Søk alt
Søk blant mer enn 33.000 oppskrifter!
Del på følgende:
Du er her :: Hovedsiden :: Artikkelstart :: Hopp og sprett for et sterkt skjelett ::

Hopp og sprett for et sterkt skjelett

Skjelettet er et levende reisverk i kroppen, som fornyes hele tiden. For å sikre at det nye skjelettet blir like sterkt som det forrige, er det viktig med fysisk aktivitet.
Byggesteinene i skjelettet vårt er blant annet kalsium, fosfor og magnesium. For at disse skal danne et så sterkt skjelett som mulig, er det viktig at knoklene samtidig utsettes for belastning.

Høy belastning gir best effekt

Den beste effekten på skjelettet skjer ved former for aktivitet som påfører knoklene høy belastning, for eksempel strekk, små sammenpressing eller vridninger. Dette gjør for eksempel styrketrening, turning, rytmisk sportsgymnastikk eller aktiviteter som innebærer hopping.

Stedsspesifikk effekt

Det kan se ut som effekten av trening kommer i de knoklene som brukes i aktiviteten. Et eksempel på dette er tennis- og squashspiller som blir sterkere i armen de spiller med, sammenlignet med den andre.

Idretter med lavere belastning

Jo lavere belastning, jo smartere er det å kombinere disse med aktiviteter med høy belastning. Idretter som medfører middels belastning på skjelettet er langrenn, orientering og andre langdistanseidretter. Idretter med lav belastning på skjelettet er for eksempel sykling og svømming. Det går også an å gjøre små endringer, som vil ha umerkelige, men positive effekter på skjelettet. Går du på gang- og sykkelstien på kveldsturen, som er et jevnt underlag, gir det liten styrking av knoklene. Legger du derimot kveldsturen til en ulendt sti i skogen gir det en større effekt, og enda bedre effekt får du ved å legge inn noen spenthopp underveis.

God balanse forebygger fall, og dermed brudd

Trening som gir bedre muskelstyrke, men ikke gir et sterkere skjelett, kan være positiv likevel. En viktig del av å forebygge benskjørhetsbrudd er god balanse og styrke muskelstyrken rundt leddene. Dermed vil de fleste former for trening være gunstige for skjelettet på ulike måter.

Tren styrke rett før puberteten

Det ser ut som kroppen er spesielt mottagelig for å styrke skjelettet rett før puberteten. I vekstspurten, som er i 11-13 års alder for jenter og 13-15 års alder for gutter, bygges helt opp mot 26 % av voksen benmasse. Fysisk aktivitet med høy belastning på skjelettet, sammen med nok kalsium og vitamin D, akkurat i denne perioden av livet, kan gi et livsvarig sterkere skjelett. Den mengden ben som optimalt kan bygges opp i denne perioden, er det samme som vi taper i eldre år. Dermed kan dette bidra til å gi sterke ben gjennom hele livet.

Det er aldri for sent å starte

Uansett hvor langt du er i livet, er det aldri for sent å begynne å styrke skjelettet! Siden skjelettet er et levende reisverk som fornyes i løpet av en tiårsperiode, vil enhver økning i fysisk aktivitet bidra positivt. Forskjellen er bare at effekten er av kortere varighet, og forsvinner dersom den ikke blir opprettholdt.

Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

LavFODMAP - En komplett håndbok for deg med sensitiv mage

For å lykkes med LavFODMAP trenger du mer enn bare oppskrifter! Denne boka er veien til en ny hverdag med mindre mageplager og mer energi. Du blir ledet steg for steg gjennom forberedelser og gjennomføring av dietten. Finn ut hva du tåler og ikke tåler, og oppdag et kosthold som passer for akkurat deg.
Jeg har selv slitt med mageplager i mange år og vet hvordan forstoppelse, oppblåst mage, gass og mageknip tapper deg for energi. Jeg vet hvilke utfordringer du kan møte når du skal legge om kostholdet. Jeg vet hvor frustrerende det er å ikke finne årsak til plagene. LavFODMAP-kostholdet har gitt meg kvelds-tiden tilbake.

Før ble ettermiddagene tilbrakt på sofaen med lite energi og oppblåst mage. Nå har jeg mindre mageplager og overskudd til å trene og være mer sosial. Har du prøvd å bli kvitt mageplane før, er du kanskje blitt overveldet av lange lister over matvarer du skal unngå.

Denne boka viser deg at det ikke trenger å være så vanskelig. FODMAP-vennlig mat er både velsmakende og enkelt å lage!

Boka er basert både på min faglige bakgrunn som ernæringsfysiolog og egne erfaringer med lav FODMAP-kostholdet. Den er resultatet fra hundrevis av timer på kjøkkenet, samtaler og erfaringer fra andre jeg har hjulpet og et uttall eksperimenter for å finne maten som både smaker godt og er magevennlig.

Det er mine beste tips, råd og oppskrifter samlet! Her får du alt du trenger for å redusere mageplagene dine. Nå er det bare opp til deg å gjøre endringene som skal til!
Julianne Lyngstad er IBS-pasient, ernæringsfysiolog og kanskje Norges fremste apostel for lavFODMAP- dietten.

Gjennom nettstedet Lyngstad Ernæring inspirerer og hjelper hun andre til få et bedre liv med mindre mageplager.
Og ikke minst er hun rasende flink til å lage sunn, god og magevennlig mat!

AnnonseKlikk her for mobilversjonen av artikkelen.

Intern:2300

FAKTA/BYLINE
Publisert: 10.10.2011
Oppdatert: 24.11.2011
Tema: Mathelse
Forfatter:
Fotograf: melk.no


Meld deg på nyhetsbrev