Gå til forsiden av matoppskrift.no

Høstglede: La deg inspirere med mat på bål

Oppdatert: 25.09.2010 Publisert: 24.09.2010 Tema: Turmat Forfatter: Fotograf: melk.no




Høsten er en ypperlig sesong for å gjøre matopplevelsen smakfull ute i det fri. Dette er tiden for å ta med familien ut å nyte middagen på et bål, enten du drar på fjellet eller tilbringer tid i hjemlige trakter. - Det er ikke så mye utstyr som skal til for å lage god mat på tur. Mye kan gjøres ferdig på forhånd, forteller matfaglig konsulent i Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no), Marianne Hayes Antonsen.

-Vi har mange spennende varianter av turmat som smaker godt og som er enkelt å tilberede. Rettene kan fint lages hjemme på kjøkkenet også. Litt forberedelser på forhånd, og du kan nyte deilig middag under åpen himmel. Maten smaker bedre også, forteller Marianne i Melk.no.

Forberedelser

Du trenger en stekepanne, helst teflon, en stekespade, en sleiv, en kniv og eventuelt et skjærebrett, turtallerkener, bestikk og en kopp med desilitermål.

- Ta med deg utstyr som veier lite og er enkelt å holde rent. Viderekomne kan investere i et stormkjøkken. Men aller hyggeligst er det likevel med bålet, både til matlagingen og som stemningsskaper, forteller Marianne som her deler noen gode oppskrifter som passer ypperlig til høstbålet.

Melk.no sine tips for mat som egner seg på høstbålet:

Fylte epler

Ut i skogen, opp på fjellet... Lag Turmat som smaker godt og som er enkelt å tilberede. Retten kan fint lages hjemme på kjøkkenet også.

2 porsjoner

Ingredienser
2 stk eple
50 g sjokolade
½ dl sukker
2 ts malt kanel
½ dl rosiner
2 ss smør
2 dl kesam vanilje, 7,4 %

Fremgangsmåte
Kan gjøres før turen
Fjern kjernehuset fra eplene og fyll hullene med sjokolade, sukker, kanel og rosiner. Pakk eplene i godt smurt aluminiumsfolie.
Foliepakkene stekes i glørne til bålet i ca 10 minutter. Server med vaniljekesam.

Kyllingspyd a lá indonesia

2 porsjoner

Ingredienser
1 ss honning
2 ss soyasaus
2 ss soyaolje
1 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
½ ts chilipulver
ca 300 g kyllingfilet

1 pk nudler

2 ts karri
2 dl kesam original, 8 %
salt og pepper

Fremgangsmåte
Bland honning, soyasaus, soyaolje, koriander, gurkemeie og chilipulver til en marinade. Del kyllingbryst i biter. Ha dette i en lufttett pose eller boks i ca 1 time. Bløtlegg trespydene i vann mens kyllingbitene marineres. Tre kyllingbitene på trespydene og stek de på bål eller i en varm stekepanne i ca 5 - 7 minutter. Snu dem ofte, og smør dem med marinaden underveis. Kok opp vann og tilbered nudler slik det står forklart på pakken.
Lag en karridressing av kesam og karri, smak til med salt og pepper.
Server kyllingspiddene med nudler og karridressing.

Trylleburgere

2 porsjoner

Ingredienser
1 ss honning
2 ss soyasaus
2 ss soyaolje
1 ts malt koriander
1 ts gurkemeie
½ ts chilipulver
ca 300 g kyllingfilet

1 pk nudler

2 ts karri
2 dl kesam original, 8 %
salt og pepper

Fremgangsmåte
Bland honning, soyasaus, soyaolje, koriander, gurkemeie og chilipulver til en marinade. Del kyllingbryst i biter. Ha dette i en lufttett pose eller boks i ca 1 time. Bløtlegg trespydene i vann mens kyllingbitene marineres. Tre kyllingbitene på trespydene og stek de på bål eller i en varm stekepanne i ca 5 - 7 minutter. Snu dem ofte, og smør dem med marinaden underveis. Kok opp vann og tilbered nudler slik det står forklart på pakken.
Lag en karridressing av kesam og karri, smak til med salt og pepper.
Server kyllingspiddene med nudler og karridressing.

Vaffeltoast

Ut i skogen, opp på fjellet... Lag Turmat som smaker godt og som er enkelt å tilberede. Retten kan fint lages hjemme på kjøkkenet også.

2 porsjoner

Ingredienser
2 brødblingser per porsjon og et vaffeljern.

