oss havregrøt hver uke, dette tallet har steget til 15 % i 2013. Også andelen som spiser havregrøt hver måned har økt klart siden 90-tallet, 37 % av alle nordmenn spiser nå havregrøt minst en gang i måneden.

Kvinner og unge spiser mest

Dobbelt så mange kvinner som menn spiser havregrøt hver uke. De fleste spiser havregrøt i forbindelse med frokostmåltidet, og det er de yngste som oftest spiser havregrøt.

– Havregrøt er veldig kjapt, enkelt og sunt, og passer derfor godt som frokost i en travel hverdag, fortsetter Marianne.
Det finnes utallige måter å variere havregrøt på, og smaken er avhengig av hva slags topping du bruker. Bruk gjerne nøtter, frø, bær og tørket eller fersk frukt på grøten. Da kan du kutte ut eller redusere sukkermengden på toppen av grøten.

– Koker du grøt på melk får du i deg blant annet proteiner, kalsium, B-vitaminer og jod. I tillegg utfyller proteinene i melk og korn hverandre på en meget god måte. De næringsstoffene melk har lite av, har korn mye av og omvendt. Havregrøt laget på melk en eller flere ganger i uken er en enkel og sunn frokost, avslutter Marianne Hayes Antonsen i Melk.no.
Lag en deilig havregrøt med solsikkekjerner og hasselnøtter.

Havregrøt til 4 personer

Ingredienser:
3 dl havregryn
1 dl hvetekli
1 l helmelk eller lettmelk
½ dl honning
1 dl hasselnøtter
1 dl solsikkekjerner
1 ts salt
1 eple

Fremgangsmåte:
Bland havregryn, kli og melk i en kjele. Kok opp grøten, og la den småkoke i ca. 5 minutter under omrøring. Tilsett honning, hakkede nøtter og solsikkekjerner. Smak grøten til med salt. Skjær eplet i biter, og fordel bitene i grøtporsjonene. Servèr gjerne med et glass kald melk.

Spisefakta Norsk Monitor IPSOS 2013

  • I 1991 spiste 9 % av nordmenn havregrøt ukentlig. Dette har økt til 15 % i 2013.
  • I 1991 spiste 26 % av nordmenn havregrøt månedlig. I 2013 var andelen økt til 37 %.
  • Kvinner spiser klart oftere havregrøt enn det menn gjør. 18 % av kvinnene spiser havregrøt ukentlig, mot 9 % av mennene.
  • Yngre spiser oftere havregrøt enn det eldre gjør.
  • Frokost er det måltidet vi først og fremst spiser havregrøt.
  • I 1991 spiste 15 % av nordmenn risgrøt ukentlig. Dette har blitt redusert til 8 % i 2013.
  • I 1991 spiste 57 % av nordmenn risgrøt månedlig. I 2013 var det 42 %.


Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no) er landets fremste kompetansesenter for merkenøytral informasjon om melk og meieriprodukter. Vårt oppgave er å øke kunnskapen om melk og meieriprodukter basert på et faglig, vitenskapelig grunnlag. Melk.no besitter oppdatert faglig innsikt og analyser av ernæringsforskning, forbruksmønstre og holdninger. På melk.no finner du artikler, tips og råd, fakta og nyttige oppskrifter.
Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:3010

Aktuelle oppskrifter

Prøv også Havregrøt.
Havregrøt...
Prøv også Havregrøt (Mikroovn).
Havregrøt (Mikroovn)...
Prøv også Overnight oats eller kjøleskapsgrøt.
Overnight oats eller...


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!