Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hva er tallerken funksjonen?

Oppdatert: 02.01.2016 Publisert: 21.04.2014 Tema: Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen




En ny utgave av tallerken tjenesten hos matoppskrift.no er nå publisert. Nå fra nyttår 2015 er denne tjenesten finpusset med bedre design, enklere søkehjelp mm.
Tallerkenen er en funksjon som man kan bruke på alle ingredienser og oppskrifter som har næringsinnhold registrert. Ved hjelp av dette kan man sette sammen en tallerken(måltid) med valgt mengde i gram av ingredienser, og dermed kunne se totale innhold av kalorier, fett, protein og karbohydrater. Man vil se innholdet pr tallerken og pr 100 gram.

Hensikten bak denne tjenesten

En tjeneste som skal gjøre det lettere og ikke minst billigere å sette sammen eller justere oppskrifter/måltider for dere som trenger dette. Det være seg om dere følger lavkarbo, glutenfritt, vegetar, teller kalorier, + mange andre dietter. Eller bare som en gratis tjeneste til dere som vil ha ett lite øye med hva man spiser

Fordeler med tallerken funksjonen

  1. Den er gratis! Andre nettsider tar betalt eller har abonnement-tjeneste for slike funksjoner.
  2. Datagrunnlaget oppdateres kontinuerlig, og ligger åpent for alle. Man kan sjekke dette om man er i tvil om verdier. Slikt datamateriale er som regel lukket og man har ikke mulighet til å sjekke om det er korrekt.
  3. Det jobbes og kontinuerlig med andre funksjoner her.
  4. Man kan søke direkte opp nye ingredienser på samme side.
  5. Man kan sjekke de enkelte matvarene nærmere om man ønsker mer informasjon, ved å klikke på navnet.
  6. Man bare klikker inn matvarer som man ønsker på tallerkenen, med ett klikk fra selve infosiden med matvaren.
  7. Det vises kj, kcal, fett, protein og karbo på alle matvarer. Enkelte har og andre verdier som mettet fett, tilsatt sukker, salt, kostfiber samt mono og disakkarider(sukker). Alle tilgjengelige vises på tallerkensiden.
  8. Det vises totalverdier for hele tallerkenen samt for 100 gram av måltidet. Fint når en skal sammenligne med feks ferdigmat.
  9. Når matvarene er lagt på tallerken, kan man forandre mengde eller slette den helt.
  10. PS: Denne tjenesten er ment som en hjelp primært til dere som er på diett, har allergier, spiser lavkarbo, men som og ønsker oversikt over hva man spiser.
  11. Er du på lavkarbodiett, kan du her justere slik at du holder deg innenfor grensene for karbohydrater
  12. Gir og en mulighet for vegetarianere til å bygge opp måltider som er innenfor regleen for både veganer og vanlig vegetar.
  13. Gir også de som sliter med melkeallergi mulighet for å velge inn erstatninger for melk i ett måltid.
  14. Tallerkenen er testet ut i alle kjente browsere samt på iPad

Mangler og bakdeler med tallerkentjenesten

Tjenesten er under kontinuerlig utvikling. Det dukker stadig opp nye ideer og behov for info. Flere tjenester er enda ikke utviklet, men er under arbeid, mens andre tjenester vurderes.
Rent konkret vil det si:
  • Manglende informasjon. Det er ett enormt arbeid å finne næringsinnhold og prisinfo om alle aktuelle ingredienser. Derfor er det tomrom i systemet.
  • Foreløpig kan det bare brukes gram som enhet på tallerken. En løsning på dette jobbes med.
  • Validering av inntastede verdier er enda ikke iorden. Jeg vil bygge opp ett komplett system for dette så snart som mulig. Men om en skriver inn bokstaver i gramfeltet, er det ordnet slik at ingenting skjer.
  • En annen feil er at om en ingrediens er oppført 2 ganger og den ene slettes, så slettes begge 2. Dette kan unngås ved å bruke 2 forskjellige ingredienser. Eks: Hvetemel og Regal Hvetemel som er forskjellige av navn
  • En hel oppskrift som sendes til tallerken viser ikke fremgangsmåte. Dette jobbes og med og en løsning hvor fremgangsmåte følger med til tallerken og utskrift er under arbeid.
  • En annen bakdel er at når man forandrer noe så oppdaterer hele siden seg. Det er løsninger for dette slik at det skal gå raskere, men jeg har ikke hatt anledning til å innføre det enda.
  • En bedre løsning hvor man får beskjed om allergener automatisk på en tallerken er under planlegging.

denne siden kan du selv regne ut ditt kaloribehov ved hjelp av en BMR funksjon.

Hvordan virker tallerken funksjonen?

Det er 3 måter å bygge opp en tallerken.

Sende en hel oppskrift til tallerken

Forklaring
  • Du kan sende en hel oppskrift til tallerken for "kunne justere ingredienser". Denne viser foreløpig ikke ingredienser uten mål eller fremgangsmåte, men dette jobbes med utover året.
  • Her kan man justere opp/ned på mengde ingredienser, bytte ut, slette eller legge til. Alt dette samtidig som man ser variasjon i næringsinnhold. Dette til hjelp for de som vil sjekke oppskriften mht dietter, allergier, lavkarbo osv.
  • Man kan ta utgangspunkt i en eksisterende oppskrift og sende den over når man skal bygge opp sine måltider.
  • Mål på ingredienser regnes om til gram i denne foreløpige. Senere vil alle enheter kunne blandes.

Sende enkelte ingredienser til tallerken en og en.

På alle produkter med registrert næringsinfo(gjelder de som har fett, protein, karbohydrater og kalorier) er det en knapp hvor det står send til tallerken. Jeg illustrerer fremgangsmåten med ett eksempel.

