Gå til forsiden av matoppskrift.no

Husk Lucia dagen 13 desember

Oppdatert: 12.12.2013 Publisert: 12.12.2009 Tema: Lucia Forfatter: Fotograf: Astrid Hals og www.katolsk.no




Nå er Lucia dagen her. Dette er minnedag for den hellige Lucia fra Syrakus som døde i år 304 e.kr. Hun ble forsøkt tvunget til å frasi seg troen ved å stå i en ring av ild. Andre versjoner av denne historien finns også, og jeg vet ikke hva som er rett. Det er blitt en tradisjon med en lysfest denne dagen, og med tilhørende lussekatter. Det er flere forskjellige sagn og historier om Lucia og mer informasjon kan hentes på siden Den hellige Lucia av Syrakus
Her har jeg og tatt den friheten å låne dette bildet.

Nå er jo min sterke side oppskrifter og jeg skal foreslå noen her under.

Lussekatter

Grunndeig:
150 g meierismør
5 dl melk
50 g gjær
1 egg
1 g safran
1 sukkerbit
135 g sukker
1 ts kardemomme
1/2 ts salt
Ca. 1 1/2 liter hvetemel
Pensling:
Sammenvispet egg
Pynt:
Rosiner eller korinter

I stekeovnen: 225 grader C - 10-15 minutter

Smelt smøret og hell i melken. Smuldre jæren i bakebollen og rør den ut med litt av den lunkne væsken. Bland i egget og safranen som er knust i morteren sammen med sukkerbiten. Det er viktig å tilsette safranen i væsken slik at fargen blir jevn når deigen er ferdig.Rør inn mel,salt og kardemomme og elt til deigen er passe fast. Ta av mel til utbaking. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse på et lunt sted. Form deigen til lussekatter etc.og legg baksten på stekeplate kledd med bakepapir. Eterhev under plast ca. 15 minutter. Pensle med egg og pynt med osiner. Stek baksten lyst gyllen.

Forskjellige former:
Trill tynne pølser og form dem som en S, en Lussekatt, pynt med en rosin i hver ende.
Trill fem pølser og rull dem sammen, plasser dem med en i midten og fire boller pent fordelt rundt den, med en rosin midt i hver, en Gullvogn.
Trill fem pølser og legg dem i bue med en liten bøy i hver ende- Prestens hår (pasjfasong)
Kirkeport lager du ved å bøye fem deigpølser til en port. En liten flette nederst gjør porten fin. Lilje er en deigpølse i bue med bøy nederst på begge endene.

Lussekatter fra Elsa

300 g. Smør
1 l. Melk
4 dl. Sukker
2 g. Safran
1 ss. Vann
100 g. Gjær
1,8 kg. Hvetemel

1 egg til pensling

Stor porsjon
Smelt smøret. Ha i melken. Pass på at den ikke er for varm for gjæren. Ha i sukker .Rør safran ut i vannet og ha det i melken. Hvis du bruker tørr-gjær blandes det i melet. Hvis ikke bland den ut i litt av melken. Ha i melet. Spar litt av det ( ca 1/2 dl. ) Elt deigen lett. Dekk til og la den heve seg i en halv time. Så elter du inn resten av melet. Nå er deigen klar. Lussekatter kan du forme som du vil. Når de er klar til steking setter du ovnen på 225 grader. Stekes i ca 8 min.

Stort lussebrød

50 g gjær
100 g smør eller margarin
3 dl melk
1/2 g støtt safran
1/2 ts salt
1 ts kardemomme
1 dl sukker
1 egg
1 dl rosiner
10 dl hvetemel
smør eller margarin til stekeplaten
vispet egg til pensling
hakkede mandler og perlesukker til pynt

(3 brød)

Smuldre gjæren i bakebollen. Smelt smøret i en kasserolle, hell melken i og varm opp til fingervarmt.

Løs gjæren opp i litt av deigvæsken. Tilsett resten av deigvæsken med safranen iblandet, sukker, salt, sammenvispet egg, rosiner og kardemomme.

Bland det meste av melet i, arbeid deigen glatt og smidig. La den heve til dobbelt størrelse, ca 40 minutter.

Arbeid deigen på melet bakebord. Del den i tre og form runde brød.

Legg brødene på smurt plate og la dem etterheve ca 30 minutter.

Pensle med egg og pynt med mandler og perlesukker. Stek ved 200 C i ca 20 minutter.

Glutenfrie svenske lussekatter

75 g smør
2 dl melk
50 g gjær
1 dl mager kesella kvarg
1 dl sukker
1 egg
0,5 g safran
1 krm salt
1 pakke semper glutenfri mix

Garneres med rosiner og pensles med egg.

Smelt smøret, hell over melken og la det bli 37 grader før gjæren røres inn. Tilsett kesella, sukker, egg, safran og salt. Arbeid inn mixen men spar litt til utbakingen. La heve i 30 minutter.
Arbeid deigen i sammen og del den i 20 deler som bakes ut til lusekatter. Pynt med rosiner. La det heve igjen på plate i ca 30 minutter. Pensle med pisket egg og stek ved 250 grader i ca 5 minutter.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:102


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!