Fyll 1
1 ss pesto
2 skive spekeskinke
2 skive port salut

Fyll 2
2 skive hvitost
2 skive kokt skinke
1 ss hermetiske maiskorn

Fyll 3
1 ss pesto
2 ss cottage cheese
2 skive salami

Fremgangsmåte:
Smør ingrediensene på brødblingsene og legg dem sammen, med fyllet mot hverandre.
Legg blingsene i gammeldags vaffeljernet og stek dem i ca 3 minutter over bålet.
Server gjerne en liten salat til, så blir det et lite måltid.

Villmarksomelett

2 porsjoner

Ingredienser
4 stk egg
2 ss vann
2 ss matfløte
¼ ts salt
¼ ts pepper
1 ss smør
100 g hvitost
1 ss purre
100 g kokt skinke

Fremgangsmåte
Kan gjøres før turen:
Visp sammen egg, vann, fløte, salt og pepper og hell dette over i en tett beholder. Finsnitt purre og kokt skinke og riv osten. Ha dette i en tett pose.

På turen:
Varm smøret i en middels varm stekepanne og hell i eggeblandingen.
Løsne omeletten langs kanten slik at røren får renne ned i bunnen av panna. Før overflaten er stivnet, fordeler du purre, kokt skinke og ost utover. Stek videre til omeletten er gyllenbrun under og stivnet over.
Brett omeletten dobbel før servering. Server en frisk salat og brød til.

Tykke pannekaker

Ut i skogen, opp på fjellet... Lag mat som smaker godt og som er enkelt å tilberede. Retten kan fint lages hjemme på kjøkkenet også.

2 porsjoner

Ingredienser
1 dl hvetemel
1 ss sukker
1 ts bakepulver
¼ ts salt
1 dl melk
1 stk egg
2 ss smeltet smør

smør til steking

Fremgangsmåte
Dette kan gjøres før turen:
Ha mel, sukker og salt i en bolle (ikke bakepulver). Visp sammen egg, melk og bland det gradvis inn i melet til røren er glatt og uten klumper. Bland i smeltet smør. Hell røren over i en beholder med lokk eller i en melkekartong som du teiper igjen. Ikke fyll beholderen helt full da røren sveller noe.

Dette gjøres på turen.
1. Rør inn bakepulver i den ferdig lagde røren eller lag røren fra bunnen av ute på tur. Varm en teflonpanne eller et spann over bålet eller annen varmekilde og smelt litt smør. Hell i røre slik at det dekker bunnen. Snu pannekaken med en stekespade når det dannes bobler på overflaten. Pannekaken skal være gulbrun på begge sider.

Tips:
Pannekaker kan serveres både med salt og søtt.
Søtt: Friske bær, moste bananer, syltetøy eller honning
Salt: Spekeskinke og revet ost, skinke og ost, bacon og ost eller røkt laks

Laksepakke i folie

Enkel turmat som kan nytes i strandkanten om sommeren eller ved bålet i skogen om vinteren.

1 porsjon

Ingredienser
80 g laks
20 g rød paprika
20 g oransje paprika
20 g gul paprika
50 g stilkselleri (stangselleri)
½ dl matfløte
1 ss frisk presset sitronsaft
nykvernet salt og pepper

2 ss tzatziki

Fremgangsmåte
Bruk aluminiumsfolie som du bretter dobbelt. Lag en bunn i folien og legg i laks og grønnsaker skåret i biter. Ha på salt og pepper. Hell over matfløte og sitronsaft. Pakk folien godt rundt slik at det blir en liten pose. La den ligge i bålet i ca 5 minutter. Se på den om den er gjennomvarm, om ikke la den ligge noen minutter til. Server med tzatziki og ferskt brød.

Tortilla på bål

En super rett til å steke i bålet. Denne kan du lage ferdig hjemme, ta den ut av sekken og legge den rett i bålet.

4 porsjoner

Ingredienser
4 stk hvetetortilla
2 dl matyoghurt
2 dl hermetiske maiskorn
4 ss vårløk
4 dl revet norvegia
200 g salatkjøtt av kylling
8 stk soltørkede tomater
1 pose boil-in-bag ris

Fremgangsmåte
Ta en tortilla og smør på med matyoghurt.
Bland ingrediensene og fordel i tortillaene, rull dem sammen og pakk dem i bakepapir/aluminiumsfolie, bruk da dobbelt bakepapir. Ta med på tur og legg på bålet 2 minutter på hver side. Ypperlig alternativ til pølser. De kan også spises som de er.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1981


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!