Følgende skal du ha til middag:
  • 150 g stekt entrecotekam
  • 50 g Ferdig Bearnaisesaus fra Fjordland
  • 150 g Hoff potetbåter med skall
  • 100 g Brokkoli
  • 2 dl (200 g) vanlig rødvin
  • Dessert: 200 g Diplom Fromasj med jordbær.
Viser direkte produktsøk på forsiden

Steg 1:

Søk etter produktet i feks søkeboksen på forsiden ved siden av logo, velg råvarer. Søk kan og utføres i søkemaskinen. Etter søket kommer det opp en liste med aktuelle produkter og du klikker på det du ønsker.
Man kan og velge ingrediens direkte fra en oppskrift ved å klikke på ingrediensen.
Når man klikker på navnet kommer det opp en detalj side for matvaren. Her er all næringsinfo, mye annen info og i mange tilfeller bilde.

Steg 2:

Viser mengde og send til tallerken knapp På selve ingrediensen sender man så ingrediensen til tallerkenen.
Skriv inn antall gram i boksen i venstre del av skjermbildet under teksten "skriv inn mengde i gram". I utgangspunktet brukes 100 gram men dette kan forandres. (Ved å trykke oppdater verdier kan du med en gang se næringsinnholdet.)
Om du lurer på mengder, så er det på mange produkter en omformertabell nede til venstre. Her kan man i mange tilfeller se omregning til gram fra feks dl, ss, ts, boks, liter osv.
Jeg har og en full oversikt over mengder i denne omformertabellen hos matoppskrift. Denne var ment for internt bruk, men etter forespørsler er den offentligjort her:
Omformerside
På hvert produkt er det og utdrag av omformertabellen for den aktuelle matvaren

Steg 3:

Send produktet med valgt mengde til tallerkenen ved å trykke knappen Send til tallerken
Du vil da kunne se tallerkenen med å klikke på den røde knappen oppe til venstre. Denne ligger litt forskjellige steder rundt forbi på nettstedet, og er bare synlig når det er produkter på tallerkenen

Steg 4:

Gjenta steg 1,2 og 3 med alt du skal spise og drikke. Når du er ferdig vil listen ligge på tallerkensiden: .

Steg 5:

Viser tallerken side I det nye skjermbilde vil du se en liste over alle produktene med mengde, kalorier i KJ, samt innhold av fett, protein og karbohydrater. I bunnen er de totale verdiene for måltidet, totalt pr 100 gram og totalverdier for andre næringsstoffer lenger nede.
I dette skjermbildet kan verdiene forandres og produkter slettes.

Sende ingredienser til tallerken rett fra søkeresultat

I det vanlige ingredienssøket på matoppskrift.no og spesialsøket på selve tallerken, kan man fra resultatet sende valgt mengde av ingrediensen til tallerken.
Man søker opp den ingrediensen man vil bruke. Skriver inn mengde i feltet og trykker på knappen "Send". Da vil den valgte mengde samt ingrediensen legge seg på tallerken og blir da med i næringsberegningen Viser ingrediens som kan sendes til tallerken.

Hva kan du som leser gjøre for å hjelpe på utviklingen av denne gratis tjenesten

Finansiering av mine nettsider og løsninger er gjennom reklame. Og jo fler lesere jeg får jo mer inntekter og mer penger til å utvikle nye tjenester. Og samtidig da bedre, fyldigere og mer oppdatert informasjon.
Følgende kan du bidra med:
  • Fortell andre om tjenesten. Del med andre på Facebook ol, og spre det rundt. Bruk delesymbolene oppe til høyre på siden.
  • Ser du mangler ved ett produkt, gi meg beskjed.
  • Om du har info om ett produkt som jeg mangler, send det til meg. Ta gjerne bilde av pakningen og næringsinnholdet og send det til meg på tlfnr: 948 04 427 eller på mailen min: knut@matoppskrift.no
  • Har du spesielle ønsker om nye tjenester, gi meg beskjed. Feks løsninger som er bedre tilpasset til dine egne behov. Jeg vil gjerne høre fra deg som har problemer med mat og om jeg kan gjøre noe mer for deg med mine tjenester.
Husk følgende
Jeg har selv en slitsom fordøyelsessykdom og er ikke alltid 100%. Derfor kan ting ta tid noen ganger.

Begrensninger og krav for å bruke tallerken funksjon

Tallerkenfunksjonen bruker session cookies, og krever dermed at du har en nettleser som er innstilt for å godta cookies. Normalt er nettleserne satt opp slik at de godtar cookies.

Hvordan aktivere cookies?

Internet Explorer på PC
Cookies i Windows 7

Firefox
Aktiver cookies i Firefox

Google Chrome
  1. Klikk på Chrome-menyikonet Chrome menu.
  2. Velg Innstillinger.
  3. Nær bunnen av siden klikker du på Vis avanserte innstillinger.
  4. I Personvern-delen velger du Innholds innstillinger.
  5. Aktiver eller deaktiver informasjonskapsler:
  6. For å aktivere informasjonskapsler, velger du Tillat at lokale data konfigureres (anbefalt).
  7. For å deaktivere informasjonskapsler velger du Blokkér at nettsteder konfigurerer data.
  8. Klikk på Ferdig for å lagre.
Andre lesere
Alle de forskjellige nettleserne har egne sider på nett med denne infoen.

Disclaimer eller fraskrivelse av ansvar

Jeg tar ikke ansvar for mulige feil i verdiene på matvarer. Husk at det alltid er produsentens pakning som er det riktige. Om du oppdager åpenbare feil i verdier, ta kontakt med meg og jeg retter dette opp. Utviklingen av mine nettsider og tjenester blir gjort i beste hensikt med ett oppriktig ønske om å kunne hjelpe lesere i sine matvalg.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:2883


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!