Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hva gjør man med gresskarrester?

Oppdatert: 01.11.2011 Publisert: 01.11.2009 Tema: Halloween Forfatter: Fotograf: Mari Svenningsen, Kristin Vigander, Knut Pettersen




Det er vel flere som har hult ut gresskar til gårsdagens halloween feiring, og laget skumle ansikter med lys inni. Men hva i all verden gjør man med innmaten av gresskaret? Gresskar kan jo brukes til mye mer enn å skremme med, og om man idag har noen boller med gresskarkjøtt i kjøleskapet så prøv en av disse oppskriftene nedenunder.
Så her er noen av våre favorittoppskrifter:

Pai er veldig mye brukt i USA som er halloweens hjemland.

Gresskarpai

Gir 1 stor pai

300 g hvetemel
150 g kaldt smør
½ ts salt
ca 1 dl vann

Fyll:
5 dl gresskarpuré
3 dl fløte
½ dl brunt sukker
1 ½ dl sukker
½ ts salt
1 ts kanel
½ ts malt ingefær
¼ ts revet muskat
1 knivspiss med malt nellik

Pynt:
3 dl pisket kremfløte
ferske fiken

Ha mel, smør og salt i en matprosessor. Tilsett vann mens maskinen går og kjør til alt har samlet seg til en stor klump. Pakk deigen i plast og la den hvile i kjøleskapet ca en halv time. Da blir den lettere å kjevle ut. Smør en stor paiform og trykk paideigen ned i formen. Sett formen kaldt mens du forbereder fyllet.
Skjær gresskaret i terninger og legg det i en kjele. Hell på vann så det dekker og kok gresskaret til det er mørt. Hell av vannet og damp bitene godt. Mos dem så for hånd eller i en matprosessor.
Bland alle ingrediensene til fyllet og rør blandingen glatt. Hell gresskarblandingen i formen og stek paien i 15 minutter ved 220 grader. Skru ned temperaturen til 170 grader og stek videre i ca 45 minutter. For å se om paien er ferdig kan du stikke en kniv ned i fyllet. Sitter det ikke noe igjen på kniven, er paien ferdig.
La den stå og hvile litt. Pynt med litt pisket krem og fiken og server resten av kremen ved siden av.

Gresskarsuppe

5 porsjoner

500 gr gresskar renset i små terninger (Evt squash)
3 ss smør
Ca 100 gr løk, finhakket
1 knivsodd kanel
0,5 stk appelsin, strimlet skall av
9 dl vann
Salt og pepper

Smelt smør og ha i gresskar og løk. La det surre i 10 minutter under omrøring. Dryss over litt kanel når de begynner å få farge. Ha i appelsinskall og la det surre litt til. Hell på vann, kok opp og la det småkoke i 30 minutter. Ta så opp appelsonskallet og kjør hele suppen godt i en hurtigmikser. Hell tilbake i gryten gjennom en sikt. Gni godt. Evt tråder skal være igjen. Varm opp igjen, smak til med salt og pepper og server med brød.

Syltet gresskar

1 kg renset gresskar
4 dl eddik
750 g sukker
3-4 hele ingefær

Gresskaret renses og skjæres i terninger. Forvelles i kokende vann i 2 minutter. La de så renne godt av. Kok opp eddik, sukker og ingefær. La gresskabitene trekk i laken til de er så vidt møre og blanke. Tas opp. Dette gjøres i flere porsjoner etter hvor stor gryten er.
Kok så inn laken i 10 minutter og kok opp gresskarbitene en gang til. Fyll de på rene glass og fyll opp med lake.. Sett på lokk.

Gresskar- og gulrotkake

100 gr smør, romsvarmt
2,5 dl sukker
3 stk egg
Ca 200 gr gresskar
Ca 200 gr gulrøtter
3 dl hvetemel
2 ts bakepulver
2 ts kanel

Krem:
1 beger kremost naturell (125 g)
25 gr melis
2 ts vaniljesukker

Rund form, ca. 24 cm i diameter
I stekeovnen: 175 °C, ca. 40 minutter

Rør smør og sukker porøst og lett. Rør inn eggene, ett om gangen. Skrell og riv gresskar og gulrøtter fint. Rør det i deigen. Bland mel, bakepulver og kanel og bland det i. Helles i en godt smurt form og stek kaken nederst i ovnen. Rør sammen ingrediensene til kremen og smør den på den avkjølte kaken. La kaken stå kjølig før servering. Ha gjerne litt strimlet appelsinskall oppå kaken.




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1750


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!