Gå til forsiden av matoppskrift.no

Hvalsesongen er godt i gang

Oppdatert: 06.07.2010 Publisert: 06.07.2010 Tema: Hval Forfatter: Fotograf: Knut Pettersen, Hvalbiff.no, Stock.xchng




Fangsten etter hval er omstridt, men det er ikke å komme utenom at hvalkjøtt er utrolig godt, og vi har allerede hatt vår første middag her hjemme. Særlig for de som bor i kystnære strøk og i nærheten av mottak er det mulighet for ferskt kjøtt. Men skulle du ikke få tak i ferskt kjøtt så fins det frossent kjøtt i diskene i butikker.
Men jeg har samlet sammen noen av favorittene fra nettsiden.
Tips: Prøv hvalkjøtt i wok, og bruk sauser og grønnsaker som vanlig. Kjempegodt.
Velbekomme

Hvalbiff stekt som biff

4 porsjoner

Kalorier pr porsjon er 242 kcal

Ca 700 gr hvalbiff i skiver
smør/margarin til steking
Ca 5,5 stk sjalottløk, evt. 1 løk i ringer
1 håndfull(er) champignon
God rødvinseddik eller balsamico
Mørk soyasaus.
Nykvernet pepper

1)Tørk skivene med hvalbiff godt
. 2) Ha litt smør/margarin i stekepanna, la panna bli skikkelig varm, og stek kjøttet i 1 min. På hver side. Drypp litt soyasaus og eddik over mens det steker, og kvern på litt litt pepper.
3) Legg biffene over på en tallerken. (Legg gjerne aluminiumsfolie over.) Kok ut panna med litt vann eller rødvin og bruk sjyen som saus. Du kan også tilsette litt rømme, creme fraiche eller fløte.
4) Stek løken lett gyllen, ha oppi soppen og stek et par minutter til.

Legg blandingen over biffene og server straks. Kokte poteter, pommesfrites, røstipoteter, potetsalat eller ris og en grønn salat passer godt til.

Hvalbiff med bearnaise

4 porsjoner

Kalorier pr porsjon er 435 kcal

700-800 g hvalbiff i skiver (ca 2 1/2 cm tykke)
2 løk i ringer

Saus:
50 g smør
1 dl kremfløte
1 eggeplomme
1 ss bearnaiseessens
1 ss sitronsaft
1/2 ts tørket estragon
1 ss hakket kruspersille

Begynn med sausen. Bland alt i en tykkbunnet kjele. La det tykne over svak varme. Rør hele tiden. Hold sausen varm mens kjøttet stekes.

La smøret bli nøttebrunt i pannen og stek først løkringene gyldne over middels varme. Ta dem opp. Tilsett mer smør og sett på sterkere varme. Salte og pepre biffene. Stek kjøttet drøyt 2 minutter på hver side (medium). Legg løken tilbake i pannen.

Server den gjerne med nykokt middagsris og smørdampende gulrøtter i tillegg.

Hvalkjøttkaker

4 porsjoner

Kalorier pr porsjon er 341 kcal

1 kg hvalkjøtt
0,5 ts pepper
0,5 ts nellik
0,25 ts ingefær
1 stk løk, hakket
2 kopp(er) vann
1 kopp(er) kald kaffe
2 ss hvetemel
2 ss potetmel
1 ts salt
1 ts sukker

Alt males tre ganger på kjøttkvern og røres godt sammen til slutt. Stek kaker på vanlig måte.

Viltgryte med hvalkjøtt

4 porsjoner

Kalorier pr porsjon er 348 kcal

600 gr hvalkjøtt i tynne skiver eller strimler
8 stk frisk sjampinjong i skiver
1 ts grovknuste einerbær
2 dl creme fraiche
0,5 dl vann
smør til steking
salt og pepper
2 ss friske blåbær
2 ss friske tyttebær
2 ss friske molter

1) Skjær hvalen i tynne skiver mens den er halvfrossen, og skjær ev. skivene i strimler.
2) Stek raskt i smør på varm panne. Ha i soppskivene og la dem steke med.
3) Tilsett vann, creme fraiche og einerbær og kok opp.
4) Smak til med salt og pepper og rør forsiktig inn friske ville bær.
5) Server med hjemmelaget potetmos.

Hverdagsgryte av hvalkjøtt

4 porsjoner

Kalorier pr porsjon er 232 kcal

600 gr hvalkjøtt
250 gr gulrøtter (3 stk)
250 gr kålrot (2 skiver)
200 gr purreløk (1 stk)
2 dl vann
1 ts salt
evt. meljevning (melk og hvetemel)

Skjær kjøtt, gulrøtter og kålrot i staver, purren i ringer. Kok opp vann og salt, legg grønnsakene i, brun kjøttet raskt på pannen og ha det over i gryta.
Kokes i ca 10 min, til grønnsakene er passe møre.
Smak retten godt til og tilsett meljevning om ønskelig.

Pepperstek av hval

4 porsjoner

Kalorier pr porsjon er 720 kcal

4 stk filet biffer av hvalkjøtt à ca. 150 g
4 ss blandede pepperkorn, grovknust
4 ss smør
4 ss olje
salt
2 dl buljong
2 ss sennep, mild
2 dl crème fraîche

Tilbehør
stekte poteter
stekt løk eller sopp

1) Vend biffene i pepperblandingen og la dem ligge og trekke ca. 1/2 time.
2) Smelt smør i pannen. Tilsett olje og stek biffene etter ønske. Dryss på litt salt.
3) Kok pannen ut med buljong. Bland i sennep og crème fraîche og la sausen koke inn.
Server med sausen, stekt sopp eller løk, stekte eller bakte poteter og blandet salat.

Se flere oppskrifter med hval her:




Legg inn kommentar eller trykk liker på denne artikkelen.


Intern:1926


Ansvarlig utgiver: © 2002- Databasesør AS Adresse: Matoppskrift.no,
Major Laudalsvei 6, 4630 Kristiansand Orgnr.: 911 668 602 mva.
Følg meg på!